Τη γραμμή Γερμανίας – Σόιμπλε και του ΔΝΤ – Λαγκάρντ θα υπηρετήσουν σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις.

Όλα τα διεθνή ΜΜΕ προβλέπουν υποχωρήσεις και όχι αντάρτικο και ηρωική έξοδο.

Τσίπρα – Μαξίμου θα αποδεχθούν όσα είχαν απορρίψει, εξευτελίζοντας τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, τον Ευκλ. Τσακαλώτο και τους βουλευτές με τις αυταπάτες για κούρεμα στο Χρέος, την έξοδο στις αγορές κλπ.

Σε βαριά κατάθλιψη των βουλευτών ,που θα ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις και σε ένα θολό ορίζοντα. Ορίζοντα συμβιβασμών και υποχωρήσεων σε όλα τα μέτωπα- με τους θεσμούς, τη Γερμανία και το ΔΝΤ. Τερματίζει έτσι τους λεονταρισμούς και τις θριαμβολογίες περί γραβάτας η κυβέρνηση και δείχνει έτοιμη να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση που έκανε προ καιρού ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος.

Τι σημαίνει αυτό; «Οχι» διευθέτηση του ελληνικού χρέους τώρα, «όχι» σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με νέο δάνειο, «όχι» σε ποσοτική χαλάρωση άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να συρθεί σε αυτή τη λύση -την οποία πανηγυρικά είχε απορρίψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου- αφού σύσσωμοι οι δανειστές κάνουν μέτωπο με τα τρία «όχι».

Οι δανειστές απαιτούν από την Αθήνα να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας και τα μέτρα και μετά να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου) όλα τα ζητήματα για ελάφρυνση του χρέους και για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Μνημόνιο με νέο δάνειο. Το τελευταίο σημείο υποκρύπτει και την πρόθεση των δανειστών να «μαγειρέψουν» ένα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Βελτιωμένη πρόταση Σόιμπλε

Αυτό που φαίνεται να θέλει τώρα η κυβέρνηση είναι η πρόταση Σόιμπλε να παρουσιαστεί λίγο βελτιωμένη, ώστε να σώσει τα προσχήματα και να φύγει από το Eurogroup που θα γίνει στις 15 Ιουνίου με κάποια υπόσχεση.

DPA: Ο Τσίπρας είναι έτοιμος να δεχθεί λύση χωρίς άμεσα μέτρα για το χρέος

Την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης και την επερχόμενη συνθηκολόγηση αναλύει και το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Σε σημερινή του συνέντευξη προς αυστριακές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων στην Salzburger Nachrichten, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup εκτιμά ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα είναι «πάνω από 95%».
Ο οικονομολόγος σκιαγραφεί μάλιστα και το περίγραμμα της διαφαινόμενης λύσης, που όμως δεν είναι άλλη από εκείνη που κατατέθηκε και στις 22 Μαΐου και καταρχήν απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.
Όπως εξηγεί, η συμφωνία θα προβλέπει ότι «το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκταμιεύσεις χρημάτων εάν δεν έχει προηγηθεί μια κοινή έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Παρελθόν ο στόχος άμεσων μέτρων για το χρέος
Συμμετοχή του ΔΝΤ λοιπόν, αλλά χωρίς χρήματα είναι η λύση που προωθείται, όπως διαφαίνεται από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κορυφαίων αξιωματούχων, με κυριότερη προ ημερών εκείνη της ίδιας της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο δε στόχος άμεσων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους φαίνεται να εγκαταλείπεται πλέον οριστικά από την ελληνική πλευρά, παρατηρούν σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το θέμα του χρέους μπορεί να λυθεί με ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για επενδύσεις. Σύμφωνα με το dpa, αναλυτές αξιολογούν τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα ως «μήνυμα ότι είναι έτοιμος να δεχθεί λύση που δεν προβλέπει άμεσα εξειδικευμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».

Τόμας Βίζερ: Ολοταχώς για το σενάριο Σόιμπλε

Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής του EuroWorking Group), χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, μέχρι να υπάρξει κοινή θέση βιωσιμότητας του χρέους. Η αισιοδοξία του πηγάζει προφανώς από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σύρεται τώρα στο «κακό» σενάριο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, χωρίς να μπορεί να προβάλει αντίσταση.

Είναι ακριβώς το σενάριο που προωθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εδώ και καιρό και το παρουσίασε στο προηγούμενο Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψε τότε, αλλά τώρα ετοιμάζεται να συνθηκολογήσει και να το αποδεχθεί. Εξάλλου, το ξεκαθάρισε και η Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατες δηλώσεις της, ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει με χρήματα και ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πάει για αργότερα.

Θα έχει μια αόριστη δέσμευση το Eurogroup

Ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ με δηλώσεις του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Oberösterreichische Nachrichten θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα στο επόμενο Eurogroup. «Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 95%», είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε ότι η συμφωνία θα προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, έως ότου υπάρξει μία κοινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Είμαστε ακόμα στη β’ αξιολόγηση, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη αξιολόγηση. Αυτό είναι μια ένδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν χωρίς το ΔΝΤ» υποστήριξε ο επικεφαλής του EuroWorking Group.

Τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να λυθεί το θέμα του χρέους ανέφερε και η επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, όπου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα -χωρίς χρήματα- και να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να λύσουν τη συνεχιζόμενη διαφωνία για την ελάφρυνση χρέους.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Στο επίκεντρό της θα βρεθούν η πρόοδος στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και τεχνικές λεπτομέρειες για το ζήτημα του χρέους, το οποίο πλέον είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

ΔΝΤ: Μακριά από συνολική συμφωνία -Καλύτερα συμμετοχή χωρίς χρηματοδότηση

Ψυχρολουσία και εδώ, μετά τις αυταπάτες και φαντασιοπληξίες δήθεν για διαμάχη Γερμανίας – ΔΝΤ και άλλα φαιδρά παρόμοια. Ως την καλύτερη δυνατή επιλογή αυτή τη στιγμή, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, την κατ’ αρχήν έγκριση του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά χωρίς εκταμίευση δόσης έως ότου οι Ευρωπαίοι εξειδικεύσουν επαρκώς τα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό Χρέος.

«Σημειώνουμε πρόοδο, αμβλύνονται οι διαφορές, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τ. Ράις απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή μια συνολική συμφωνία, που θα επιτρέπει την πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι χωρίς την επαρκή- όχι πλήρη- εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Χρέους κι ως εκ τούτου δεν μπορεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει.

«Είναι καλλίτερη επιλογή η εμπλοκή του ΔΝΤ έστω κατ’ αρχήν (in principle) παρά να μην εμπλακεί, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα εξαφανιστεί η προοπτική ελάφρυνσης του Χρέους» επιχειρηματολόγησε ο Τ. Ράις, συμπληρώνοντας ότι με αυτήν την επιλογή (approval in principle) και η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη, καθώς θα διατηρήσει το όφελος των μεταρρυθμίσεων, θα έχει τον «καταλύτη» του ΔΝΤ ως προς την ελάφρυνση του Χρέους και θα αποφύγει τις περιπέτειες τον Ιούνιο, όπου και θα πρέπει να πληρώσει υπέρογκες δόσεις σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και ιδιώτες.

Αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η επιλογή διευκολύνει τη Γερμανία εν όψει των εκλογών της αλλά και το αν αυτή η επιλογή έχει εφαρμοστεί άλλη φορά σε προηγμένες οικονομικά χώρες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρκέστηκε να αναφέρει ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία χρησιμοποιήθηκε σε άλλες 19 περιπτώσεις κυρίως στη δεκαετία του 1980, με διαφορετικά χαρακτηριστικά για κάθε χώρα. Τόνισε, δε, ότι αν και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου οι πιστωτές (Ευρωπαίοι) θα πρέπει να απαντήσουν για τα μέτρα ελάφρυνσης, αποτελεί συστατικό μιας τέτοιας επιλογής, δεν έχει αποφασιστεί αν θα τεθούν συγκεκριμένες προθεσμίες.

Ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι παρούσα και η Κ. Λαγκάρντ με αφορμή την παρουσίαση της ειδικής Έκθεσης του Ταμείου για την Ευρωζώνη, οπότε θα πρέπει να αναμένονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις με όλους τους βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού ζητήματος.