Θεοδωρικάκος: Κίνδυνος αύξησης μεταναστευτικών ροών από Τουρκία και Συρία

Ορατό κίνδυνο για νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς βλέπει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, όπως είπε στην Βουλή. “Είναι δυστυχώς πιθανό να έχουμε ένταση των πιέσεων.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αναμφίβολα είναι ορατός κίνδυνος”, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής για τον φράχτη στον Έβρο.

Παράλληλα έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να αναλάβει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και στο πλαίσιο της καλής γειτονιάς με την Ελλάδα. “Επιδιώκουμε ειρήνη και συνεργασία. Αναβαθμίζουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και τα ευρωπαϊκά σύνορα. “, είπε για να προσθέσει πως “η Ελλάδα είναι πλέον πιο ισχυρή. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023 (μέχρι στιγμής) έγιναν περισσότερες από 7.600 αποτροπές παράνομων μεταναστών στον Έβρο και 118 συλλήψεις διακινητών στην επικράτεια. Το 2022 οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας στον Έβρο απέτρεψαν την είσοδο σε περισσότερους από 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Σε ότι αφορά στον φράχτη και την επέκταση 35 χιλιομέτρων που κυρώνεται υπογράμμισε ότι θεωρείται απόλυτης προτεραιότητας από την ΕΛΑΣ και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 99 εκ. 200 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Αντικείμενο του έργου, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι η κατασκευή εμποδίου από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους περίπου 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων, με προσαρμογή αντιαναρριχητικής λαμαρίνας στο επάνω μέρος καθώς και κονσερτίνα.

SHARE