Τέλος στο ειδύλλιο Καραμανλή-Τσίπρα ή απλώς μπλόφα μετά τη δυσφορία των νεοδημοκρατών.

Μετά τα ΝΕΑ, το ΒΗΜΑ καταγράφει ανατροπές στη σχέση Τσίπρα – καραμανλικών

Η κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ βάζει τέλος στην ασυλία προς την περίοδο Καραμανλή, την οποία δοξολογούσαν κατά καιρούς Καμμένος και ΑΝΕΛ και αποσιωπούσαν,-ακόμα και για το έλλειμμα της ΕΛΣΤΑΤ, την απραξία απέναντι στην κρίση με βάση την επίσημη γραμμή Μαξίμου- Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μηδένιζαν την κριτική τους για όλη τη διακυβέρνηση Κ.Καραμανλή, ακόμα και για τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 ,που είχαν πρωτοστατήσει ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας-και ας είχαν τότε κάνει σφοδρές καταγγελίες κατά Υπουργών και επιλογών αυτής της περιόδου. Αντίστοιχα οι καραμανλικοί βουλευτές, ελάχιστοι, μαζί με κάποιους πρώην βουλευτές και τον Ε.Μειμαράκη προπαγάνδιζαν , διαρκώς, συναινετικές θέσεις και διαθέσεις απέναντι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ . Παράλληλα, υποστηρίζει το ΒΗΜΑ κόστισε πολιτικά στο Μαξίμου το κυνηγητό κατά του επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ κ. Γεωργίου και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, με συνέπεια το Μαξίμου να αναγνωρίζει με καθυστέρηση το υψηλό έλλειμμα του 2009 και να δικαιώνει, αναγκαστικά, τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γ.Παπανδρέου., Επιπλέον,απογοήτευση στο Μαξίμου για το φιάσκο με τις υποθέσεις «διαφθοράς», που χειρίζεται ο καραμανλικός υπουργός αναπληρωτής Δικαιοσύνης κ.Παπαγγελόπουλος, χωρίς σοβαρά αποτελέσματα από τις περίφημες λίστες υπόπτων και σε διαρκείς συγκρούσεις με εισαγγελείς και δικαστικούς.

Πώς θα αντιδράσει ο Δ. Παπαγγελόπουλος, ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, στην αλλαγή τακτικής του Αλ. Τσίπρα απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό; Επιπλέον φέρεται υποψήφιος προς έξοδο σε περίπτωση ανασχηματισμού.

Σε ανατροπές στρατηγικών επιλογών των τελευταίων ετών αναγκάζονται πλέον η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς η αναζήτηση μιας πολιτικής διεξόδου για το επόμενο διάστημα γίνεται πιεστική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, συμμαχίες και πολιτικές φιλίες δείχνουν να κλονίζονται, καταγράφει αναλυτικά το ΒΗΜΑ σε εκτενές ρεπορτάζ, όπως προαναφέραμε. Με βεβαιότητα για περίοδο οριστικής ρήξης Καραμανλή – Τσίπρα, εκδοχή την οποία ορισμένοι στη ΝΔ θεωρούν ως άλλοθι για την κοινή υπονόμευση του Κυρ. Μητσοτάκη, ως αναγκαστική προσπάθεια ξεκαρφώματος απέναντι στην αρνητική υποδοχή , που γνώρισε αυτή η σύμπλευση στον κόσμο και τα στελέχη της ΝΔ.. Είχε προηγηθεί ανάλογο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, το οποίο αναδημοσίευσε και εμπλούτισε η Ιστοσελίδα μας, μόλις προχθές Σάββατο. …

Επίθεση έκπληξη του Αλ. Τσίπρα στη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και μάλιστα προχθές στη Θεσσαλονίκη. Άραγε αληθινή ρήξη ή μήπως συμφωνημένο «ξεκάρφωμα»;

Οι δύο εκδοχές, που αναπτύχθηκαν μέσα στον προβληματισμό που προκάλεσαν οι αρνητικές κρίσεις του Πρωθυπουργού για την περίοδο Καραμανλή 2004-2009, με παρόμοιες απαξιωτικές διατυπώσεις όπως εκείνες που συνηθίζει το όλο ΠΑΣΟΚ.

Επίμονα επίσης και σταθερά από την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου μέχρι σήμερα, από όλο τον κύκλο συνεργατών της Φώφης Γεννηματά το οποίο κατά τα άλλα έχει κάνει λάβαρο τις παρασκηνιακές συμφωνίες και συμπορεύσεις του Κώστα Καραμανλή και του στενού του κύκλου (στον οποίο περιλαμβανόταν και ο Προκόπης Παυλόπουλος) με το « οικοσύστημα Μαξίμου». και το «σύστημα εξουσίας της Κουμουνδούρου». Σε μια συμφωνημένη, λέγεται, συμπόρευση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την αποχώρηση του διαλλακτικού και οπαδού της συναίνεσης ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Μειμαράκη. Οι δύο πλευρές και συγκεκριμένα πρόσωπα κατηγορούν τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι έχει γίνει αιχμάλωτος των ακροδεξιών, με πρώτο τον Άδωνη Γεωργιάδη, ακολουθεί τη λαθεμένη πολιτική πορεία του Αντ. Σαμαράς και όχι την κεντροδεξιά-συναινετική γραμμή, της οποίας αυθεντικός και…επιτυχημένος είναι ο Κώστας Καραμανλής

Τακτική αμοιβαίου πολιτικού συμφέροντος, κατά ηγετικούς παράγοντες της ΝΔ για κοινή προσπάθεια φθοράς των «μητσοτάκηδων» και καλλιέργεια σε κάθε ευκαιρία της μοναδικότητας του «καραμανλισμού». Τακτική η οποία φαίνεται να έφθειρε και τις δύο πλευρές για ανίερη πολιτική συμμαχία και ιδιαίτερα τον «κύκλο Καραμανλή», που συζητείται με αρνητική διάθεση στον χώρο της ΝΔ.
Η ΠΡΩΤΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟ

« Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ επιδιώκεται η αλλαγή της ατζέντας στην οικονομία, με αφορμή την επικείμενη έξοδο στις αγορές. Η κυβέρνηση αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την άρση της επιτήρησης για το έλλειμμα και επιχειρεί να την προβάλει επικοινωνιακά. Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κοζάνη, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησαν στο έλλειμμα-μαμούθ του 2009, με αποτέλεσμα η αποστροφή του να εκληφθεί ως «άδειασμα» στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ – η οποία είναι γνωστό ότι διαθέτει ανοιχτούς διαύλους με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται μάλιστα κοντά στον Πρωθυπουργό.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαία και υπαγορεύεται από την επιδίωξή του να διεμβολίσει τη ΝΔ και να φθείρει την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ταυτίζοντάς τον με το «αμαρτωλό» παρελθόν των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που μέμφεται διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν ότι και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας διερευνάται μεταξύ άλλων η «καρδιά» της διακυβέρνησης Καραμανλή, χωρίς αυτό να συνιστά ρήξη με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, παρά μόνο μέρος μιας στρατηγικής που υπαγορεύεται από τους ούτως ή άλλως οξυμμένους τόνους. Η πόλωση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα ενταθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα, με αποκορύφωμα τη συζήτηση επί της γαλάζιας πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, την επόμενη Παρασκευή.»

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μάλλον πρόκειται για τακτική» ξεκαρφώματος, παραπλάνησης από τον Αλέξη Τσίπρα και του Μαξίμου (χωρίς βεβαίως ποτέ με προσωπική αιχμή κατά του Κ.Καραμανλή ως Πρωθυπουργού, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ)να βοηθήσουν τους ολίγους καραμανλικούς, που ονειρεύονται επιστροφή στην εξουσία επιδιδόμενοι σε φθορά της ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη με κάθε τρόπο, όπως γράφεται και συζητείται πλέον ευρύτερα παντού.