Τα σημάδια της εποχικής κατάθλιψης

Η εποχική κατάθλιψη, που ονομάζεται επίσης εποχική συναισθηματική διαταραχή και είναι κλινικά γνωστή ως «μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή με εποχικό πρότυπο», είναι η κατάθλιψη που σχετίζεται με ορισμένες εποχές.

Ποια είναι τα σημάδια

Για τον περισσότερο κόσμο, τείνει να συμβαίνει κατά τους χειμερινούς μήνες. Για ευνόητους λόγους, οι κάτοικοι των χωρών με ψυχρό κλίμα είναι πιο επιρρεπείς σ’ αυτό το είδος κατάθλιψης, ενώ αυτή η εποχική διαταραχή διάθεσης είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Μάλιστα, τα άτομα που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες αλλά και συνήθειες ύπνου το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα.

Τα συμπτώματα αρχίζουν συχνά το φθινόπωρο και συνήθως περιλαμβάνουν κοινωνική απόσυρση, αυξημένη ανάγκη για ύπνο, αύξηση του βάρους και καθημερινά συναισθήματα θλίψης, απελπισίας ή αναξιοσύνης

Παράλληλα, εξ’αιτίας της μειωμένης κίνησης αλλά και της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων, τα άτομα που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη έχουν την τάση να αυξάνουν το βάρος τους το χειμώνα και να το μειώνουν το καλοκαίρι, τείνοντας έτσι μακροπρόθεσμα να αυξάνουν το σωματικό τους λίπος και να μειώνουν το βασικό μεταβολισμό τους.

Αυτή η μορφή κατάθλιψης μπορεί να επιδεινωθεί όσο εξελίσσεται η χειμερινή περίοδος και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονικές σκέψεις. Μόλις έρθει η άνοιξη, τα συμπτώματα τείνουν να βελτιώνονται. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στους σωματικούς ρυθμούς, ως απάντηση στην αύξηση του φυσικού φωτός.

Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, προτείνει στο Iatronet.gr μερικούς απλούς τρόπους για να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

* Αυξήστε την κίνηση: Περπατήστε, κάντε χορό, αερόβια άσκηση, ποδήλατο ή κολύμπι. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης θα σας

βελτιώσουν τη διάθεση.* Αυξήστε την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως το άγριο ρύζι και τα μακαρόνια και τα κριτσίνια ολικής άλεσης.

* Καταναλώστε περισσότερες τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης που είναι ο νευροδιαβιβαστής της ‘καλής διάθεσης’. Υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη έχουν το κρέας, τα αυγά, η μπανάνα, το αβοκάντο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.

* Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 100 γρ λιπαρών ψαριών 2-3 φορές στην εβδομάδα συντελεί στην αύξηση της συγκέντρωσης των ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Συμπερασματικά, θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνετε σε εβδομαδιαία βάση μια μερίδα σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί, φρέσκο τόνο, ξιφία, γαύρο ή ρέγγες.

* Αποφύγετε την υπερκατανάλωση προϊόντων αυξημένης περιεκτικότητας σε σακχαρόζη. Η κατανάλωση γλυκών σνακ προσωρινά βελτιώνει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, όμως μετά από λίγη ώρα το αποτέλεσμα είναι η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που υπήρχαν πριν την κατανάλωση του πλούσιου σε σακχαρόζης προϊόντος.

* Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στη βιβλιογραφία ότι φυτικά προϊόντα όπως το σιβηριανό τζίνσενγκ και το βάλσαμο ή σπαθόχορτο (St Johh’s wort), συντελούν στη μείωση των συμπτωμάτων της εποχικής κατάθλιψης, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν την χρησιμότητα τους.