Τέλος καλό, όλα καλά στις σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας. Προσοχή στην Τουρκία, λένε οι Αυστριακοί.

Του Νίκου Αθηναίου, 12-5-2016

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας δήλωσαν χθες στη Βιέννη ότι έληξε η παρεξήγηση στις σχέσεις των δύο χωρών που προκλήθηκε από τη μεταναστευτική κρίση τον περασμένο Μάρτιο και που οδήγησε την Αυστρία στη ενορχήστρωση του κλεισίματος της βαλκανικής οδού για τους μετανάστες/πρόσφυγες.

«Η Ελληνίδα Πρέσβειρα βρίσκεται πλέον εδώ στη Βιέννη για να αναλάβει καθήκοντα και πάλι. Ταξίδευσε μαζί μου», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον αυστριακό ομόλογό του κ. Σεμπάστιαν Κουρτζ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Βιέννη.

Η κ. Πρέσβειρα, κυρία Χρυσούλα Αλιφέρη, ανακλήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας επειδή η Βιέννη είχε αποκλείσει την Αθήνα από συναντήσεις που είχε με άλλες βαλκανικές χώρες σχετικά με τη μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών προς Αυστρία και βόρειο Ευρώπη μέσω της βαλκανικής οδού.

Η Αθήνα είχε επίσης αρνηθεί να δεχθεί τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών στην Ελλάδα, και κατηγόρησε την Αυστρία ότι «παραποιεί τα στοιχεία». Η Αυστρία είχε επίσης εκφράσει αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα πρέπει να ανήκει στη ζώνη Σένγκεν.

Είναι αξιοσημείωτη η δήλωση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου περί Τουρκίας με την οποία σαφώς υπονόησε ότι η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί το μεταναστευτικό για να πιέσει την ΕΕ για λύσεις που η Ένωση δεν είναι πρόθυμη να προσφέρει.

Το μεταναστευτικό θεωρείται η κύρια αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία, γεγονός που οδήγησε τον Αυστριακό Καγκελάριο σε παραίτηση την περασμένη Δευτέρα.