Τι δήλωσε ο Φώτης Μπόμπολας στην εξεταστική επιτροπή για δάνεια και τηλεοπτικές άδειες

Την εκτίμησή του ότι τεχνικά το φάσμα χωράει πάνω από τέσσερις συχνότητες και πως είναι απόφαση της κυβέρνησης να δώσει 4 άδειες, εξέφρασε η επικεφαλής του εκδοτικού ομίλου Πήγασος, Φώτης Μπόμπολας, κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τη διερεύνηση νομιμότητας δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και εταιρειών ΜΜΕ από τράπεζες της χώρας. “Τεχνικά πιστεύω ότι χωράνε περισσότερες άδειες”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Μ

εταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα δάνεια της Πήγασος είναι ενήμερα, υπάρχει σχέδιο ανάκαμψης του ομίλου, ωστόσο σε αντίθεση με άλλες εταιρείες του κλάδου ο ίδιος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ρύθμιση των δανείων.

Ερωτηθείς σχετικά με τα δάνεια πολλών εκατομμυρίων τα οποία έχουν λάβει τόσο η Πήγασος όσο και η Τηλέτυπος και την αδυναμία αποπληρωμής στην οποία έχει περιέλθει κυρίως η Τηλέτυπος, ο κ. Μπόπολας εξήγησε πως τα δάνεια αυτά δόθηκαν σε περιόδους που και οι δύο εταιρείες είχαν μεγάλα έσοδα από διαφημίσεις και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα στην αποπληρωμή τους. Σήμερα τα έσοδα από διαφημίσεις έχουν βυθιστεί, καθώς η μείωσή τους υπολογίζεται στο 75%, είπε. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Πήγασος ανέφερε πως το τελευταίο δάνειο δόθηκε όταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφωνόταν στα 240 εκατ. ευρώ, ενώ για την Τηλέτυπος – αφού διευκρίνισε πως δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να απαντήσει με ακρίβεια καθότι έχει μη εκτελεστικό ρόλο στο ΔΣ της εταιρείας – ανέφερε πως το δάνειο δόθηκε σε περίοδο όπου ο τζίρος έφτανε στα 180 εκατ. ευρώ (ενώ σήμερα έχει κατέλθει των 50 εκατ. ευρώ).

Η κρίση επέφερε καίριο πλήγμα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενημέρωσης, εξήγησε ο κ. Μπόμπολας, καθώς όπως πρόσθεσε τα έσοδα από διαφημίσεις έχουν σημειώσει κάθετη πτώση. “Οι τηλεοράσεις που το βασικό τους έσοδο είναι οι διαφημίσεις, πληρώνονται μετά από 9 μήνες και χρειάζονται αυτά τα κεφάλαια για να προχωρήσουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στις τράπεζες και στο γεγονός ότι παλαιότερα έδιναν ανοικτά δάνεια, χωρίς εγγυήσεις, ενώ σήμερα ζητάνε εγγυήσεις. “Οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται να χειριστούν τα δάνεια των ΜΜΕ, γιατί δώσανε δάνεια σε εποχές που οι εταιρείες μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν”, σημείωσε ο κ. Μπόμπολας εξηγώντας πως αυτή την περίοδο η πτώση του τζίρου δυσκολεύει την αποπληρωμή τους. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, έχουν δοθεί στις τράπεζες οι απαιτούμενες εγγυήσεις.

Αναφορικά με την εταιρεία Πήγασος, ο κ. Μπόμπολας δήλωσε πως τα δάνεια του ομίλου είναι ενήμερα και πως υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες. “Είμαστε σε στάδιο standstill και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις”, δήλωσε, προσθέτοντας πως πρόσφατα καταβλήθηκε από την εταιρεία ποσό 3,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος στηρίζει όσο μπορεί με ίδια κεφάλαια την εταιρεία προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας έως ότου ανακάμψει η αγορά.

Mega

Αναφορικά με την Τηλέτυπο και το Mega, ο κ. Μπόμπολας δήλωσε πως η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς τα δάνεια έχουν καταγγελθεί και οι τράπεζες έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς δεσμεύοντας τα ποσά. Δήλωσε επίσης πως αυτή την στιγμή τα δάνεια της Τηλέτυπος ανέρχονται στα 103 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έχουν δοθεί εμπράγματες εγγυήσεις 128 εκατ. ευρώ (ταινιοθήκη, εγκαταστάσεις κλπ).

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες και έχει επιχειρηματικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση μέσω εξορθολογισμού του κόστους των δραστηριοτήτων της και επέκταση σε νέες κερδοφόρες δράσεις.

Υπογράμμισε πως ο ίδιος στήριξε την Τηλέτυπο, η οποία οφείλει αυτή την στιγμή στην Πήγασος δάνειο 14 εκατ. ευρώ σε εταιρεία παραγωγής. Όπως εξήγησε δεν έχει ζητήσει αυτό το ποσό γιατί θεώρησε ότι αφήνοντας αυτό το χρέος βοηθούσε στο να προχωρήσει η λειτουργία της εταιρείας. “Αυτό το χρέος εμφανίζεται και στην Πήγασος”, είπε. Σημείωσε πως δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της απαιτούμενης ΑΜΚ της Τηλέτυπος.

Αναφορικά με την ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία Τύπου και τον κ. Μανώλη Καψή, διευθυντή ειδήσεων του Mega, ανέφερε πως πρόκειται για απόψεις του κ. Καψή ως διευθυντή και πως δεν έχει δοθεί κάποια κατεύθυνση από μετόχους ή το ΔΣ. “Το ΔΣ της Τηλέτυπος έχει πολύ καιρό να συνεδριάσει , αυτές είναι απόψεις του κ. Καψή ως διευθυντή ειδήσεων”.

O κ. Μπόμπολας αναφέρθηκε επίσης στην δυσκολία ρύθμισης των δανείων που αντιμετωπίζει ως επιχειρηματίας, σε αντίθεση, όπως είπε, με άλλες εταιρείες του κλάδου. “Στον χώρο των media γίνανε ρυθμίσεις δανείων εταιρειών που είναι ανταγωνιστές, ζήτησα κι εγώ να πάρω ρύθμιση και δεν έχω καταφέρει να ρυθμίσω τα δάνεια σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, στον χώρο έχουν μείνει δύο μεγάλοι όμιλοι ΔΟΛ και Πήγασος. Ο ΔΟΛ πήρε ρύθμιση και η Πήγασος προσπαθεί να πάρει κι αυτή αλλά δεν μπορεί γιατί τα επιτόκια που μας χρεώνουν είναι πολύ υψηλά, σημείωσε.

Ερωτηθείς για το εάν έχουν υπάρξει πολιτικές παρεμβάσεις και ειδικότερα την περίοδο του δημοψηφίσματος, ο κ. Μπόμπολας δήλωσε πως γενικά δεν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις, εκείνη την περίοδο όμως “έγιναν κάποιες κουβέντες” για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως “αυτές οι συζητήσεις άλλωστε ήταν δημόσιες”.