Ταλαιπωρίες, πανηγυρικοί λόγοι και προσδοκίες. «Ελπίζοντας σε δώρο αποχαιρετισμού στην Ελλάδα» από τον Ομπάμα.

Τριήμερο δοκιμασίας για τον μέσο πολίτη, λαμπρής επίσκεψης και πανηγυρικών λόγων αλλά και προσδοκιών για συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα. Η επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, πρώτο σταθμό πριν συνεχίσει το ταξίδι του στο Βερολίνο και η ενδεχόμενη σημειολογία αυτής της επιλογής αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης σε άρθρο της σημερινής Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο Μπάρακ Ομπάμα έρχεται αύριο στην Ελλάδα, στον ένα πόλο της ευρωκρίσης, τη χώρα που υποτίθεται ότι «έχει τρύπα στο δανεισμένο πορτοφόλι της», όπως σκωπτικά παρατηρεί ο γερμανός ανταποκριτής της, και αμέσως μετά στον άλλο πόλο, τη Γερμανία, «τον υποτιθέμενο αυστηρό παιδαγωγό του κοινού νομίσματος». Τι μπορεί να προκύψει;

«Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν τον λογαριασμό»
«Στην πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1999 η Αθήνα ελπίζει πολλά, πάρα πολλά»,  γράφει η γερμανική εφημερίδα. «Η κοινά εκπεφρασμένη επίσημη προσδοκία συνοψίζεται στο ότι ο Ομπάμα θα ζητήσει μείωση του χρέους και έτσι θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που επιδιώκει επί του θέματος». Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου Έλληνα κυβερνητικού  εκπροσώπου ότι «μια δήλωση του Ομπάμα δεν είναι ποτέ απλά μια δήλωση αλλά μια πολιτική πίεση για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους». Επίσης υπενθυμίζει δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και του προκατόχου του Τίμοθι Γκάιτνερ, που πλειστάκις αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα απομείωσης τους χρέους, λόγια που  ήχησαν ως «μουσική στα αυτιά της Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά γράφει.
«Όμως στην απόφαση για την ελάφρυνση χρέους δεν έχει λόγο ένας αμερικανός πρόεδρος, ακόμη λιγότερο ένας απερχόμενος, πόσο μάλλον που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (…) δεν θα σήκωνε τις απώλειες που θα έφερνε ένα τέτοιο δώρο για τους Έλληνες. Και επειδή τον οικονομικό και πολιτικό λογαριασμό σε μια τέτοια περίπτωση θα τον πλήρωναν οι Ευρωπαίοι στην ευρωζώνη,  δεν θέλουν καμιά ανάμειξη των Αμερικανών, όπως πολλές φορές αναγκάστηκαν να πουν στους δύο υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ».

«Τι λέει ο Τραμπ;»
Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Η αποφασιστική ερώτηση μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι τι λέει ο Τραμπ, και αυτά που έχει πει τα περασμένα χρόνια, καλύτερα να μην τα είχε πει σύμφωνα με την ελληνική οπτική γωνία. Πχ. ότι το ευρώ είναι μια εφεύρεση για να πληγούν οι ΗΠΑ, (…) ή ότι θα είναι καλύτερα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση και η συντηρητική αντιπολίτευση δηλώνουν με γενναιότητα ότι επρόκειτο για λόγια προορισμένα για την προεκλογική εκστρατεία». Κατά τα άλλα η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Ομπάμα δεν έρχεται αύριο στην Αθήνα για να μιλήσει μόνο για χρήματα και χρέος, αλλά και για θέματα όπως είναι η περιφερειακή ασφάλεια και η μετανάστευση.
«Στην ομιλία του ο Ομπάμα αναμένεται να απευθύνει διπλό έπαινο στην Αθήνα, ότι ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διαδραματίζει υπεύθυνο ρόλο στους δύο αυτούς τομείς και (…) ότι πέρασε την κρίση χωρίς να θέσει τη δημοκρατία υπό πίεση. Σε περίπτωση που όντως πει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, θα ήταν (σ.σ. για τους Έλληνες) μια υπόδειξη προς την Τουρκία. Όταν το 1999 επισκέφθηκε την Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον αμέσως μετά κατευθύνθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ομπάμα όμως παρακάμπτει την Τουρκία και οι Έλληνες το ερμηνεύουν με τον τρόπο τους».

Στήριξη και δώρα φέρνει ο Ομπάμα

Την ηχηρή παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα για την επίλυση του χρέους και τη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος αναμένει η κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη με το επιτελείο του το Σάββατο το μεσημέρι προετοίμασε την ατζέντα των ζητημάτων που θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει τεθεί έτσι κι αλλιώς σε κατάσταση συναγερμού για τη διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ – δεν αποκλείεται δε με την αμερικανική αποστολή η έλευση και επιχειρηματιών στο ελληνικό έδαφος. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη ταυτίζεται με την προσδοκία για την εκπομπή θετικών μηνυμάτων υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης Τσίπρα για την έξοδο από την κρίση – άλλωστε με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος Ομπάμα εμφανίστηκε αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα στη «διαρκή» προσπάθειά της, διαβεβαιώνοντας ότι «όσο η Ελλάδα συνεχίζει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και διασφαλίζει την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο στις ΗΠΑ».
Ο κ. Ομπάμα εξήρε με τις δηλώσεις του τη συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας, επεσήμανε ότι η χώρα έπρεπε να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και συνεχάρη την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για «τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει».
«Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ?συμπεριλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους? ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα.

Δύσκολη εβδομάδα για μετακινήσεις λόγω Ομπάμα – Πολυτεχνείου

Με πολλές ταλαιπωρίες κατά το τριήμερο Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης όχι μόνο για τους Αθηναίους αλλά και πολλούς κατοίκους και εργαζόμενους της Αττικής. Οι κλειστοί δρόμοι και οι προσαρμογές στην κυκλοφορία αναμένονται πολλές, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις λόγω των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Οι ρυθμισεις θα αρχίσουν να τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή από σήμερα το βράδυ ενώ αναμένονται αποκλεισμοί δρόμων αλλά και ολόκληρων περιοχών.
Τα μέτρα Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δρακόντεια για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα καθώς σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική, η ΕΥΠ και η Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, ενώ προβλέπεται εξονυχιστικός έλεγχος σε χώρους και κτίρια από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στην ανίχνευση εκρηκτικών.
Αν και το οριστικό σχέδιο αναμένεται να εκπονηθεί τελευταία στιγμή, με τα έως τώρα δεδομένα θα κλείνουν εντελώς οι δρόμοι απ’ όπου θα περάσει ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος ενώ θα αναπτυχθούν τουλάχιστον τρεις ζώνες ασφαλείας με ελεύθερους σκοπευτές διασκορπισμένους κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής και την τελική κόκκινη ζώνη κυριολεκτικά να «αποστειρώνει» την περιοχή που θα κινηθεί και θα διαμείνει ο Μπαράκ Ομπάμα. Αυτή περιλαμβάνει το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου έως, την Ακρόπολη και το Αστεροσκοπείο που θα επισκεφθεί για την ομιλία του και την περιοχή της Βουλιαγμένης όπου θα καταλύσει.