Τι φοβάται η Αθήνα από τις εξελίξεις στην Άγκυρα- Σύσκεψη στο Μαξίμου

Με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κύριοι Καμμένος (υπουργός Άμυνας), Τόσκας (υπουργός Προστασίας του Πολίτη), Ρουμπάτης (διοικητής της ΕΥΠ) και ο αρχηγός ΓΓΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης.

Σημειώνεται πως από τη σύσκεψη απουσίαζε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι σταθερή επιδίωξη της Αθήνας παραμένει η αποκατάσταση της ομαλότητας και η επιστροφή στην κανονικότητα στη γειτονική χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος προχώρησε σε στήριξη του Ταγιπ Ερντογάν καθώς όπως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας του τόνισε στην κατ ιδίαν επικοινωνία τους “η Συνταγματική νομιμότητα και ο σεβασμός στη Δημοκρατία είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό”. Κανείς δε μπορεί -ούτε θέλει- να εκτιμήσει τι θα σήμαινε τούτη την ώρα για τα ελληνικά συμφέροντα μια αποσταθεροποίηση στην Τουρκία με τον Ερντογάν εκτός παιχνιδιού.
Στη λογική του Μαξίμου επικρατεί η σκέψη ότι είναι προτιμότερο να ξέρεις με ποιόν συνομιλείς παρά να έχεις απέναντί του μια ρευστή κατάσταση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και σήμερα ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στο Αιγαίο.
Ένας ακόμη μεγάλος φόβος της ελληνικής κυβέρνησης είναι το προσφυγικό και η διαχείριση των προσφυγικών ροών. Μια αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία πιθανόν να προκαλούσε ενίσχυση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά κάτι που θα τίναζε στον αέρα τον τουρισμό στη χώρα μας ο οποίος αποτελεί το βασικότερο οικονομικό στοιχείο της χώρας.
Αυτές οι δύο παράμετροι οδήγησαν τους περισσοτέρους από όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη ότι είναι μάλλον καλύτερο να συνεχίσει να κρατά ο Ταγίπ Ερντογάν του τουρκικό τιμόνι.
Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα είναι η υπόθεση των «Οκτώ» στης Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για μια υπόθεση που απαιτεί λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που ίσως επιδιώκει ένα αυταρχικό τουρκικό κράτος που θέλει να στρέψει την προσοχή των πολιτών σε εξωτερικούς εχθρούς.
Για την υπόθεση των «οκτώ» η Αθήνα περιμένει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης καθώς και την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για επαναφορά ή όχι της θανατικής ποινής, καθώς αν επανέλθει η θανατική ποινή δεν μπορεί να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Άγκυρα.
Από την άλλη οι Τούρκοι είναι ξεκάθαρο ότι με κάθε τρόπο θέλουν την έκδοση των «οκτώ»