Θα εκδοθούν τελικά στο καθεστώς Ερντογάν; Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου άλλων έξι Τούρκων αξιωματικών.

Μάλλον σταδιακά αλλά σκόπιμα βαδίζουμε σε μια αντιγραφή της υπόθεσης Οτσαλάν από την Κυβέρνηση Τσίπρα- ΑΝΕΛ.
-Δεν τους αναγνωρίσθηκε ότι είναι διωκόμενοι από το καθεστώς της Άγκυρας .Τελικά θα χαρακτηρισθούν ως «πραξικοπηματίες» και κατά συνέπεια θα εκδοθούν να δικασθούν στην Τουρκία. Ηδη οι Τσίπρας και Κοτζιάς έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν άσυλο σε…πραξικοπηματίες κατά του Ερντογάν.

-Άλλες έξι αιτήσεις ασύλου των Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το πραξικοπήματα της 15ης Ιουλίου απορρίφθηκαν σήμερα από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Συνολικά μέχρι τώρα έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις 7 εκ των 8 αξιωματικών με την αιτιολογία ότι είχαν ενεργή συμμετοχή στο πραξικόπημα, που αποτελεί «τρομοκρατική πράξη» κατά το σκεπτικό της ελληνικής Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, πλήρως εναρμονισμένης με τις αυταρχικές αξιώσεις και το δικτατορικό σκεπτικό του Ταγίπ Ερντογάν. Ας σημειωθεί ότι πέντε χώρες της Δυτ. Ευρώπης έχουν παραχωρήσει πολιτικό άσυλο σε Τούρκους αξιωματικούς φυγάδες του πραξικοπήματος, παρά τις αξιώσεις της Άγκυρας να εκδοθούν και να δικαστούν εκεί..

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet που δημοσιεύει την είδηση, μετά την απόρριψη αυτή, σε επτά από τους οκτώ στρατιωτικούς έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου με την αιτιολογία πως φαίνεται πως είχαν ενεργό συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Οι δύο ταγματάρχες, τέσσερις λοχαγοί και δύο υπαξιωματικοί δραπέτευσαν με ελικόπτερο και προσγειώθηκαν στη Θράκη, έχοντας αρχικά σκίσει τα διακριτικά ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμος ο βαθμός που κατείχαν στο στράτευμα. Οι οκτώ στρατιωτικοί ζήτησαν άσυλο, την ώρα που η Άγκυρα με δημόσιες τοποθετήσεις ζητούσε την άμεση έκδοσή τους.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε και πώς θα γίνει η έκδοσή τους στην Τουρκία, αφού η απόρριψη έχει γίνει σε πρώτο βαθμό. Σύμφωνα με την συνήγορο τους, Σταυρούλα Τομαρά, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται ώστε να εξεταστεί το αίτημα και σε δεύτερο βαθμό:

Οι 8 αξιωματικοί προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση μέσω της δικηγόρου τους Σταυρούλας Τομαρά:

«Είμαστε έκπληκτοι με τις αποφάσεις της υπηρεσίας άσυλου που εκτός του ότι απορρίπτουν το δίκαιο αίτημα άσυλου μας, μας αποδίδουν τον βαρύτατο χαρακτηρισμό του τρομοκράτη ο όποιος όχι μόνο δεν τεκμαίρεται από κανένα γεγονός αλλά δεν μας έχουν κατηγορήσει ως τρομοκράτες ούτε μέσα στη χωρά μας. Ελπίζουμε η ελληνική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν της τη στάση των άλλων 5 κρατών μελών της ΕΕ που έθεσαν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας τους Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στις επικράτειες τους μετά το πραξικόπημα».

Υπενθυμίζεται στις 21 Σεπτεμβρίου είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό η αίτηση ασύλου του ενός από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.