Τι είναι το “τέλος” στα καλλυντικά

Αν μη τι άλλο το ελληνικό κράτος έχει φαντασία, σε ό,τι αφορά τους έμμεσους και άμεσους φόρους, τα τέλη, κ.λπ. Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση με το τέλος που υπάρχει στα καλλυντικά προϊόντα. Και όταν λέμε καλλυντικά προϊόντα μην φανταστείτε ότι πρόκειται μόνο για ακριβά αρώματα, κρέμες προσώπου και προϊόντα μακιγιάζ. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται όλα τα προϊόντα που έχουν σχέση με τον …καλλωπισμό μας. Όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια ακόμη και οδοντόκρεμες. Δηλαδή ότι αγοράζουμε από τα καταστήματα καλλυντικών αλλά και από τα σούπερ μάρκετ.

Σε αυτή την κατηγορία προϊόντων έχει επιβληθεί τέλος 1% επί των πωλήσεων χονδρικής –υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως- εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αντίστοιχο “χαράτσι” είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή αγορά. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η αγορά της Πορτογαλίας στην οποία όμως το συγκεκριμένο τέλος βαίνει μειούμενο, αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων.

Εν αντιθέσει με το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα το συγκεκριμένο τέλος που σήμερα είναι 1% επί των χονδρικών πωλήσεων των εταιρειών αλλάζει. Με βάση το άρθρο 88 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται πως το νέο τέλος θα έχει τρεις κλίμακες που θα συνδέεται με τον τζίρο των εταιρειών, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, και το έσοδα απ’ αυτό θα εισπράττονται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για να ενισχύσουν τα εργαστήριά του.

Για ετήσιες πωλήσεις έως 100.000 ευρώ το νέο τέλος διαμορφώνεται στο 0,75%, στο 1% παραμένει για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ετήσιες πωλήσεις από 100.001 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ ενώ για πωλήσεις άνω των 5 εκατ. ευρώ το τέλος διαμορφώνεται στο 1,25%.

Ο κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο αντιαναπτυξιακό, σημειώνει ότι θα επηρεάσει τις μεγάλες επιχειρήσεις και ότι θα “κτυπήσει” τις εξαγωγές. Πώς θα αντιδράσει ο κλάδος; Την ερχόμενη Τετάρτη ο Σύνδεσμος έχει γενική συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Στο παρελθόν είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με απόφασή του, όπως ανέφερε στο Capital.gr ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ, δήλωσε αναρμόδιο για το θέμα.

Εν αντιθέσει πάντως με τον ΠΣΒΑΚ, στελέχη της αγοράς αναμένουν αν τελικά η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ψηφιστεί ενώ υπάρχουν και άλλα τα οποία θεωρούν ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτε δραματικά στην αγορά, αφού το τέλος υπήρχε.