Τα φρούτα του καλοκαιριού και τα οφέλη τους

Φρούτα εποχής: Απολαμβάνουμε τα οφέλη τους στην υγεία και το ανοσοποιητικό μας, τώρα που βρίσκονται στην ακμή τους, προτιμώντας τα πάντα βιολογικά και πλένοντάς τα πάντα σωστά πριν την κατανάλωση.

Καρπούζι: Περιέχει μόλις 46 θερμίδες σε ποσότητα ενός φλιτζανιού, έχει 92% περιεκτικότητα σε νερό που σημαίνει ότι είναι άκρως ενυδατικό για το καλοκαίρι και σε συνδυασμό με τις φυτικές του ίνες μας δημιουργεί αίσθημα κορεσμού ώστε να μην τσιμπολογάμε, ενώ βελτιώνει την πέψη. Ακόμη μας παρέχει περίπου το 20% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά για γερό ανοσοποιητικό, το 18% της βιταμίνης Α που κάνει καλό στην όραση, το 5% του καλίου που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, το 4% του μαγνησίου και μικρή ποσότητα βιταμινών Β. Το λυκοπένιό του, επίσης έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Μαζί με το μέσα, προσέχει και το έξω μας, αφού οι βιταμίνες Α και C είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Εκτός από σκέτο ή σε φρουτοσαλάτα, μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας ή να το δοκιμάσετε ψητό με τζίντζερ και μέλι.

Πεπόνι: Άλλο ένα δροσερό και αρωματικό φρούτο του καλοκαιριού, το πεπόνι μας παρέχει 64 θερμίδες σε ποσότητα ενός φλιτζανιού και περίπου τη μισή ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε την ημέρα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Το κάλιο και το μαγνήσιο δεν λείπουν από τα θρεπτικά του στοιχεία, γι’ αυτό άλλωστε συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και της αρτηριακής πίεσης, όπως και στην υγεία των οστών. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, συμβάλλει και στην απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, ενώ είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και νερό, απαραίτητο για το καλοκαίρι. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη του κάνουν, επίσης, καλό στην όραση, ενώ όπως και το καρπούζι συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, χάρη στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Α. Δοκιμάστε το σε κρύες σούπες, σαλάτες, αξιοποιήστε τον πουρέ του σε γλυκά, συνδυάστε το με κότατζ στο πρωινό και απολαύστε το.

Σταφύλι: Το απολαμβάνουμε για μικρή περίοδο του έτους, γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε να λάβουμε όσο περισσότερο γίνεται τα οφέλη του, τα οποία είναι πολλά. Σε ποσότητα ενός φλιτζανιού μας παρέχει πάνω από το 20% βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, βοηθώντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην υγεία των οστών και στην πήξη του αίματος. Το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο, που συναντάται κυρίως στη φλούδα του, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε οξειδωτικό στρες και σχετίζονται με ασθένειες όπως διαβήτης, καρκίνος και καρδιοπαθειες. Να θυμάστε ότι το κόκκινο σταφύλι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών, λόγω της ανθοκυανίνης που του χαρίζει το χρώμα του, ενώ γενικότερα τα σταφύλια περιέχουν βήτα καροτίνη, κερσετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελλαγικό οξύ που είναι επίσης αντιοξειδωτικά.