Τα υπουργεία γίνονται περισσότερα για να βολευτούν περισσότεροι Υπουργοί. Ο ανασχηματισμός δείχνει να έχει παγώσει.

Μία ακόμα εξαγγελία για μικρό και ευέλικτο υπουργικό Συμβούλιο, διαψεύδεται παταγωδώς. Σε τροχιά ανασχηματισμού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς είναι έτοιμη να προωθήσει μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων τη σύσταση (και ανασύσταση) πέντε υπουργείων, καθώς και την αντίστοιχη μεταφορά αλλά και αναβάθμιση Γενικών Γραμματειών, κάτι που θα φέρει νέα πρόσωπα στο αναμενόμενο νέο κυβερνητικό σχήμα αλλά και μετονομασίες υπουργείων, για πολλοστή φορά την τελευταία 6ετία.

Ηδη από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ολοκλήρωσε κάποιες από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο οργανωτικό σχήμα των υπουργείων, «σπάζοντας» στα δύο μεγαλύτερες κεντρικές διοικητικές μονάδες ή δημιουργώντας ξανά άλλα υπουργεία, που στο παρελθόν είχαν καταργηθεί ή συγχωνευθεί σε σχηματισμούς ογκωδέστερους.
Με τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων προβλέπεται η σύσταση τριών νέων και ξεχωριστών υπουργείων Ενέργειας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και Ψηφιακής Πολιτικής με αντίστοιχη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις σημερινές οργανικές μονάδες των υπουργείων και των Γ. Γραμματειών που αναβαθμίζονται σε υπουργεία.
Παράλληλα, προβλέπεται η ανασύσταση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του υπουργείου Τουρισμού, με τμηματικό «σπάσιμο» των «υπερυπουργείων», στα οποία μέχρι τώρα υπαγόταν.

Τα πρόσωπα πίσω από τα διατάγματα
Συγκεκριμένα, στο πρώτο σχέδιο ΠΔ ορίζεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (που πέρυσι συγχωνεύθηκε με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας – Θράκης), σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πλέον ανασυστήνεται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Στο ανασυνιστώμενο «υπερυπουργείο» μεταφέρονται από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης όλες οι αρμοδιότητες, υπηρεσίες, οι θέσεις και το προσωπικό του τέως υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (που είχε συγχωνευθεί με το ΠΔ 24/15), ενώ μεταφέρεται και η εποπτεία που ασκούσε σε διάφορους φορείς.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών, όπου διατηρούνται τα αξιώματα του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού.
Αρμοδιότητες
Με το ίδιο σχέδιο ΠΔ ανασυστήνεται ως ξεχωριστό το υπουργείο Τουρισμού, που παίρνει όλες τις αρμοδιότητες θεμάτων τουρισμού που είχε πριν από την περσινή συγχώνευσή του με άλλα υπουργεία, με συνέπεια μετά την «αποκόλληση» του τουρισμού να πρέπει να μετονομαστεί πλέον σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το οικονομικό «υπερυπουργείο» που περιελάμβανε μέχρι τώρα και τον τουρισμό.
Ακόμα συστήνεται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό της Γ. Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Γ.Γ. Υποδοχής (του πρώην υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), της αυτοτελούς Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και της αυτοτελούς Αρχής Προσφυγών και της αυτοτελούς Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής (του Ν. 4375/16).
Αντίστοιχα το συνιστώμενο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συγκροτείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής.
Παράλληλα «σπάει» το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (και μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων), καθώς «φεύγουν» οι αρμοδιότητες Μεταφορών και συστήνεται Γενική Γραμματεία Μεταφορών, που «πλέει» προς το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο και μετονομάζεται πλέον σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στη μεταφερόμενη νέα Γενική Γραμματεία Μεταφορών πηγαίνουν όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας, καθώς και η εποπτεία όλων των φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και των οποίων αρμόδιος είναι ο μέχρι σήμερα υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στη νέα Γενική Γραμματεία Μεταφορών θα προΐσταται μετακλητός γενικός γραμματέας.
Με το δεύτερο σχέδιο ΠΔ «σπάει» στα δύο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συστήνεται πλέον ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας, το οποίο θα έχει την εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και για τους οποίους έως τώρα αρμόδιος είναι ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Αποκόλληση»
Αντίστοιχα, το σημερινό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να μετονομαστεί σε υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά τη σχετική «αποκόλληση», που πιθανότατα γίνεται για να ξεπεραστούν υφέρπουσες διαφωνίες και δυστοκίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Το νέο ενδοκυβερνητικό «ανακάτεμα της τράπουλας», επειδή θα φέρει ανακατατάξεις και στις υπηρεσιακές μονάδες που μεταφέρονται στα νέα ή στα ανασυνιστώμενα υπουργεία, αντιμετωπίζεται με την πρόβλεψη ότι οι μονάδες αυτές θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται προσωρινά (για θέματα υπηρεσιακά, διοικητικά και οικονομικά) από τις οικείες υπηρεσίες των υπουργείων απ’ όπου γίνεται η μεταφορά, μέχρις ότου συσταθούν οι αντίστοιχες νέες υπηρεσίες στα νέα υπουργεία.
Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για τις πειθαρχικές διαδικασίες, που προσωρινά παραμένουν στα παλιά υπουργεία έως ότου συσταθούν νέα πειθαρχικά συμβούλια στα νέα υπουργεία.
Οι δαπάνες λειτουργίας των μεταφερόμενων υπηρεσιακών μονάδων θα καλύπτονται μέχρι το τέλος του 2016 από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό των υπουργείων στα οποία υπάγονταν έως τώρα, ενώ είναι βέβαιο ότι οι μεταφορές και οι μετονομασίες θα προκαλέσουν επιπλέον δαπάνες που θα πρέπει να επιβαρύνουν τον νέο προϋπολογισμό.
Τα σχετικά σχέδια ΠΔ, περνώντας από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκαν νόμιμα και συνταγματικά, οπότε για την υλοποίησή τους απομένει η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όσο για τον ανασχηματισμό, που είχε εξαγγελθεί ότι θα γίνει πριν δύο εβδομάδες, δηλαδή μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθυστερεί ακόμα και δείχνει να έχει παγώσει.