Τα νέα αγκάθια και οι μεγάλες διαφορές της δεύτερης αξιολόγησης. Σε δύσκολη θέση ο Ε. Τσακαλώτος και άλλοι Υπουργοί.

Που αμύνονται και αρνούνται νέα μέτρα και περικοπές. Οι ακραίες απαιτήσεις των θεσμών βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την Κυβέρνηση. Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών και ο Προϋπολογισμός του 2017. Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπονταν αρχικά νέες περικοπές και μειώσεις η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει μοναδικό αγκάθι τα εργασιακά.

Οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών ξαναέγιναν πολλές. Απαιτήσεις για νέα μέτρα και περιορισμούς χαρακτήρισαν σημερινές επαφές του οικονομικού επιτελείου (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης) με τους εκπροσώπους των δανειστών στη συνάντησή τους σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, το πρώτο θέμα συζήτησης στη διαπραγμάτευση ήταν και θα συνεχίσει να είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2016 και του 2017 από την αναθεώρηση προς τα κάτω του πλεονάσματος του 2015 (υπενθυμίζεται ότι η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησαν πριν από λίγο καιρό προς τα κάτω την πρόβλεψη, από το 0,7% στο 0,2%).

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα, υπήρξαν σαφείς αιχμές προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου, με τον ανώτατο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ να λέει ότι «ενώ περιμέναμε φέτος εξοικονόμηση 400 εκατ., δεν πήραμε τίποτα».

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με το ποια θα είναι η θετική επίπτωση το 2017 της υπεραπόδοσης κάποιων φορολογικών εσόδων κατά τη διάρκεια του 2016. Με άλλα λόγια, συζητούν ποια από τα μέτρα αυτά είναι μόνιμου χαρακτήρα και ποιών η υπεραπόδοση ήταν συγκυριακή. Από αυτή τη συζήτηση αυτή θα εξαρτηθεί το αν θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην επαρκή χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε, ωστόσο, ότι εάν υπάρξει κάποιο κενό, υπάρχουν δύο μαξιλάρια. Το ένα είναι τα 140 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 που εκτιμά η ελληνική πλευρά και το δεύτερο είναι τα 300 εκατ. που ήδη έχουν προϋπολογιστεί στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του αφορολογήτου και ότι είναι αδύνατο να μην πιάσουν τον στόχο του 2016.

Σημειώνεται ότι πάντα το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο στις εκτιμήσεις του, καθώς και ότι υπάρχουν διαφορές στον υπολογισμό ΔΝΤ και ΕΕ.

Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών ο προϋπολογισμός του 2017

Τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2017 αναμένεται να εξετάσουν τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα, όπως προέκυψε από την συνάντηση που είχαν σήμερα για τα δημοσιονομικά ζητήματα οι δύο πλευρές.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Κάτι το οποίο αφήνει να εννοηθεί πως οι εκπρόσωποι των θεσμών αμφισβητούν στην παρούσα φάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία του προϋπολογισμού του 2017.