Τελικά εισέβαλαν τα Σκόπια; Οι χειροβομβίδες πάντως επί ελληνικού εδάφους έπεφταν

Μείζον θέμα για την κυβέρνηση αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδος – Σκοπίων δημιουργεί η έφοδος που έκαναν το μεσημέρι της Κυριακής ειδικές αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων εναντίον μεταναστών που επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη που έχει υψώσει στα σύνορα η FYROM.

Το θέμα δημιουργείται, γιατί σύμφωνα με video που έβγαλε στον «αέρα» το mega, οι σκοπιανές αστυνομικές δυνάμεις φαίνονται ευκρινώς ότι έχουν περάσει τον φράχτη που το κράτος τους έχει υψώσει και κυνηγούν τους μετανάστες ρίχνοντάς τους χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ από την πλευρά των ελληνικών συνόρων.

Αρχικώς η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπάθησε να διαψεύσει ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν τον φράχτη. Μετά όμως από την προβολή του video, η νέα εξήγηση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο φράχτης από την πλευρά των Σκοπίων έχει αναγερθεί δύο μέτρα πιο μέσα από τα σύνορα, κι επομένως οι σκοπιανοί αστυνομικοί είχαν περιθώριο να κινηθούν.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει το σάλο που δημιουργήθηκε διέρρευσε μέσω του ΑΠΕ την εξής πληροφορία:

«Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν» αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Εκ των υστέρων δηλαδή οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι οι Σκοπιανοί κομάντος πέρασαν τον φράχτη, αλλά, όπως επιχειρηματολογούν, δεν κινήθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων από τα συρματοπλέγματα και άρα -κατά το σκεπτικό τους- δεν εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΞ προχώρησε εν τέλει σε διαβήματα προς τους Σκοπιανούς, ενώ ο Νίκος Τόσκας θα ζητήσει διμερής συνάντηση με τον Σκοπιανό όμολόγο του.

Εκ των πραγμάτων όμως τίθενται ορισμένα ερωτήματα:

1. Αν οι Σκοπιανοί δεν εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος γιατί γίνεται, έστω και προφορικό, διάβημα; Προληπτικά; Δεν αρκούσε μια συνάντηση του κ. Τόσκα με τον Σκοπιανό ομόλογό του;

2. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι οι Σκοπιανοί δεν παραβίασαν τη μεθόριο, τις σφαίρες και τα δακρυγόνα σε ελληνικό έδαφος δεν έπεφταν; Και μάλιστα σε πολίτες που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται, έστω και προσωρινά, στη χώρα μας;

3. Η κυβέρνηση γνωρίζει πόση απόσταση είναι τα δύο μέτρα; Μα λένε δηλαδή ότι πέρασε ολόκληρη διμοιρία των ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων και πυροβολούσε εναντίον μεταναστών και προσφύγων που ευρίσκοντο στο ελληνικό έδαφος και η διμοιρία με τον όγκο της αναπτυσσόμενη για να κάνει βολές κατέλαβε χώρο λίγο λιγότερο από το ύψος ενός άνδρα; Και θέλει να τους πιστέψουμε; Δεν βλέπουν το video;

Άσχετα αν πρέπει ή δεν πρέπει να δοθεί διάσταση στο θέμα (υπάρχει πάντως και η άποψη που λέει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αναδείξει το θέμα, τουλάχιστον, στα ευρωπαϊκά όργανα και όπου αλλού μπορούσε γιατί στη διπλωματία η πρόληψη έχει τεράστια σημασία), η δικαιολογία της κυβέρνησης περί «δύο μέτρων» θυμίζει την παλαιότερη δήλωση του κ. Πάγκαλου στην περίπτωση της κρίσης των Ιμίων, ότι φύσηξε αεράκι κι έριξε την ελληνική σημαία.

ΓΔΚ

Τελικά δύο αυστηρά διαβήματα προς τα Σκόπια από Ελλάδα

«Υπάρχουν κενά» στο Προσφυγικό, απολογείται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Πόλεμος» στην Ειδομένη: Τα επεισόδια, η στάση του Κράτους, τα Σκόπια

Ειδομένη: Πετροπόλεμος, χημικά και πλαστικές σφαίρες από τους Σκοπιανούς

Ειδομένη: «Ενας ξεχασμένος από την πολιτική τόπος»

Κουμουτσάκος: Πλήρης η απουσία του ελληνικού κράτους από την Ειδομένη

Ερώτηση στην ΕΕ για τη στάση των Σκοπίων στο προσφυγικό από τη Σπυράκη

ΠΑΣΟΚ: Εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Ποτάμι: Τα επεισόδια να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση

«Αλληλέγγυοι» από Γερμανία-Ισπανία πίσω από τα επεισόδια στην Ειδομένη