Θολό παραμένει το τοπίο για το ποιος θα αποφασίζει τα επώδυνα μέτρα

Απορίες προκαλεί η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη για το ποιος θα αποφασίζει για τα μέτρα. Η θολή αυτή θέση της κυβέρνησης ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν οτι οι επώδυνες αποφάσεις θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και η ελληνική κυβέρνηση, θα εκτελεί και θα κάνει μια απλή διαχείριση.

Όπως εξήγησε στις δηλώσεις της η κ. Γεροβασίλη, “με βάση τα στοιχεία της eurostat θα ενεργοποιείται ο κόφτης. Τα φετινά στοιχεία δείχνουν ότι σε μια δύσκολη χρονιά έχει αποτυπωθεί η δυνατότητα όχι μόνο να φτάνουμε τους στόχους αλλά και να τους υπερβαίνουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί”.

Ερωτηθείσα για το μείγμα των μέτρων η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως ” αυτός ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα. Μιλά για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού”, αποφεύγοντας να μιλήσει για τεχνικές λεπτομέρειες καθώς όπως είπε “ακόμα δεν υπάρχουν”.
Ωστόσο στο ερώτημα ποιά θα είναι τα μέτρα αυτά που θα λαμβάνονται αυτόματα, είπε: «Αυτό θα αφορά δυνατότητα και για φορολογικά μέτρα αλλά και για μείωση των δαπανών.

Η κυβέρνηση θα παίρνει την απόφαση. Μιλάει για αλλαγή του προϋπολογισμού που θα γίνεται με εισήγηση της κυβέρνησης». Όμως, στο ερώτημα αν το ότι θα αποφασίζει η κυβέρνηση είναι “κόκκινη γραμμή” είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν αυτό είναι κόκκινη γραμμή»

Μιλώντας για το αν υπάρχει εκτίμηση για την ελάφρυνση του χρέους σε αριθμούς, είπε ότι “μένει και αυτό να συζητηθεί μέχρι τις 24 του μηνός. Ωστόσο πρώτη φορά μπαίνει και αποτυπώνεται και σε κείμενο ότι ολοκληρώνεται πρόταση για τη διαχείριση του χρέους για να είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Μπορούμε σταθερά να βαδίσουμε σε ανάπτυξη και να σταθούμε στα δικά μας πόδια”.

“Αυτό που θα δούμε άμεσα είναι ότι η εκταμίευση της δόσης συμπεριλαμβάνει και ταχύτατη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα” είπε στη συνέχεια.

Όσο η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, θα άρονται οι περιορισμοί υπογράμμισε και εκτίμησε πως “θα δούμε χαλάρωση” σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς των capital controls.

Τέλος, εμφανίστηκε κατηγορηματική ότι “ο κύκλος για τους πιο κακόπιστους κλείνει οριστικά. Όποιος επενδύει ακόμα στη μη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος επενδύει στη μη σταθερότητα της χώρας. Όσοι δεν συνταχθούν με την εθνική γραμμή η ιστορία θα τους αφήσει απ’ έξω”.

SHARE