Θεοδωράκης: Να βάλουμε τέλος στο πάρτι με τα δάνεια των κομμάτων-ΜΜΕ

Τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό ότι η πρωτοβουλία του για τη σημερινή συζήτηση είναι «προσχηματική», με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Σχετικά με το θέμα των δανείων των κομμάτων παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία και ζήτησε εξηγήσεις απ όλα τα κόμματα. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το 2011 είχε υπολογιστεί, διαβάζω σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του καθηγητή κ. Αλιβιζάτου, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούσαν στις τράπεζες 235 εκατομμύρια. 115 εκατομμύρια το ΠΑΣΟΚ και 120 εκατομμύρια η ΝΔ.
Τώρα κάποιοι τα υπολογίζουν σε 400 εκατομμύρια!
Το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος το 2013 μιλούσε για οφειλές 272,5 εκατομμυρίων όλων των κομμάτων σε τραπεζικά ιδρύματα». Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ:

«Αυτό το πόρισμα έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστούσε 8,3 εκατομμύρια σε δάνεια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δανείζεται λοιπόν! Και προ κρίσης και μετά κρίσης. Το 2014, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα σας πήρε δάνειο 1,5 εκατομμύριο από την Εθνική Τράπεζα. Δεν είναι πολλά σε σύγκριση με τα δεκάδες εκατομμύρια των παλαιών κομμάτων», αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Ποταμιού ζήτησε από το
«κράτος να ορίζει με σαφήνεια το ποσό που δικαιούται κάθε κόμμα, κάθε έτος και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των δόσεων της χρηματοδότησης».

Όσον αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Πόσα είναι σήμερα τα δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ; Μία έρευνα εφημερίδας τον προηγούμενο Οκτώβριο τα ανέβαζε σε 808 εκατομμύρια και μας πληροφορούσε ότι υπάρχει στα χέρια της κυβέρνησης πλήρης και λεπτομερής φάκελος με τις δανειακές υποχρεώσεις ομίλων και επιχειρήσεων ΜΜΕ». Και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει αυτό το φάκελο, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Να δούμε όλα τα στοιχεία, λοιπόν. Ποιοι πήραν δάνεια. Με ποιους όρους τα πήραν. Πού βρίσκονται αυτά τα δάνεια; Εξυπηρετούνται; Ποια στελέχη και μέτοχοι ΜΜΕ έχουν πλουτίσει ενώ τα Μέσα τους έχουν χρεοκοπήσει»;

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να κοπούν τα κονδύλια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας των δημοσίων υπηρεσιών. «Τι να τις κάνει τις διαφημίσεις η ΕΥΔΑΠ ; Τι να τις κάνουν τις διαφημίσεις τα υπουργεία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος μίλησε και για τα λεγόμενα κομματικά μέσα, κάνοντας συγκεκριμένες καταγγελίες «Εδώ στην Ελλάδα έχουμε ανεπτυγμένο και ένα άλλο φαινόμενο. Είναι τα κομματικά Μέσα. Μιλώ για τις εφημερίδες και τα site που ζουν από την εύνοια του κόμματος. Μια στρατιά τέτοιων Μέσων υποστηρίζουν σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ: Λαζόπουλος – Βαξεβάνης, για να πάρω τις δύο άκρες του λαϊκισμού», ανέφερε αφήνοντας σαφείς αιχμές για το ρόλο των προαναφερόμενων προσώπων.