«Θα ξεριζώσουμε το κεφάλι των προδοτών» απειλεί ο Ερντογκάν και υπόσχεται μεταχείριση τύπου Γκουαντάναμο.

Αυστηρή προειδοποίηση πάλι από τον Γιούνκερ.

Ο νέο- Σουλτάνος, ακραία αυταρχικός, απειλεί τους ύποπτους «πραξικοπηματίες» της 15ης Ιουλίου πέρυσι αλλά και τους μελλοντικούς υπονομευτές.

Ξεπερνούν τους 150.000 όσοι Τούρκοι κάθε κατηγορίας , οι οποίοι έχουν συλληφθεί, φυλακισθεί, απολυθεί από θέσεις στο Κράτος, παραπεμφθεί σε δίκες, κυνηγηθεί παντοιοτρόπως με τις οικογένειες και τους συγγενείς τους κλπ ως δήθεν ένοχοι και συμμέτοχοι στο περσινό πραξικόπημα τη 15ης Ιουλίου, το ποίο έχει συνδυασθεί με πολλά ερωτηματικά και καχυποψίες. Όμως η εξουσία του παραμένει αδίστακτη και διαρκώς απειλητική. Ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που κατέκλυσαν την Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσουν την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε σαφές μήνυμα στους αντιφρονούντες.

«Κανένας που προδίδει αυτήν την χώρα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος».

Ο Ερντογάν δε μασά τα λόγια του και υποσχέθηκε στους πολίτες του ότι θα «ξεριζώσει το κεφάλι των προδοτών» που ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ενορχηστρωτή της οποίας η Άγκυρα θεωρεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

«Πριν απ’ όλα, θα ξεριζώσουμε το κεφάλι αυτών των προδοτών» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, ενώ επανέλαβε ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία εάν η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση.

«Στο εξής, να τους οδηγούμε ενώπιον του δικαστηρίου με μια μοναδική περιβολή, όπως στο Γκουαντάναμο. Μια μοναδική στολή» τόνισε και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους εχθρούς του, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους πολίτες που ύψωσαν πέρυσι το ανάστημά τους στους στρατιώτες και τα τανκς.

«Δεν επέδειξαν ίχνος ελέους όταν σημάδευαν με τα όπλα τους τους πολίτες μου. Τι είχαν οι πολίτες μου; Κρατούσαν τις σημαίες τους, όπως κάνουν και σήμερα, και κάτι σημαντικότερο: είχαν την πίστη τους» τόνισε.

Γιουνκέρ: «Αν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, η πόρτα της ένταξης στην ΕΕ θα κλείσει»

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή η κυβέρνησή της θα έχει κλείσει την πόρτα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει την ευχή «η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από αυτή».

«Έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει το χέρι στην Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της και σε δύσκολους καιρούς. Αναμένω τώρα ότι και η Τουρκία θα προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και ότι θα ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες», σημειώνει ο κ. Γιουνκέρ ενώ πρόσθεσε ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να είναι ο γείτονάς μας δημοκρατικός, σταθερός και οικονομικά επιτυχημένος».

«Γι’ αυτό και κάναμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας και να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση, εάν το θέλει η Τουρκία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο ο κ. Γιουνκέρ επισημαίνει ότι «όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχεται τις αξίες της Ένωσης».

«Σε μία τέτοια Ένωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου είναι λ.χ. ασύμβατο δημοσιογράφοι, όπως ο ανταποκριτής της Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, να κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος διευκρίνισε ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκόμισε την εντύπωση πως «αναζητά την προσέγγιση με την Ευρώπη, αντί να την αποστρέφεται».