Τα μυστήρια της τραγωδίας της Αίγινας και της περίπτωσης Λυκουρέζου. Η έντονη αντιπαράθεση Θ. Δρίτσα – Σ. Κεδίκογλου.

Οι βαρύτατοι υπαινιγμοί του βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου για ευθύνες και συγκάλυψη υπαίτιων για την τραγωδία της Αίγινας, πυροδότησαν την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα αλλά και αντιπαράθεση ισχυρισμών και κατηγοριών.
Ο πρώην Υφυπουργός και βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, τομεάρχης Ναυτιλίας ξεκίνησε τη σχετική ερώτησή του με αυστηρούς τόνους. Ισχυρίστηκε ότι δύο μήνες μετά το τραγικό περιστατικό «η αλήθεια αντί να φωτίζεται συσκοτίζεται», αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας δεν προωθούν την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών και την αναζήτηση των υπαίτιων. Τα αίματα άναψαν όταν ο κ. Κεδίκογλου εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά στον υπουργό, στηλιτεύοντας την απόφασή του να μεταβεί τη μοιραία εκείνη μέρα στην Αίγινα και κυρίως τις δηλώσεις στις οποίες είχε προχωρήσει, ενώ υποστήριξε ότι βάσει της έκθεσης DNA δεν υπάρχουν στο σκάφος που προκάλεσε το δυστύχημα τα αποτυπώματα του φερόμενου ως δράστη.

«Η ερώτηση με βγάζει από τα ρούχα μου. Δεν έχετε δικαίωμα κύριε Κεδίκογλου να διεκδικείτε πολιτική υπεραξία σε βάρος νεκρών. Αφηγηθήκατε μία ιστορία δική σας με κατασκευασμένα στοιχεία. Μήπως κάποιοι επιδιώκουν να αθωώσουν κάποιους; Απορώ με αυτό τον ορυμαγδό», αντέτεινε ο Θοδωρής Δρίτσας, φανερά ενοχλημένος και σε υψηλούς τόνους, καταλογίζοντας ευθέως στον «γαλάζιο» βουλευτή «πολιτικές σκοπιμότητες».

«Δεν έχετε δικαίωμα, κύριε Κεδίκογλου να διεκδικείτε πολιτική υπεραξία σε βάρος νεκρών», ανέφερε ο Θοδωρής Δρίτσας ακούγοντας τον βουλευτή να δηλώνει, μεταξύ άλλων ότι το μόνο εναέριο μέσο που έσπευσε στην περιοχή ήταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό εκεί με τη σύζυγό του.
«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο, ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το Λιμενικό Σώμα, να καλύψουμε κανέναν, να κρύψουμε τίποτα, να κάνουμε οτιδήποτε. Αλλά καταλάβετέ το. Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε από τον υπουργό να γίνει ανακριτής και εισαγγελέας ενώ υπάρχει δρομολογημένη ανάκριση αυτή τη στιγμή, που θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Ορθά η πολιτική αγωγή που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων θέτει τα ερωτήματα στη δικαιοσύνη. Θέτει αιτήματα. Κι αυτά η δικαιοσύνη, η ανακριτική διαδικασία φυσικά και θα τα απαντήσει», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Κάνατε μια αφήγηση αυθαίρετη δική σας κατασκευασμένη με δημοσιογραφικά ή άλλα στοιχεία δήθεν έγκυρη. Μάλιστα, λέει, ότι πήγα με τη σύζυγό μου με ελικόπτερο και το μόνο που έκανε το ελικόπτερο ήταν να με μεταφέρει, όταν το ελικόπτερο αυτό, όπως και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στην έρευνα διάσωσης. Και μόνο αυτό φτάνει» είπε επίσης ο Θ. Δρίτσας και συνέχισε: «Απορώ, αν θέλετε να μιλήσουμε σ’ αυτό το επίπεδο, μήπως κάποιοι επιδιώκουν να αθωώσουν κάποιους. Απορώ, μ’ όλον αυτόν τον ορυμαγδό μήπως υπάρχει τέτοια σκοπιμότητα να βγουν αθώοι κάποιοι. Εγώ οδήγησα στο κατηγορητήριο ανθρώπους; Εγώ προφυλάκισα κατηγορούμενο; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σ’ αυτή τη διαδικασία; Δεν υπάρχει ανακριτής; Δεν υπάρχει εισαγγελέας; Δεν εποπτεύεται όλη η προανάκριση και η ανάκριση από τον εισαγγελέα;».

«Σε μια τραγωδία όπως αυτή της Αίγινας χρέος μιας ευνομούμενης Πολιτείας είναι η εξακρίβωση των συνθηκών, ο εντοπισμός των υπευθύνων, η απόδοση των ευθυνών. Χρέος της Πολιτείας έναντι των θυμάτων και των συγγενών τους είναι η αλήθεια. Κανονικά η Βουλή δεν θα έπρεπε να ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Όμως, επειδή δύο μήνες μετά η αλήθεια, αντί να φωτίζεται, συσκοτίζεται, είναι χρέος μας να ζητήσουμε απαντήσεις», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.

«Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί πολιτικής αξιοποίησης. Εδώ θέλουμε να δούμε τον τρόπο που λειτούργησε το Λιμενικό αλλά και η φυσική και πολιτική του ηγεσία. Τα ερωτήματα πληθαίνουν και σε αυτό βοηθούν και οι δικές σας δηλώσεις και απαντήσεις στη Βουλή», είπε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ.
Στην επίκληση της πληροφορίας ότι δεν βρέθηκε το DNA του ηλικιωμένου ιδιοκτήτη του σκάφους, ο Θοδωρής Δρίτσας κάλεσε τον κ. Κεδίκογλου να εγκαταλείψει την βεβαιότητα για το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο.

«Το ποιος προσπαθεί να αθωώσει, κύριε υπουργέ, σε αυτήν την υπόθεση, φαίνεται από την ημέρα του δυστυχήματος. Πού ακούστηκε υπουργός να πηγαίνει εκεί πέρα και να κάνει δηλώσεις για τις ικανότητες του δράστη;», σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου και προσέθεσε: «Και ο αρχηγός του Λιμενικού έπρεπε να είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Και αν η προανάκριση έχει τόσα κενά, ενώ εσείς ήσασταν στο Λιμεναρχείο, γεννώνται εύλογα ερωτήματα». Όταν ο βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για ηθική αυτουργία επειδή, όπως είπε, «οι λιμενικοί κάθονταν απαθώς στο λιμάνι και κοιτούσαν», ο Θ. Δρίτσας κατηγόρησε τον κ. Κεδίκογλου για τυμβωρυχία.

«Η μόνη εντολή που έδωσα ήταν όλες οι πτυχές να διερευνηθούν», είπε ο υπουργός και προσέθεσε: «Ποιον έχετε που σας διοχετεύει πληροφορίες ανυπόστατες, στρεβλές; Ποια “πρακτοριλίδικη” ιστορία υπηρετείτε επιτέλους για να παίξετε παιχνιδάκια σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα; Είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου ή δεν είναι; Για ποιον λόγο η κυβέρνηση ή το Λιμενικό Σώμα να έχει λόγο να καλύψει; Αυτά που δημοσιεύτηκαν, ότι ήμουν εγώ πάνω στο σκάφος; Αυτό θέλετε να πείτε; Ή ο κ. Σταθάκης ή ο κ. Φλαμπουράρης; Αυτά θέλετε να πείτε; Τα ενσωματώνετε στη λογική σας;», συνέχισε οργισμένος ο υπουργός που άκουσε όμως τον βουλευτή της ΝΔ να δηλώνει ότι ουδέποτε ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο αλλά πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για τη διαχείριση της κατάστασης από το Λιμενικό. Μια υπόθεση με πολλά ερωτηματικά και πολλά μυστήρια ακόμα.