Διατεθειμένη να άρει ακόμα και το όριο του 3% για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, με ό,τι κινδύνους μπορεί να επιφέρει μια τέτοια απόφαση για μείζονα ζητήματα που έχουν σχέση όχι μόνο με την λειτουργία της δημοκρατίας αλλά και με τα εθνικά συμφέροντα, είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προκειμένου να αλιεύσει τις 200 ψήφους και να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της.
Κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος μετείχε στο χθεσινό μίνι υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό, έλεγε πως για το Μαξίμου «το ζήτημα είναι ανοιχτό». Παράλληλα, το κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της ηγεσίας είναι ότι «στα μικρά κόμματα θα υπάρξουν στις μέρες που απομένουν αναταραχές». Ως εκ τούτου, και με στόχο να πιέσουν ακόμα περισσότερο επαναφέρουν το δέλεαρ για μείωση στο όριο του 3% «αν διαμορφωθεί πλειοψηφία», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η άρση του 3% θα σήμαινε ότι ακόμα και ένας σύλλογος με οποιαδήποτε άνομα συμφέροντα, όπως επί παραδείγματι εκείνος που δρα στη δυτική Μακεδονία και υποστηρίζει αλυτρωτικές τάσεις υπέρ των Σκοπίων θα είχε τη δυνατότητα να μπει στη Βουλή δημιουργώντας εθνικού χαρακτήρα προβλήματα.
Αλλά και σε επίπεδο λειτουργίας της δημοκρατίας αυτό θα ήταν αρνητικό καθώς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μια Βουλή με 10 ή 12 κόμματα και με αδυναμία σε έναν συνασπισμό κομμάτων να κυβερνήσει.
Το ΠΑΣΟΚ βέβαια αρνείται να συνδράμει στη στήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλία καθώς θα δει τον κ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ ή τον κ. Θεοχαρόπουλο και τη ΔΗΜΑΡ, να εκπροσωπούνται στη Βουλή ή τον κ. Θεοχάρη στα δεξιά του να του «κλέβει» με αξιώσεις ψήφους και να εκπροσωπείται, επίσης στη Βουλή αν συγκεντρώσει ποσοστά άνω του 1%.
Κατά τα λοιπά αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να αλλάξει στάση, προκρίνοντας «μια ενδιάμεση λύση για ενισχυμένη αναλογική», παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί και τέτοιες εισηγήσεις.
Σημειωτέον ότι και ο Σταύρος Θεοδωράκης προανήγγειλε τροπολογία ώστε να προκύπτει ένα μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα (να παίρνει μία εξτρά έδρα για κάθε δύο μονάδες του ποσοστού του).
Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την ενίσχυση μεταναστευτικών ροών, το όριο για είσοδο στη Βουλή αυξάνεται και οι περισσότερες χώρες το ανεβάζουν στο 5% επιδιώκοντας σταθερές κυβερνήσεις.