Τι πρέπει να ξέρετε αν γίνετε κουμπάρα για πρώτη φορά

«Θες να με παντρέψεις;»: όταν μια πολύ καλή σου φίλη σου ζητάει να γίνεις κουμπάρα της, η συγκίνηση είναι μεγάλη. Μετά τις αγκαλιές και τα δάκρυα χαράς, όμως, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις… ευθύνες του και η αλήθεια είναι πως ο κουμπάρος και η κουμπάρα έχουν αρκετές αρμοδιότητες να φροντίσουν πριν τη μέρα του γάμου, έτσι ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως και να πάνε όλα κατ ευχήν.

Στην περίπτωση του πολιτικού γάμου, οι υποχρεώσεις τους είναι σαφώς περιορισμένες αφού οι κουμπάροι είναι ουσιαστικά οι 2 μάρτυρες, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για να εκδοθεί το σχετικό έγγραφο. Οι κουμπάροι σε αυτή την περίπτωση αρκεί να έχουν μαζί τις ταυτότητές τους για την ταυτοποίηση των στοιχείων.

Αντίθετα, στον θρησκευτικό γάμο το πεδίο… δραστηριοτήτων τους είναι αρκετά διευρυμένο. Όσον αφορά τις προετοιμασίες του γάμου, συνήθως είναι οι βοηθοί του ζευγαριού ενώ τη μεγάλη μέρα είναι οι δευτεραγωνιστές μετά τη νύφη και τον γαμπρό που κλέβουν την παράσταση.

Οι οικονομικές σας «υποχρεώσεις»

Οι κουμπάροι είθισται να καλύπτουν οικονομικά κάποια από τα έξοδα του γάμου. Τα στέφανα, ο δίσκος με το ποτήρι, οι λαμπάδες, τα έξοδα για την τελετή και ο στολισμός της εκκλησίας ή ένα μέρος του υποτίθεται ότι ανήκουν στις οικονομικές «υποχρεώσεις» τους. Ωστόσο, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν υπάρχουν «πρέπει». Οι κουμπάροι για παράδειγμα μπορεί να συμφωνήσουν με το ζευγάρι να καλύψουν το ποσό για τα στέφανα, τον δίσκο με το ποτήρι και τα έξοδα της τελετής χωρίς να συμβάλλουν οικονομικά στη διακόσμηση. Πολλά εξαρτώνται φυσικά από τις επιλογές του ζευγαριού (κάποιοι μπορεί να θέλουν έναν πολύ λιτό στολισμό και κάποιοι το ακριβώς αντίθετο) αλλά και από το budget που διαθέτουν οι κουμπάροι. Όποιο δρόμο και να ακολουθήσετε, είναι αυτονόητο πως τα στέφανα, τον δίσκο και τις λαμπάδες θα τις επιλέξετε μαζί με τη νύφη και όχι μόνοι σας.

Το αμέσως επόμενο εύλογο ερώτημα είναι το εξής: τι γίνεται με το bachelor; Η… παράδοση θέλει την κουμπάρα να οργανώνει το bachelor της νύφης και τον κουμπάρο το bachelor του γαμπρού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι κουμπάροι αναλαμβάνουν μόνοι τους όλα τα έξοδα του πάρτι. Αυτό που συνηθιζόταν ήταν να πληρώνουν όλοι οι άλλοι εκτός από το τιμώμενο πρόσωπο, δηλαδή τη νύφη ή το γαμπρό. Έτσι, εκείνη τη μέρα- ή μάλλον το βράδυ- είθισται να πληρώνουν η κουμπάρα και οι φίλες της νύφης, η οποία απλώς απολαμβάνει την τελευταία της μέρα ως ελεύθερη γυναίκα. Είναι αυτονόητο, όμως, πως και αυτό είναι σχετικό και μπορεί να αλλάξει ανά περίπτωση. Αν για παράδειγμα, το πάρτι μετατρέπεται σε διήμερο χαλάρωσης σε ένα ξενοδοχείο με σπα, η νύφη μάλλον θα βάλει κι εκείνη το δικό της μερίδιο γιατί τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα- εκτός αν συμφωνήσουν οι φίλες της να της κάνουν ένα ακόμα δώρο.

Στην περίπτωση που το ζευγάρι θέλει να κάνει μαζί το bachelor, φροντίστε να επιλέξετε το είδος διασκέδασης και τον χώρο που θα άρεσε και στους δύο.

Η… συνεργασία με τον άλλο κουμπάρο

Σε κάποιες περιπτώσεις ο κουμπάρος είναι ένας και τα επωμίζεται όλα μόνος του, τις περισσότερες φορές όμως είναι δύο- ένας από τη μεριά της νύφης και ένας από τη μεριά του γαμπρού. Το δύσκολο είναι η μεταξύ τους συνεργασία, ειδικά αν δεν γνωρίζονται από πριν και δεν υπάρχει μεγάλη οικειότητα. Το βασικό σε αυτήν την περίπτωση είναι αρχικά να γνωρίσετε τον άλλο κουμπάρο, έτσι ώστε να σπάσει ο πάγος. Όταν το καταφέρετε, θα χρειαστεί να επικεντρωθείτε στα διαδικαστικά, δηλαδή να συμφωνήσετε στο οικονομικό κομμάτι του τι θα αναλάβει ο καθένας και στο ποιος θα κάνει τι, τη μέρα του Μυστηρίου. Ακόμα κι αν δεν τα «βρίσκετε» στο πρώτο σκέλος, δεν υπάρχει λόγος να διαφωνήσετε έντονα ή να ψυχρανθείτε. Προσδιορίστε ο καθένας το ποσό που μπορεί να διαθέσει – τα οικονομικά βάρη του καθενός εξάλλου είναι διαφορετικά- και κάντε ένα πλάνο με βάση αυτά.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να χωρίσετε τις αρμοδιότητες τη μεγάλη μέρα. Για παράδειγμα, το ποιος θα κρατήσει και θα αλλάξει τα στέφανα και ποιος θα αλλάξει τις βέρες. Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για ανταγωνισμό μεταξύ των δύο ούτε για το ποιος θα κερδίσει την εύνοια του ζευγαριού και τα θετικά σχόλια των καλεσμένων. Το ζητούμενο είναι να συνεργαστείτε αρμονικά έτσι ώστε να βοηθήσετε τη νύφη και τον γαμπρό να απολαύσουν μια από τις πιο σημαντικές μέρες της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας…

Οι κουμπάροι κάθονται φυσικά δίπλα στο ζευγάρι την ώρα του Μυστηρίου. Οι αρμοδιότητές τους είναι τα στέφανα και οι βέρες. Αφού ο ιερέας αφήσει τα στέφανα, ο κουμπάρος θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η συμβουλή μας για να μην μπερδευτείτε είναι να μην κοιτάτε τα κορδόνια που μπλέκονται μεταξύ τους και να κρατήσετε το βλέμμα κατευθείαν στα χέρια σας. Δεδομένου ότι η νύφη στέκεται στα αριστερά του άντρα, μπορείτε να θυμάστε το εξής κόλπο για να τα βγάλετε πέρα την ώρα της αλλαγής των στεφάνων: σταυρώνετε 3 φορές με το δεξί χέρι να είναι πάντα στο κεφάλι του γαμπρού και το αριστερό στης νύφης. Το κόλπο είναι να ξεκινήσετε με τα χέρια σταυρωμένα για να μην τα χάσετε εκείνη την ώρα. Αν μπερδευτήκατε, μπορείτε να εξασκηθείτε στο σπίτι. Την ίδια διαδικασία ακολουθείτε και για τις βέρες, τις οποίες πάλι σταυρώνετε 3 φορές. Σκεφτείτε τι θα επιλέξετε γιατί αν είστε εσείς ο κουμπάρος που θα αλλάξει τα στέφανα, θα είστε πιο εκτεθειμένη ενώ αν αλλάξετε τις βέρες, θα εκτεθείτε λιγότερο, γι’ αυτό επιλέξτε σοφά! Όπως και να ‘χει, να θυμάστε πως και τα ευτράπελα είναι μέσα στο πρόγραμμα…

Θυμηθείτε επίσης πως και εσείς θα πιείτε κρασί από το ποτήρι που πίνει το ζευγάρι ενώ φυσικά θα το ακολουθήσετε στον χορό του Ησαΐα. Μετά το Μυστήριο, θα κάτσετε στην ίδια σειρά με τους νεόνυμφους, τους γονείς και τα αδέρφια τους για να σας ευχηθούν «πάντα άξιος/ α»!

Στο γλέντι

Οι κουμπάροι κάθονται φυσικά στο νυφικό τραπέζι μαζί με το ζευγάρι και τους γονείς τους. Και τότε φυσικά έχουν την τιμητική τους αφού μετά τον χορό του ζευγαριού, ο κουμπάρος και η κουμπάρα είναι εκείνοι που είθισται να πρωτοστατούν στον χορό. Αν έχετε ξεχάσει τις χορευτικές σας κινήσεις και τα βήματα του… Καλαματιανού (μάλλον θα «ανοίξετε τον γλέντι με παραδοσιακούς χορούς), θυμηθείτε να τις «ξεσκονίσετε» για να κατακτήσετε την πίστα με μεγαλύτερη άνεση.

Τι πραγματικά έχει σημασία τελικά;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα εθιμοτυπικά που συνοδεύουν τον ρόλο της κουμπάρας, όμως υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό: να είστε εκεί για το ζευγάρι και κυρίως για τη νύφη που συνήθως παίρνει στους ώμους της όλη την οργάνωση του γάμου. Πηγαίνετε μαζί της στην πρόβα νυφικού, πείτε της τη γνώμη σας όταν σας ρωτήσει για το μενού της δεξίωσης και το κυριότερο… δείξτε της ότι είστε δίπλα σας! Το άγχος και ο εκνευρισμός είναι απόλυτα δικαιολογημένα, γι’ αυτό μην την παρεξηγείτε. Ακούστε την, παρηγορήστε την (ναι, ενδεχομένως χρειαστεί κι αυτό) και βοηθήστε την πρακτικά αλλά και ψυχολογικά όσο περισσότερο μπορείτε. Την περίοδο πριν τον γάμο, να θυμάστε ότι εσείς είστε το στήριγμά της!