Τα εργασιακά νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση- Ποια κεκτημένα μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη!

Σε μόνιμο πονοκέφαλο έχουν εξελιχθεί για την κυβέρνηση οι αλλαγές στα εργασιακά. Ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε καθώς δέχθηκε να ανοίξει η συζήτηση για μείζονα ζητήματα, όπως αυτό των ομαδικών απολύσεων ή της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, είχε αρνηθεί ακόμα και να συζητήσει.

Τις θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, της ΓΣΕΕ αλλά και άλλων φορέων (Επιμελητηρίων, Ομοσπονδιών κ.ά.) για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα εργασιακά άρχισε να καταγράφει, από χθες, η 8μελής Επιτροπή των ανεξάρτητων και ξένων (πλην ενός, του καθηγητή Ι. Κουκιάδη) εμπειρογνωμόνων ενόψει της υποβολής, έως το τέλος του καλοκαιριού, του πορίσματος το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της τελικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για την εναρμόνιση με τις «βέλτιστες ακολουθούμενες πρακτικές στην Ε.Ε.».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν επικίνδυνα αν και εφόσον το Ταμείο επιμείνει στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε το κακό σενάριο να μην μετατραπεί σε εφιάλτη και βρεθούν προ τετελεσμένων καταστάσεων.

Η επιτροπή με βάση ρητή πρόβλεψη του Μνημονίου Τσίπρα έχει αναλάβει να γνωμοδοτήσει τον Σεπτέμβριο υπέρ των απαιτήσεων των δανειστών, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος, χορήγηση δικαιώματος ανταπεργίας στις επιχειρήσεις.

Η ατζέντα περιλαμβάνει:

1. Ομαδικές απολύσεις. Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωσή τους. Σήμερα ομαδικές απολύσεις γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζομένους. Επιτρέπονται έως 6 απολύσεις τον μήνα για επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζόμενους. Ποσοστό 5% ή έως 30 εργαζόμενους τον μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150.

Επίσης, οι θεσμοί ζητούν τον δραστικό περιορισμό της δυνατότητας του υπουργείου μα μπλοκάρει τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

2. Συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επαναφορά των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως ισχύει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, ζητώντας περιορισμό των ατομικών συμβάσεων μέσω της δημιουργίας ενώσεων προσώπων. Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010 σήμερα διατηρούνται μόλις 16.
Αντιθέτως, οι δανειστές ζητούν την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την εισαγωγή νέων. Στο παρελθόν έχουν προτείνει την υιοθέτηση της μικροεργασίας, στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
3. Κατώτατος μισθός. Το συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού χωρίς διαβούλευση και συμφωνία με τους θεσμούς.

Παράλληλα, από τον Φεβρουάριο του 2012 ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έχει υποχωρήσει από τα 751 στα 586 ευρώ μεικτά και ειδικά για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ (μεικτές αποδοχές).

Το δεύτερο Μνημόνιο ορίζει ακόμη πως εντός του 2016 θα πρέπει να καθοριστεί από την κυβέρνηση ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του κατώτατου μισθού προκειμένου να θεσμοθετηθεί το νέο ποσό που θα ισχύσει το 2017.
Άλλωστε, με το δεύτερο Μνημόνιο έχουν παγώσει οι τριετίες μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Στην πράξη οι ίδιοι οι δανειστές μέσω εκτιμήσεών τους θεωρούν ότι οι τριετίες θα παραμείνουν παγωμένες έως τουλάχιστον το 2060.

4. Τριετίες, πολυετίες. Το υπουργείο Εργασίας σε σχετική του ανακοίνωση, τονίζει ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης η κατάργηση των τριετών. Εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις όχι μόνο με την παρούσα κυβέρνηση αλλά και με όλες τις προηγούμενες την κατάργηση των τριετιών και των επιπρόσθετων επιδομάτων.
5. lock out. Το κουαρτέτο ζητεί να δοθεί η δυνατότητα στον εργοδότη να μην αποδεχθεί και να μη πληρώσει εργαζομένους μετά την κήρυξη και ολοκλήρωση απεργίας όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι εργοδότες μέχρι σήμερα είχαν ταχθεί κατά της εφαρμογής του lock out.
6. Απεργίες. Στο τραπέζι θα τεθεί και η αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης και προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας. Θεωρείται πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που ισχύει (24 ώρες στον ιδιωτικό τομέα και 4 ημέρες στον ευρύτερο δημόσιο), αλλά και για το αν αυτοί που λαμβάνουν την απόφαση καλύπτουν το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

7. Συνδικαλιστικός νόμος. Στο μικροσκόπιο θα μπουν η χρηματοδότηση και ο τρόπος εκλογής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι ημέρες άδειάς τους, η απουσία τους από την εργασία και η άρση απαγόρευσης απόλυσής τους.
8. 13ος – 14ος μισθός. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, οι θεσμοί δεν ζητούν κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα του επιμερισμού των δύο επιπλέον μισθών σε 12μηνη βάση.
Ο κ. Τσίπρας χθες προσπαθώντας να παρακάμψει το πρόβλημα επικαλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά, το οποίο όμως δεν έχει βάση, όπως είδαμε, στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κομισιόν είπε:
«Ακούγονται απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο-εργασιακό και κοινωνικό» είπε, φωτογραφίζοντας τις θέσεις του ΔΝΤ και έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι «η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας».
Λίγο αργότερα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ προσκάλεσε τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν στο διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας «μονομερή, ακραία νεοφιλελεύθερης προσέγγισης την εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική».
Μηνύματα, όμως έστειλε και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στους κοινωνικούς φορείς στα γραφεία της ΟΚΕ. Μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ έριξε βέλη κατά του ΔΝΤ λέγοντας ότι δεν είναι ειδικό σε κοινωνικά θέματα και ότι τέτοιους είδους διαπραγματεύσεις έχουν πολιτική χροιά. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι δεν είναι υπέρ των ομαδικών απολύσεων, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την όποια συμφωνία υπογράψουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, υπό τον όρο ότι θα συμφωνήσουν.