Τα Σκόπια από άλλη σκοπιά

Ερώτημα 1ο: Απειλείται η Ελλάδα από την πΓΔΜ; Ο πληθυσμός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. Ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 430 δολ. και το 22% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η χώρα κατατάσσεται 129η με βάση το ΑΕΠ της, που αντιστοιχεί σε 11 δισ. δολ., αντιμέτωπη με φαινόμενα διαφθοράς και «μαύρης» οικονομίας.

Η Ελλάδα έχει λίγα να φοβηθεί από μια χώρα στο μέγεθος και με την ισχύ της πΓΔΜ, με την οποία άλλωστε διατηρεί οικονομικές σχέσεις ως βασικός εμπορικός εταίρος της. Εξάλλου, όπως έγραψε ο Στ. Μάνος, «αν τη σημερινή Ελλάδα κυβερνούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, τι θα έκανε αυτός με τα Σκόπια σήμερα; Θα φοβόταν και θα στενοχωριόταν αν οι αλλοεθνείς γείτονές μας ήθελαν να λέγονται και αυτοί Μακεδόνες ή θα χαιρόταν και θα προσπαθούσε με κάποιο τρόπο να τους ενσωματώσει;».

Ερώτημα 2ο: Είναι ορθός ο χειρισμός της κυβέρνησης; Η κυβέρνηση χειρίζεται ένα θέμα εθνικής εξωτερικής πολιτικής με γνώμονα μικροκομματικές σκοπιμότητες. Περισσότερο ασχολείται με το να «ξεθάβει» δηλώσεις του Κων. Μητσοτάκη από το 1990 παρά με τη διαπραγμάτευση αυτή καθαυτή.

Αν ο πρωθυπουργός επιθυμούσε εθνική γραμμή στο Σκοπιανό, θα είχε προηγουμένως επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση με την αντιπολίτευση, πόσο μάλλον με τον κυβερνητικό εταίρο του, ο οποίος απορρίπτει τη θέση του Μαξίμου και μάλιστα από τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Ερώτημα 3ο: Καλώς διοργανώνονται τα συλλαλητήρια; Όσοι εμφανίζονται ευαίσθητοι σε εθνικά ζητήματα όπως το Σκοπιανό δεν συνιστούν εξ ορισμού «ακροδεξιά στοιχεία», όπως αρέσκεται να επικοινωνεί η κυβέρνηση.

Είναι πάντως παράδοξο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να κατεβαίνουν στους δρόμους για το Σκοπιανό, αντί για την ποιότητα των πανεπιστημίων όπου σπουδάζουν τα παιδιά τους ή την αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων που δικάζουν τις υποθέσεις τους.

Ας το λάβει υπ’ όψιν και η αξιωματική αντιπολίτευση στις επιλογές της, αν θέλει να σπάσει τα δεσμά με το κακό παρελθόν του πολιτικού συστήματος.

2 + 1 σημεία: Με εξαίρεση τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι περισσότερες χώρες, με εξέχουσα τη Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τον όρο «Μακεδονία» στις διμερείς τους σχέσεις με την πΓΔΜ.

Ένα νέο ναυάγιο δεν θα κοστίσει τόσο στην Ελλάδα, όσο στην πΓΔΜ, που επιδιώκει ως μείζονα εθνικό στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Θα είναι το τίμημα της εμμονής της στις συνταγματικές αλυτρωτικές αναφορές της, που εμποδίζουν τη λύση.

Ο Μακεδόνας φέρεται να προέρχεται από το επίθετο «μακεδνός», που σημαίνει «ψηλός», «μεγάλος», «ουράνιος». Ας σταθεί λοιπόν η Ελλάδα στο ύψος της, με όχημα τα αληθινά δεδομένα, την κοινή λογική και την εθνική συνεννόηση.

SHARE