Τι αλλάζει στην Πολιτική Προστασία για εκκενώσεις περιοχών και πληροφορίες καταστροφών

Η κυβέρνηση πλέον επιχειρεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μετά την οργή για τους χειρισμούς στην πυρκαγιά που προκάλεσε το θάνατο 91 ατόμων, έως τώρα, και τα συνεχόμενα επικοινωνιακά λάθη που προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στην κοινωνία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να βγει μπροστά σε μία προσπάθεια μήπως και αντιστρέψει το βαρύ για την κυβέρνηση και τον ίδιο κλίμα.

Χθες από το μακρινό, από το καμένο Μάτι, Λαύριο εμφανίστηκε αρχικά να κινείται σε διαφορετική γραμμή από την στάση που κράτησαν τα κυβερνητικά στελέχη την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας για «εθνική τραγωδία» και βαρύ πένθος,μίλησε για πιθανά λάθη, αλλά στη συνέχεια επανέλαβε τη ρητορική των αυθαιρέτων κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι άφησαν πίσω τους μία οικιστική βόμβα.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών όπου μετά από σύσκεψη με τον Πάνο Σκουρλέτη θα παρουσιάσει τη «νέα Πολιτική Προστασία» η οποία με διευρυμένες αρμοδιότητες πια, θα κληθεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα φαινόμενα φυσικών καταστροφών.

Τι θα αλλάξει

  • Το ένα εξ αυτών δε θα ισχύσει από αύριο αλλά μπαίνει σε προτεραιότητα για νομοθέτηση το επόμενο διάστημα και με κάποιο τρόπο απαντά και σε ερωτήματα που προέκυψαν από την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Μάτι καθώς φαίνεται πως κατέστη «πικρό» συμπέρασμα.
    Πρόκειται για την αρμοδιότητα ως προς την εντολή εκκένωσης περιοχών από πληθυσμό. Ευθύνη η οποία στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, (τουλάχιστον με βάση τις επίσημες δηλώσεις) έγινε μπαλάκι ανάμεσα σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πυροσβεστική.
    Με πρόταση νόμου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, οι Δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες θα αποσυνδεθούν από την εντολή εκκένωσης περιοχών καθώς η αρμοδιότητα αυτή θα περάσει στον επιχειρησιακό τομέα, δηλαδή την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική.
  • Το δεύτερο στοιχείο δεν είναι άλλο από την ενοποίηση όλων των δεδομένων που λαμβάνει η Πολιτική Προστασία από επιστημονικούς φορείς (Ελληνικούς και Ξένους) έτσι ώστε να υπάρχει μία ενιαία εικόνα στο θάλαμο επιχειρήσεων που θα βοηθά τους επιτελείς να λαμβάνουν αποφάσεις έχοντας διαμορφώσει εικόνα για όλα τα δεδομένα.