Θετικό το κοινωνικό μέρισμα αλλά μην ξεχνάμε πώς προήλθε

Σαφώς και κρίνεται θετικά η ενίσχυση οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, άρα και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αναφέρει σε άρθρο του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκτιμώντας ότι έτσι θα δοθεί “ανάσα” σε συνανθρώπους μας που έχουν μεγάλες ανάγκες, ενώ κάποια από αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν και προς την αγορά που σήμερα στενάζει. Ωστόσο, σημειώνει ότι «δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίσουμε και κάποια άλλα δεδομένα που προκύπτουν από την συγκέντρωση του πλεονάσματος που θα μοιρασθεί τον Δεκέμβριο».

Ακολουθεί το άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο: «Θετικό το κοινωνικό μέρισμα αλλά μην ξεχνάμε πώς προήλθε»

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα μοιρασθεί ένα σημαντικό ποσό ως κοινωνικό μέρισμα σε κατηγορίες συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Σαφώς και κρίνεται θετικά η ενίσχυση οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, άρα και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Θεωρούμε ότι θα δοθεί «ανάσα» σε συνανθρώπους μας που έχουν μεγάλες ανάγκες, ενώ κάποια από αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν και προς την αγορά που σήμερα στενάζει. Δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίσουμε και κάποια άλλα δεδομένα που προκύπτουν από την συγκέντρωση του πλεονάσματος που θα μοιρασθεί τον Δεκέμβριο.

Δυστυχώς δεν είμαστε μία οικονομία σε κανονικότητα όπου στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Παραμένουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την υπερφορολόγηση να απειλεί νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και κυρίως να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης. Το ποσό των 1,4 δις ευρώ που θα μοιράσει η κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προήλθε από μία σκληρή φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και που επιβάλλεται από δανειστές και εταίρους, σε συνεργασία βέβαια με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Οι μεγάλοι χαμένοι όλο αυτό το διάστημα της κρίσης ?εκτός βέβαια από τα νοικοκυριά- είναι κυρίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, γενικότερα αυτό που μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε «μεσαία τάξη». Είναι πλέον από όλους παραδεκτό, ακόμα και από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ότι αυτή η κατηγορία πολιτών ήταν ο εύκολος στόχος.

Τα υψηλά φορολογικά βάρη που έπεσαν στους ώμους των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, σε συνδυασμό βέβαια με τις περικοπές των συντάξεων και τη γενικότερη οικονομική πολιτική, ήταν οι βασικοί παράγοντες συγκέντρωσης του πλεονάσματος που θα κατευθυνθεί σε συμπολίτες μας που έχουν χαμηλό εισόδημα. Θεωρώ ότι αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, δηλαδή να πιέζω υπερβολικά ορισμένους για να προσφέρω κάτι σε κάποιους άλλους, μπορεί να έχουν κάποια στοιχεία κοινωνικής μέριμνας, όμως σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και βέβαια δεν έχουν καμία αναπτυξιακή προοοπτική. Ακόμα και τώρα, στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης, βλέπουμε ότι παραμένουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο τα πολύ υψηλά εισοδήματα, συνεχίζεται η προστασία του δημόσιου τομέα, η φοροδιαφυγή ουσιαστικά δεν έχει παταχθεί κάτι που είναι προς όφελος ορισμένων επιτήδειων και καλούνται να βάζουν συνεχώς «πλάτη» οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Ο μεγάλος στόχος για όλους μας δεν πρέπει να είναι η δυνατότητα να μοιράζονται κάποια χρήματα ως έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, αλλά να μειωθούν αισθητά όσοι συνάνθρωποι μας έχουν πραγματικά ανάγκη βοήθειας. Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο είναι γνωστές στο οικονομικό επιτελείο και βέβαια τις έχουμε επισημάνει πολλές φορές στις προτάσεις που έχουμε κάνει ως ΕΕΑ. Μόνο με αλλαγή του μείγματος φορολογικής πολιτικής και με τόνωση της επιχειρηματικότητας μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα. Με ενισχυμένες τις ελληνικές επιχειρήσεις και με νέες επενδύσεις στη χώρα, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και θα μειωθεί το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, κάτι που κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα οξύτατο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων. Με στόχευση στην αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα επιχειρηματίες και επαγγελματίες, όπως μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα παραμείνουν ενεργές επιχειρήσεις που σήμερα είναι ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Αναγκαίο για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, είναι βέβαια να υπάρχει η διάθεση συνεργασία όλων. Πολιτικών δυνάμεων, φορέων και να χαραχθεί επιτέλους ένας ξεκάθαρος αναπτυξιακός σχεδιασμός.

Θετικές λοιπόν οι όποιες προσπάθειες ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, όμως δεν παύει να αποτελούν “ασπιρίνες” για την κατάσταση της κοινωνίας και της οικονομίας. Η στόχευση όλων μας πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της αλλαγής του γενικότερου κλίματος και τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας από προβληματική σε ανταγωνιστική. Διαφορετικά θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της ύφεσης».

SHARE