Τα πολλά πρόσωπα των «κίτρινων γιλέκων»

Εξαγριωμένοι πολίτες; Σκληροπυρηνικοί ακτιβιστές ή κοινοί παραβάτες; Ποιοι είναι οι άνθρωποι μέσα από τα κίτρινα γιλέκα; Σίγουρα είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Σίγουρα έρχονται από όλα τα μέρη της Γαλλίας.

Σίγουρα, έπειτα από τρεις εβδομάδες αναταραχών και νέων εισροών, είναι πλέον δύσκολο να περιγράψει κανείς με σαφήνεια το προφίλ αυτού του κινήματος που μονοπωλεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στη 18μηνη διακυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ τους αποκάλεσε «επαγγελματίες των αναταραχών», κάνοντας σαφέστατα λόγο για «ταραξίες» οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» για να σπάσουν το Παρίσι για τους δικούς τους σκοπούς. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Λοράν Νινέζ υπογράμμισε ότι η άνευ προηγουμένου βία στην καρδιά του Παρισιού δεν προέρχεται από τα «κίτρινα γιλέκα», αλλά από ξένα στοιχεία που άδραξαν την ευκαιρία και παρεισέφρησαν στο κίνημα.

Μέσα στους πυκνούς καπνούς από τις φωτιές και τα δακρυγόνα, σχολιάζουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, η αλήθεια είναι κάπως πιο περίπλοκη.

Φορώντας κίτρινα γιλέκα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους στις 17 Νοεμβρίου κλείνοντας εθνικές οδούς σε όλη τη γαλλική επικράτεια είτε βάζοντας φωτιά σε οδοφράγματα είτε τοποθετώντας βαριά οχήματα. Κατά περιπτώσεις, εμποδίζουν ακόμη και την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα ή εργοστάσια.

Στόχος τους αρχικά ήταν να διαμαρτυρηθούν κατά της αύξησης της φορολογίας των καυσίμων, ένα μέτρο το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση του Μακρόν σε μία προσπάθεια να ωθήσει τους Γάλλους σε πιο «καθαρά» μέσα μεταφοράς.

Τα «κίτρινα γιλέκα» έρχονται στο Παρίσι από όλη τη Γαλλία, ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 30 έτη και δεν είναι απαραίτητα ούτε πολιτικοί ακτιβιστές ούτε βετεράνοι της βίας στους δρόμους. Ορισμένοι από αυτούς ωστόσο είναι διατεθειμένοι να ασκήσουν βία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις «άδικες» πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες όπως υποστηρίζουν καθιστούν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

«Αυτού του είδους η βία είναι νόμιμη», υποστηρίζει η 45χρονη Σαντάλ, η οποία ταξίδεψε από τη Λορένη στο Παρίσι με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά για να διαδηλώσουν κατά των αυξανόμενων φόρων.

Άλλα «κίτρινα γιλέκα» ωστόσο, τα οποία μίλησαν σε δημοσιογράφους του AFP, καταγγέλλουν τη βία τονίζοντας ότι αμαυρώνει τον σκοπό τους.

Πέραν αυτών ωστόσο, αναμφισβήτητα έχουν παρεισφρήσει πιο «έμπειροι» διαδηλωτές, είτε από την ακροαριστερά είτε από την ακροδεξιά, έτοιμοι όλοι να συγκρουστούν με τις αστυνομικές αρχές. Είναι αυτοί ξέρουν πώς να πυρπολούν οδοφράγματα και αυτοκίνητα, είναι αυτοί που γνωρίζουν πότε η αστυνομία θα κάνει χρήση δακρυγόνων, αυτοί που συμβουλεύουν τους διαδηλωτές και τους φωνάζουν να μην πανικοβάλλονται κα να μην τρέχουν, αναφέρει το AFP.

Ακόμη κι έτσι όμως, παρά τις βιαιότητες, το 84% των Γάλλων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στηρίζει το κίνημα εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την οργή κατά του αυξανόμενου κόστους ζωής, της ανεργίας, αλλά και της πολιτικής του Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζουν «πρόεδρο των πλουσίων».