«Θα κάνουμε δική μας ρύθμιση» Η κυβέρνηση απέρριψε, ασυζητητί, την καλή πρόταση της ΝΔ, προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ποιά είναι αναλυτικά τα μέτρα προστασίας έως το τέλος του 2017 που προτάθηκαν.
Καθυστερούν επί μήνες την αντιμετώπιση ενός οξύτατου και μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, μπερδεμένη στην σύγχυση και την αβεβαιότητα. Με συνέπεια να παλινωδούν και να έχουν σε ομηρία και ανασφάλεια δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Την επομένη ημέρα της κατάθεσης της πρότασης της ΝΔ αυτή απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση και μάλιστα από αναρμόδιο Υπουργό της Κυβέρνησης. Με το δημαγωγικό σκεπτικό ότι ετοιμάζει «συνολική παρέμβαση» όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κωνσταντίνος Φωτάκης χωρίς όμως να ανακοινώσει ποιές είναι οι κεντρικές κατευθύνσεις της Κυβέρνησης στο κοινωνικό πρόβλημα αυτό ούτε πότε ακριβώς θα ανακοινωθούν μετά καθυστερήσεις τόσων μηνών. Είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί καμία συναίνεση η Κυβέρνηση, αυτάρεσκη και αυτάρκης.

Να μην κάνει δεκτή την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσε τη Δευτέρα για την προστασία της α΄ κατοικίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη στη Βουλή η κυβέρνηση δια του – πλήρως αναρμόδιου για τα θέματα αυτά- αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας. Οι αρμόδιοι Υπουργοί από το χώρο της Οικονομίας φρόντισαν επιμελώς να απουσιάσουν και να παραμείνει η αοριστία.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνος Φωτάκης ο λόγος που δεν γίνεται δεκτή η τροπολογία είναι γιατί η ίδια ετοιμάζει συνολική παρέμβαση για τους πλειστηριασμούς, πρωτοβουλία στην οποία θα προχωρήσει άμεσα.

Η πρόταση της ΝΔ πρότεινε αναστολή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,
β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο, 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένα κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί,
γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα.