Τα τελευταία δυο σενάρια για τον Ανασχηματισμό. Οι απομακρύνσεις, οι αντικαταστάσεις, οι μετακινήσεις.

Συμφωνία και ασυμφωνία για τα πρόσωπα ως τελικές επιλογές, με πιθανό ενδεχόμενο να μη πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός ενωρίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και τον Πρόεδρο στη Θεσσαλονίκη. Στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα έχει 11 άτομα μαζί με τον Γραμματέα και τον Πρόεδρο και στο Εκτελεστικό που θα έχει 16 άτομα μαζί με τον Γραμματεία και τον Πρόεδρο.

Το Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι εκείνο το όργανο που θα αντικαταστήσει την συνεδρίαση που γινόταν κάθε Δευτέρα πρωί της κυβερνητικής επιτελικής ομάδας και θα έχει όπως είναι προφανές συμμετοχή πολλών κορυφαίων υπουργών.

Την ίδια ώρα, όμως επειδή οι γυναίκες υπουργοί επειδή δεν θα έχει έντονη παρουσία στην σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται να έχουν έντονη παρουσία στο Εκτελεστικό προκείμενου συνολικά να επιτευχθεί ο στόχος της ποσόστωσης του 30% που ισχύει για όλα τα όργανα του κόμματος.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία θα αποτελείται από 23 – 25 μέλη, έναντι 17 μελών της απερχόμενης. Θα συμμετέχουν, δε, τουλάχιστον εννέα υπουργοί. Βεβαίως, η επιθυμία του κ. Τσίπρα να προωθηθεί στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κάποιο ισχυρό κυβερνητικό στέλεχος, που θα μπορούσε να ελέγξει αποτελεσματικά τις όποιες ομαδοποιήσεις παραμένουν δραστήριες, βρήκε σθεναρή αντίσταση στην επιθυμία των κ. Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη (ήταν οι δύο επιλογές του) να παραμείνουν στην κυβέρνηση.

Οσον αφορά στο κυβερνητικό σχήμα, γράφει η KAΘΗΜΕΡΙΝΗ, πιθανότατα θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Μία βασική αλλαγή θα είναι η σύσταση αυτόνομου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών θα συνεχίσει για πολύ καιρό να είναι ένα από τα κορυφαία, εκτιμούν στο Μαξίμου. Και «δεν μπορεί η σωστή πολιτική διαχείριση να γίνεται από τη δομή που υπάρχει σήμερα, σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού, που δεν έχει καν δικαίωμα υπογραφής για την κατανομή κονδυλίων», αναφέρει σχετικά κυβερνητικό στέλεχος. Ετσι, πρέπει να αναμένεται μία νέα δομή. Οσον αφορά τον επικεφαλής, «εάν ο Γιάννης Μουζάλας επιθυμεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, δεν θα αμφισβητηθεί η θέση του», επισημαίνεται σχετικά.

Μία από τις κομβικές αλλαγές που αναμένονται είναι η σύσταση αυτόνομου υπουργείου που θα αναλάβει τις επενδύσεις. Οπως αναφέρουν οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα, έχει διαπιστωθεί πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τις επενδύσεις και διασπορά τους σε πολλά υπουργεία, όπως το Επικρατείας, το Ανάπτυξης και Υποδομών, το Τουρισμού, το Οικονομίας κ. ά., με αποτέλεσμα «να υπάρχει ασυνεννοησία και ασυνέχεια στον τομέα που υποτίθεται ότι αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται σχετικά. Αναφέρεται, δε, ότι έχει δοκιμαστεί να συντονιστούν όλοι οι επιμέρους φορείς, αλλά δεν έχει αποδώσει.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται από τους συνομιλητές του να έχει καταγράψει, επίσης, δυσλειτουργίες στο υπερυπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, εξαιτίας του μεγάλου εύρους του αντικειμένου του.

Ετσι, δεν αποκλείουν το Μεταφορών να «σπάσει» και να γίνει ξεχωριστό υπουργείο, με αυτόνομη δομή. Προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σε σειρά αρμοδιοτήτων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης εξαιτίας επικαλύψεων και έχει συζητηθεί η ομαδοποίηση των αρμοδιοτήτων αυτών αποκλειστικά σε ένα από τα δύο υπουργεία. Τέλος, στις συζητήσεις περί δομικών αλλαγών στην κυβέρνηση, με αφορμή και την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις με την Εκκλησία, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της αρμοδιότητας περί Θρησκευμάτων από το υπουργείο Παιδείας σε κάποιο άλλο.

Βεβαίως, εφόσον προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές και καθώς ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να μην επιθυμεί αύξηση του αριθμού των κυβερνητικών στελεχών, αναμένεται να καταργηθούν μια σειρά από υφυπουργεία, τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν έχουν παράξει ιδιαίτερο έργο. Οσον αφορά τα πρόσωπα, αναμένονται αλλαγές στο επιτελείο του Μαξίμου, με πιθανή την αντικατάσταση της κυβερνητικής εκπροσώπου, κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία σε αυτή την περίπτωση θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, ενώ παραμένει ισχυρή η προοπτική μετακίνησης σε παραγωγικό υπουργείο του κ. Νίκου Παππά. Γρίφο αποτελεί ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εμφανίζεται απόλυτα αντίθετος με την προοπτική πώλησης του 17% της ΔΕΗ. Ο ίδιος εμφανίζεται να λέει σε συνομιλητές του ότι εφόσον το θέμα αυτό μπει επιτακτικά από τους εταίρους, τότε θα θεωρηθεί ότι η παρουσία του στο υπουργείο αποτελεί εμπλοκή και στην περίπτωση αυτή θα μετακινηθεί.

Ο ίδιος θεωρεί, ωστόσο, ότι η επιμονή των εταίρων στο συγκεκριμένο ζήτημα θα μπορούσε να απειλήσει με αποσταθεροποίηση συνολικότερα την κυβέρνηση, καθώς θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται αμετακίνητος, ενώ, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία, δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Από εκεί και πέρα, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ιδιαίτερα καθώς καταγράφεται αδημονία σε σειρά στελεχών για είσοδο στην κυβέρνηση, ενώ ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις ότι πρέπει να δημιουργήσει και «πάγκο» στελεχών με κυβερνητική εμπειρία.

Παρότι η εκλογή των μελών της Πολιτικής Γραμματείας θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο, τελικά πρωταγωνίστησε ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός.

Στα «πηγαδάκια» της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησαν τα «στοιχήματα» για πιθανές ημερομηνίες, αλλά και για τα πρόσωπα που έρχονται και φεύγουν. Αν και την περασμένη εβδομάδα καλλιεργήθηκε από κυβερνητικά στελέχη η αίσθηση ότι επισπεύδεται ο ανασχηματισμός, σήμερα η αίσθηση που δίνουν τα κομματικά στελέχη και οι υπουργοί είναι πως δεν θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά, σε «πηγαδάκι» δημοσιογράφων, οι οποίοι του ζητούσαν να μην κάνει ανασχηματισμό το τριήμερο (σ.σ. της 28ης Οκτωβρίου), ο Αλέξης Τσίπρας είπε με χιούμορ: «Θα κάνουμε ένα γκάλοπ να δω πότε σας βολεύει».

Μεγάλα ονόματα μένουν εκτός, νέα πρόσωπα σε θέσεις – κλειδιά (ΕΘΝΟΣ Κ.)

Τον δρόμο των «ανατροπών» στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας και της κυβέρνησης μέσω ενός ριζικού και δομικού ανασχηματισμού ακολουθεί ολοταχώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Φώτης Κουβέλης ακούγεται για το Δικαιοσύνης, συζητήθηκε η αξιοποίηση της Ρένας Δούρου και του Δ. Παπαδημούλη, ενώ λόγος γίνεται και για τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά, τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τη δομή της νέας κυβέρνησης, θεωρείται δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός -που είχε χθες συνεχείς επαφές με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη- αναζητεί λύσεις που θα αναστρέψουν την εικόνα δυσαρέσκειας που δείχνει να παγιώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο της αναβάθμισης νέων, τόσο σε ηλικία όσο και σε εμπειρία, στελεχών με την παράλληλη «μετακόμιση» κορυφαίων ονομάτων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να τοποθετήσει «καμικάζι» από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα (και όχι μόνο) σε κρίσιμα υπουργεία, στοχεύοντας στην τοποθέτηση στελεχών που δεν θα λαμβάνουν υπόψη τους τις εσωκομματικές ισορροπίες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί με κάθε τρόπο η υπουργοποίηση στελεχών που θα υποδηλώνουν την αντιστοίχηση με την κοινωνία και τη διεύρυνση της πολιτικής επιρροής της κυβέρνησης στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη.

Χρέος, τηλεοπτικές άδειες και Δικαιοσύνη στο επίκεντρο της ομιλίας του Α. Τσίπρα

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο Πρωθυπουργικό Γραφείο είναι η δημόσια παρέμβαση την Παρασκευή της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, η οποία, ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, προανήγγειλε τον ανασχηματισμό με την αξιοποίηση και εξωκοινοβουλευτικών αλλά και αρκετών νέων προσώπων.

«Θέμα 24ώρων»

Μάλιστα, παρότι σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα αποφασίσει τον χρόνο και το εύρος των αλλαγών, δεν απέφυγε να προσθέσει ότι η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά με την εκλογή Γραμματέα και της νέας Πολιτικής Γραμματείας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Ο ανασχηματισμός είναι θεμιτός και αναγκαίος και θέμα 24ώρων», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, κάνοντας λόγο για τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να ανακατέψει την τράπουλα και η κυβέρνησή του να προχωρήσει απερίσπαστη στην υλοποίηση των κεντρικών στόχων για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και στη ρύθμιση για το χρέος μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Ετσι, σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα συγκάλεσε μυστική σύσκεψη όπου συμμετείχαν υπουργοί και στελέχη. Εκεί ζήτησε τις προτάσεις τους για τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας και όταν άκουσε από κυβερνητικό να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην ηγετική ομάδα του κόμματος, ρώτησε με νόημα «μα καλά, ξέρεις ότι θα είσαι υπουργός;».

Αμέσως μετά, πάντως, η κουβέντα συνεχίστηκε επί όλων των ανοικτών θεμάτων – ακόμη και για το ενδεχόμενο εκλογών που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία.
Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του το σύνολο των αποφάσεων, τις οποίες θα αρχίσει να ξεδιπλώνει αφού προηγουμένως απαντήσει στα διλήμματα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πολιτικών κύκλων, το σπάσιμο υπουργείων και την αναβάθμιση άλλων – για παράδειγμα το υπουργείο Μετανάστευσης θα αποκτήσει εκτός από κέλυφος και αρμοδιότητες.

Αρκετά στελέχη εισηγήθηκαν, άλλωστε, στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει αμέσως μετά την κομματική κάλπη και να μην αφήσει για αργότερα την υλοποίηση της απόφασής του.

Σημαντικές αλλαγές κατ’ αρχάς λέγεται ότι προετοιμάζει στον ευρύτερο οικονομικό κύκλο. Σταθερός στη θέση του παραμένει, βέβαια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο Αλ. Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τη θέση του αντιπροέδρου που εποπτεύει το ΚΥΣΟΙΠ, τη στιγμή που το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, θα είναι εκ των υποψηφίων για την Πολιτική Γραμματεία. Αν ισχύσει επίσης κίνηση αποχώρησης του Γιώργου Σταθάκη, ακούγεται ότι θα αναβαθμιστεί σε θέση υπουργού ο νυν υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και ίσως ο εκ της νέας γενιάς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Στάικος (νυν πρόεδρος Οργανισμού). Στο ίδιο υπουργείο εκτιμάται ότι θα παραμείνουν οι κυρίες Ελενα Κουντουρά και Θεοδώρα Τζάκρη, εκτός και με την αλλαγή της δομής ανακατευτεί περαιτέρω η τράπουλα.

Το υπουργείο Εργασίας, τα θέματα του οποίου είναι στην προθήκη τους ενδιαφέροντος λόγω της δεύτερης αξιολόγησης, μάλλον θα διατηρήσει σχεδόν την ίδια πολιτική ηγεσία. Εκτός και αν με αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού μετακομίσει σε θεσμικό υπουργείο ο Γ. Κατρούγκαλος και αποκτήσουν άλλα καθήκοντα οι κυρίες Θεανώ Φωτίου, Ράνια Αντωνοπούλου και ο υφυπουργός Α. Πετρόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί το πλαίσιο αλλαγών στο υπουργείο Υγείας, καθώς κυβερνητικοί λένε ότι μετά την εκλογή τους στην πρώτη δεκάδα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι κ. Ξανθός και Πολάκης ή θα παραμείνουν ως δίδυμο ή θα αξιοποιηθούν σε άλλο πόστο. Για το υπουργείο Υγείας ακούστηκαν δε τα ονόματα του Π. Κουρουμπλή και της Ολγας Γεροβασίλη.
Το Εσωτερικών ούτως ή άλλως θα σπάσει σε αυτόνομο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με πιθανή τότε την αναβάθμιση του Ν. Τόσκα.
Ο αναπληρωτής για θέματα Δημόσιας Διοίκησης Χριστόφορος Βερναρδάκης ενδέχεται να αναβαθμιστεί, ενώ ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας μπορεί να είναι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη στη νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Το αναβαθμισμένο μεταναστευτικό υπουργείο δεν αποκλείεται να αναλάβει ο κ. Μουζάλας ή ο κ. Βίτσας.

Το συγκρουσιακό κλίμα με την Εκκλησία φαίνεται ότι συμβάλλει στην αποχώρηση του Νίκου Φίλη από το Παιδείας, παρότι επιβραβεύτηκε από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν αποκλείεται η αναβάθμιση της Σίας Αναγνωστοπούλου. Παραμένει ο Κ. Φωτάκης στην Ερευνα, ενώ εκτός κυβέρνησης και του υπουργείου θα βρεθεί ο Θ. Πελεγρίνης.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Θ. Δρίτσας, ο Αρ. Μπαλτάς και ο Β. Αποστόλου – από το Περιβάλλοντος, το Ναυτιλίας, το Πολιτισμού και το Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα. Στόχος του πρωθυπουργού, υπενθυμίζει συνομιλητής του, είναι οι υπουργοί να μπορούν να υπηρετήσουν χωρίς σημαντικές διαφωνίες τον ευρύτερο σχεδιασμό στην κρίσιμη συγκυρία αλλά και να δοθεί ευκαιρία και σε νέα στελέχη.

Ο χωρισμός των πολλών αρμοδιοτήτων του Υποδομών -υπουργός είναι ο Χρήστος Σπίρτζης- οδηγεί και εκεί σε ανατροπές και ριζικές αλλαγές.
Ειδικές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την παραμονή του Ν. Κοτζιά ενώ ο κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος παραμένει στο υπουργείο του και θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό για πιθανές αλλαγές ή την παραμονή των στελεχών του κόμματός του στην κυβέρνηση. Αναβαθμισμένο ρόλο ακούγεται ότι θα έχει ο αν. υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αποχωρεί ο Δ. Μάρδας (ακούγεται ορισμός της Μ. Ξενογιαννακοπούλου), παραμένει ο Γ. Αμανατίδης. Στο Δικαιοσύνης ενδέχεται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί εκ των πραγμάτων στις αρμοδιότητες και στα πρόσωπα στο Επικρατείας (όπου τώρα είναι επικεφαλής οι Ν. Παππάς, Αλ. Φλαμπουράρης, Τ. Κουίκ και Ο. Γεροβασίλη). Ο Ν. Παππάς μπορεί να αναλάβει αρμοδιότητες Ανάπτυξης αν και κάθε άλλο παρά αποκλείεται η παραμονή του στο Επικρατείας, ενώ αν η κ. Γεροβασίλη μετακομίσει σε άλλο υπουργείο, τότε πιθανός αντικαταστάτης ακούγεται ο Ν. Ξυδάκης.

Στη «λίστα» με τα νέα πρόσωπα, από την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αναμένονται εκπλήξεις. Συζητήθηκε η αξιοποίηση της Ρένας Δούρου, του Δ. Παπαδημούλη, του Κ. Ζαχαριάδη, του Δ. Τζανακόπουλου και βουλευτών, όπως οι κ. Μεϊκόπουλος, Μπάρκας, Σεβαστάκης, Γάκης, Συρμαλιένος, Φάμελλος, Μαντάς, Σαντορινιός, οι κυρίες Νίνα Κασιμάτη, Ο. Τελιγιορίδου, Φωτεινή Βάκη κ.ά.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία

Η επανεκλογή του Πάνου Ρήγα στη θέση του Γραμματέα του κόμματος και η ενίσχυση με εννέα κυβερνητικά και κορυφαία στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας είναι στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Για την ΠΓ προορίζονται οι κ. Ν. Βούτσης, Γ. Δραγασάκης, Ευ. Τσακαλώτος, Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Αρ. Μπαλτάς, Θ. Δρίτσας, Γ. Μπαλάφας, Δ. Τζανακόπουλος και ανάμεσα στους κομματικούς ακούγονται οι Ράνια Σβίγκου, Μ. Φραγκάκη, Ν. Σκορίνης, Γ. Μπουρνούς, Α. Κοτσακάς κ.ά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η κάθοδος της Ρ. Δούρου και της Ολγας Γεροβασίλη, όπως και του Κ. Ζαχαριάδη.

Το σενάριο …εξπρές

Οι γνωρίζοντες λένε επίσης ότι η ανακοίνωση και η ορκωμοσία του νέου σχήματος συζητείται να προηγηθεί της απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες – σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να γίνει αύριο ή μεθαύριο (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και για την παρέλαση).
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr