Θύελλα με φόντο την παραίτηση Κριμιζή από τον ΕΛΔΟ

Αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα για δεύτερη ημέρα προκαλεί η παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, με τον ίδιο, μετά τις χθεσινές αιχμές για χειραγώγηση του ΕΛΔΟ, να απαντά στα βέλη του νέου προέδρου του Οργανισμού Χριστόδουλου Πρωτοπαππά και του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα, οι οποίοι του καταλόγισαν μη ορθή αντιμετώπιση των θεμάτων του ΕΛΔΟ.

Στην μακροσκελή Στην μακροσκελή επιστολή παραίτησής του, ο κ. Κριμιζής τόνισε πως δεν δέχεται να είναι φερέφωνο κανενός, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μαγκλάρα «Τσάρο του Διαστήματος», που δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου» και μίλησε για προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του Οργανισμού προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις.

Τον χορό των σημερινών αντιδράσεων, στον απόηχο της χθεσινής πολιτικής κόντρας, άνοιξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα» και τόνισε ότι «ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος», καθώς όπως πρόσθεσε, «είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού». «Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν», συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο νέος πρόεδρος του δ.σ. του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς ανέφερε ότι είναι άξια και τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού και καταλόγισε στα ΜΜΕ ότι προβάλλουν περισσότερο τον κ. Κριμιζή, για τον οποίο τόνισε πως «περίμενα μια ορθότερη αντιμετώπιση των θεμάτων από έναν ακαδημαϊκό του επιπέδου του».

«Μου είχε κάνει εντύπωση ότι στα πρώτα διοικητικά συμβούλια, μας είχε ζητήσει να μιλάμε στα αγγλικά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πρωτοπαππάς, ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κ. Κριμιζής δήλωνε εξαρχής την αντίθεσή του στην κατασκευή των μικροδορυφόρων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, λέγοντας: «Μα ποιο είναι το πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα κατασκευάσει δορυφόρο;».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας , μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, είπε ότι «ο κ. Κριμιζής είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας, γι’ αυτό και ο υπουργός Νίκος Παππάς τον επέλεξε ως πρώτο και ιστορικό πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού», ενώ συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν κατάλαβε τους λόγους που προχώρησε σε αυτή την κίνηση».

Κατά τον κ. Μαγκλάρα, το θέμα της οργάνωσης του ΕΛΔΟ ήταν αποκλειστική ευθύνη του πρώην πλέον προέδρου του Οργανισμού, αλλά «οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, δεν έγιναν». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «όπως φαίνεται ο κ. Κριμιζής δεν έχει καταναλώσει χρόνο για να ασχοληθεί με την ουσία του Οργανισμού», ενώ σε άλλο σημείο είπε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος «ασχολήθηκε περισσότερο με το να δίνει αρνητικές συνεντεύξεις για όλα αυτά που θέλει να κάνει το Υπουργείο και η χώρα».

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες που περιγράφει στην επιστολή του ο τέως πρόεδρος του ΕΛΔΟ, ο κ. Μαγκλάρας ανέφερε ότι αυτές προκύπτουν από τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, ο οποίος όπως συμπλήρωσε- είχε συνδιαμορφωθεί με τη συμμετοχή του κ. Κριμιζή.

Με ανακοίνωσή του και απαντώντας στους κ.κ. Πρωτοπαππά και Μαγκλάρα, ο κ. Σταμάτης Κριμιζής επεσήμανε ότι το δ.σ. του ΕΛΔΟ συναντήθηκε τρεις φορές, με συνεδριάσεις διάρκειας επτά ωρών έκαστη και συζήτησε διεξοδικά όλα τα εκκρεμή θέματα. «Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο και εγώ δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο για την κατανόηση του Ιδρυτικού νόμου και κατανοούμε πλήρως και τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση, η οποία έγινε γνωστή μόλις στις 15 Μαρτίου. Αυτά για το “Δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό….», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κριμιζή, «μετά τη 2η συνεδρία, το Συμβούλιο, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο να συναντηθούν με τον κ. Μαγκλάρα για συζήτηση των θεμάτων, την οποία ο κ. Γενικός αρνήθηκε. Αντιθέτως, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και δεοντολογίας, ζήτησε συνάντηση του δ.σ. δίχως την παρουσία μου, η οποία και έλαβε χώρα ατύπως με μόνον τέσσερα από τα επτά μέλη του Συμβουλίου, καθώς τρία μέλη το αρνήθηκαν. Όλα αυτά ήταν γνωστά και στον κ. Υπουργό».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης, και το ΑΦΜ, ο κ. Κριμιζής τόνισε πως «το ότι το θέμα της διαχείρισης δόθηκε “προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ΑΦΜ” αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης της διαχείρισης μέσα στην υπουργική απόφαση και ουδεμία αναφορά στον ΕΛΔΟ και γιατί μία δημόσια εταιρεία δεν είχε ούτε ΑΦΜ ούτε λογιστή ούτε Νομικό Σύμβουλο μετά από δύο εβδομάδες κωλυσιεργίας εκ μέρους του κ. Γενικού».

«Όσον αφορά στα σχόλια του κ. Πρωτοπαπά, δεν νομίζω ότι αρμόζει κάποια ιδιαίτερη απάντηση. Το τι ελέχθη στις συνεδριάσεις του δ.σ. είναι ήδη στα πρακτικά και μπορεί ο ίδιος να διαβάσει τι είπε ή ίσως τι αμέλησε να πει. Ωστόσο του εύχομαι κάθε επιτυχία στις ασχολίες του στον ΕΛΔΟ και την Hellas Sat/Arab Sat», συνέχισε ο κ. Κριμιζής.

«Αν και το βιογραφικό μου είναι διαθέσιμο, ίσως πρέπει να θυμίσω σε όσους επιλεκτικά το ξεχνούν, ότι δεν είμαι θεωρητικός αστροφυσικός, αλλά σχεδιαστής/κατασκευαστής διαστημικών οργάνων και αποστολών, και στη Γη και σε όλους τους πλανήτες, και επιπλέον ερμηνευτής με τους συνεργάτες μου των δεδομένων και ανακαλύψεων που προέκυψαν. Όλα είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις», κατέληξε ο κ. Κριμιζής.

Θέση στο ζήτημα έλαβε και η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία σε δήλωσή της επεσήμανε ότι «οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό του κ. Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες. Καταγγέλλει αδιαφάνεια».

«Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;», συμπλήρωσε η κ. Σπυράκη.