Θα πάρει πρόσφυγες στο Βατικανό ο Πάπας- Μήνυμα στη Δύση

Δέκα πρόσφυγες, άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πάρει μαζί του, φεύγοντας το απόγευμα από τη Λέσβο ο Πάπας, για να ζήσουν από εδώ κι έπειτα στο Βατικανό.

Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση με ισχυρό μήνυμα της Καθολικής Εκκλησίας προς όλο τον Δυτικό κόσμο που αρνείται να φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές τους δέκα πρόσφυγες που θα πάρει μαζί του φεύγοντας από τη Λέσβο, λίγο μετά τις 3.00 μμ
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο θεωρείται ένα παγκόσμιο γεγονός και καλύπτεται από περίπου 350 δημοσιογράφους και δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το μεσημέρι θα συμφάγουν με πρόσφυγες.

Το Πάπα θα υποδεχθεί στο νησί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου είναι πυρετώδεις, με τεχνικά συνεργεία να «χτενίζουν» όλο το νησί, καλλωπίζοντας και επιδιορθώνοντας τα περισσότερα σημεία του.

Το Διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης σε έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε ότι το Σάββατο θα κλείσουν στις 12.30 όλα τα καταστήματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν καταναλωτές και έμποροι, την τελετή που θα γίνει στο λιμάνι της πόλης.

Την ίδια ώρα, όμως, στο νησί υπάρχουν μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις ενώ βρίσκονται ήδη εκεί αστυνομικά κλιμάκια από την Αθήνα αλλά κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας είναι και οι περιπολίες ελικοπτέρου της αστυνομίας το οποίο πετάει συνέχεια πάνω από την Λέσβο ενώ αισθητή είναι και η παρουσία οχημάτων με ιταλικές και ολλανδικές πινακίδες τα οποία ανήκουν σε αξιωματούχους του Βατικανού.

Κατά την άφιξή του στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευχή η σύντομη επίσκεψή τους, με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο νησί και η επικοινωνία τους μαζί με τους πρόσφυγες να έχει αντίκτυπο και πρακτικά αποτελέσματα για αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες και τις πατρίδες τους.