Τι δεν πρέπει να της πεις ΠΟΤΕ σε μία διαφωνία

H λογική λέει ότι κανείς δεν θέλει να έχει διαφωνίες στη σχέση του. Αν και τα προβλήματα πρέπει να συζητιούνται για να φτάνουν σε λύσεις, μας αρέσει να βρισκόμαστε σε μία ευδαιμονία που να λέει πως όλα βαίνουν καλώς. Είναι όμως και φράσεις σαν την παρακάτω, που μπορούν να ξεκινήσουν προβλήματα από το τίποτα.

Συγκεκριμένα, ο ψυχολόγος Jeffry Bernstein, επαληθεύει τον κανόνα που λέει πως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κουνήσεις επιδεικτικά το δάχτυλο σε κάποιον, λέγοντας του το λίγο-πολύ γνωστό: «Έπρεπε να είχες κάνει αυτό».

Το να αντιδράς συνεχώς σαν κάποιος πεφωτισμένος Δαλάι Λάμα -που κολλάει στον τοίχο σχέση και φίλους- και λέει συχνά «θα έπρεπε να έχεις κάνει αυτό» ή «θα έπρεπε να κάνεις εκείνο», όχι μόνο φέρνει αρνητικό κλίμα στη σχέση, αλλά προκαλεί και ανεπανόρθωτη φθορά με την πάροδο του χρόνου.

Ο Bernstein, προτείνει να αλλάξεις την φράση σου, διαμορφώνοντας τη σε κάτι όπως «Θα ήθελα σε παρακαλώ ν’ ακούσεις την άποψη μου για το παρακάτω». Είναι μία φράση που δείχνει ενδιαφέρον και συμπόνια, παρά κήρυγμα.

Βγάζει νόημα πάντως. Και αν είναι να σε σώσει από τον καυγά, αξίζει να το δοκιμάσεις.