Τα ντιπ που απογειώνουν τις τηγανητές πατάτες

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε το εξής: το ντιπ και η σάλτσα είναι δίδυμα αδέλφια, με διαφορετικό όμως χαρακτήρα. Ντιπ είναι το υγρό (παχύρρευστο ή μη, δεν παίζει ρόλο) όπου βουτάς κάτι, ενώ η σάλτσα είναι το υγρό το οποίο πέφτει πάνω σε κάτι. Μην το ξεχνάμε.

Οι συνταγές που ακολουθούν ικανοποιούν όλη την γκάμα των γεύσεων – γλυκιές, ξινές, αλμυρές, πικρές (συν την ουμάμι, την πέμπτη γεύση που έχουν καταγράψει οι Γιαπωνέζοι), αλλά και τις ενδιάμεσές τους. Άρα κάποια απ’ όλες θα γίνει η αγαπημένη σου.

 

1. Πικάντικη Γεύση

Γκουακαμόλε

Υλικά

> 3 ώριμα αβοκάντο

> 2 μέτριες ντομάτες

> 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

> ½ ματσάκι κόλιαντρος

> 2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες, χωρίς τους σπόρους

> 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες

> 3 κ.σ. χυμός λεμόνι

> ½ κ.γ κίμινο σε σκόνη

> ½ κ.γ. αλάτι χοντρό

> ¼ κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

>Χαράζουμε στη μέση τα αβοκάντο μέχρι το μαχαίρι να φτάσει στο κουκούτσι. Στρίβουμε αντιστρόφως τα δύο ημίσεα και τα διαχωρίζουμε. Αφαιρούμε το κουκούτσι και τα ξεφλουδίζουμε. Τα πολτοποιούμε σε ένα μπολ με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ (το ειδικό σκεύος για πουρέ).

> Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις καυτερές πιπεριές.

> Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και σε τέταρτα, αφαιρούμε τους σπόρους και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους σε μικρά κυβάκια. Τις προσθέτουμε στο μπολ.

> Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο και τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο.

> Τέλος, προσθέτουμε το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι.

> Με ένα πιρούνι δουλεύουμε το μίγμα, ώστε να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα υλικά.

 

2. Γλυκιά + πικάντικη γεύση

Barbeque Sauce

Το καμάρι της αμερικανικής μαγειρικής.Υλικά

> 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

> 2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένες

> 1 καυτερή πιπεριά λεπτοκομμένη, χωρίς τους σπόρους της

> 1 κ.σ. ελαιόλαδο

> 1 μπουκάλι κέτσαπ

> 1 κούπα μαύρη ζάχαρη

> 1 κούπα μηλόξιδο

> ½ κούπα χυμός μήλου

> ½ κούπα μέλι

> 1 κ.σ. Worcestershire sauce

> 1 κ.γ. χοντρό αλάτι

> 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

> 1 κ.γ. σπόρους σέλινου

> 1 κ.γ. τριμμένη κόκκινη πιπεριά (ξερή και καυτερή)

Εκτέλεση

> Σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

> Προσθέτουμε την κέτσαπ, τη μαύρη ζάχαρη, το μηλόξιδο, τον χυμό μήλου, το μέλι του σπόρους σέλινου και την κόκκινη πιπεριά.

> Φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύοντας τακτικά. Κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και συνεχίζουμε για 30 περίπου λεπτά.

> Σημαντική σημείωση: Αυτή η σάλτσα – ντιπ χρησιμοποιείται άμεσα ή διατηρείται στο ψυγείο για πάνω από ένα μήνα.

 

3. Γλυκιά γεύση

Maple Whiskey Caramel Sauce

Ποιος είπε πως το γλυκό δεν ταιριάζει με το αλμυρό;Υλικά

> 2 κ.σ. βούτυρο

> 1 κούπα μαύρη ζάχαρη

> 1 σφηνάκι μπέρμπον ουίσκι

> 1/2 κούπα maple syrup

> λίγο χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

> Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

> Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

> Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για 2 λεπτά.

> Προσθέτουμε το maple syrup και το ουίσκι, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι η σάλτσα να πήξει.

> Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει προτού τη σερβίρουμε.

 

4. Όξινη + γλυκιά + πικρή γεύση

Μαρμελάδα μπέικον

Το ζωικό λίπος πάντοτε κολακεύει τις τηγανητές πατάτες.Το ζωικό λίπος πάντοτε κολακεύει τις τηγανητές πατάτες. Υλικά

> 500 γρ. μπέικον με λίγο λίπος κομμένο σε μικρά κυβάκια (το αγοράζουμε ολόκληρο κομμάτι)

> 2 μικρά κρεμμύδια κομμένα σε μικρούς κύβους

> 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

> 1/3 κούπα μηλόξιδο

> 1/3 κούπα μαύρη ζάχαρη

> ¼ κούπα maple syrup

> 1/2 κούπα καβουρδισμένος καφές

Εκτέλεση

> Σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 περίπου λεπτά, να βγάλει το λίπος του, χωρίς όμως να ξεραθεί. Βάζουμε ένα τρυπητό πάνω από ένα μπολ και ρίχνουμε το μπέικον, ώστε να στραγγίξει το λίπος.

> Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι, προσθέτουμε 1 κ.σ. από το λίπος και σ’ αυτό σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα – περίπου 6 λεπτά. Προσθέτουμε το ξίδι, τη μαύρη ζάχαρη, το maple syrup και τον καφέ και τα φέρνουμε σε βρασμό, ξύνοντας συνεχώς τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα επειδή τα γλυκά υλικά κολλάνε. Ύστερα από 2 λεπτά προσθέτουμε το μπέικον, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί το μίγμα για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την υφή της μαρμελάδας.

> Αν θέλουμε, το περνάμε λίγο από το μπλέντερ, χωρίς όμως να το κάνουμε αλοιφή.

> Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε βαζάκι(α). Η μαρμελάδα αυτή διατηρείται στο ψυγείο για πάνω από ένα μήνα (επίσης το αχρησιμοποίητο λίπος, διατηρείται στο ψυγείο και προσφέρει νοστιμιά σε διάφορα μαγειρέματα).

 

5. Όξινη γεύση

Chimichurri

Για τη σάλτσα αυτή υπερηφανεύονται - δικαιολογημένα - οι Αργεντινοί.Για τη σάλτσα αυτή υπερηφανεύονται – δικαιολογημένα – οι Αργεντινοί. Υλικά

> 2 κούπες μαϊντανό (τα φύλλα)

> 4 μέτριες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

> ¼ κούπας φρέσκια ρίγανη (τα φυλλαράκια) ή 4 κ.γ. ξερή

> ¼ κούπας ξίδι (κόκινο)

> ½ κ.γ. μπούκοβο

> ½ κ.γ. αλάτι χοντρό

> 1 κούπα καλό ελαιόλαδο

> φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

> Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι σε ένα μπλέντερ και τα ομογενοποιούμε.

> Προσθέτουμε το λάδι σε μικρές ποσότητες, χτυπάμε, προσθέτουμε, χτυπάμε κ.ο.κ. μέχρι να εξαντληθεί η ποσότητα.

> Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε τα τοιχώματα, όπου συνήθως μένουν μεγαλύτερα κομμάτια από τα υλικά και χτυπάμε.

> Μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε βαζάκι / τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και το περνάμε από το ψυγείο (συντήρηση) για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι πάνω από 1 μέρα.

> Το «τσιμιτσούρι» διατηρείται στο ψυγείο για πάνω από 1 εβδομάδα (προτού το απολαύσουμε το αφήνουμε λιγο εκτός ψυγείου, μέχρι το ελαιόλαδο να έρθει στην υγρή μορφή του).

 

6. Ουμάμι

Brown gravy sauce

Η γεύση κρέατος είναι που κάνει αυτή την καναδέζικη σάλτσα ακαταμάχητη.Η γεύση κρέατος είναι που κάνει αυτή την καναδέζικη σάλτσα ακαταμάχητη. Υλικά

> 3 κ.σ. βούτυρο

> 3. κ.σ. αλεύρι

> 1 ½ κούπα ζωμό βοδινού

> σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη ή πιπέρι ή Worcestershire sauce

Εκτέλεση

> Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι.

> Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να ενσωματωθεί.

> Προσθέτουμε το ζωμό ανακατεύοντας τακτικά και μαγειρεύουμε μέχρι η σάλτσα να χάσει όγκο και να αποκτήσει ενιαία υφή.

Προσθέτουμε οποιοδήποτε από τα υλικά που προαναφέραμε ή και όλα μαζί.