«Οι δικαστές ξέμπλεξαν έξυπνα από αυτή την υπόθεση», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας την απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να παραμείνει μουσείο η Αγιά Σοφιά.
«Εάν άλλαζαν το status quo, θα είχε ξεσπάσει ένα νέο κύμα αντιδράσεων κατά της Τουρκίας, το οποίο θα οδηγούσε σε πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Μια ιδέα του τι θα μπορούσε να είχε συμβεί πήραμε ήδη το 2016 κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Τότε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων θυμήθηκε μετά από 85 χρόνια ότι θα έπρεπε να αναγνωστεί το Κοράνι στην Αγία Σοφία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ενώ το τουρκικό από την πλευρά του χαρακτήρισε την κριτική αυτή “μη αποδεκτή”», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
«Ευτυχώς το σύνθημα “Η Κωνσταντινούπολη είναι δική μας” ακούγεται μόνο από κάποιους λίγους εθνικιστές στην Ελλάδα. Ωστόσο κάθε αλλαγή που αφορά την Αγία Σοφία θα όξυνε τα πνεύματα. Κάτι το οποίο γνωρίζει φυσικά η ισλαμική οργάνωση από την Κωνσταντινούπολη που είχε ζητήσει ήδη το 2004 τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Το 2015 και αφού δεν είχε λάβει κάποια απάντηση στράφηκε στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο απέρριψε το αίτημα, όπως έκανε τώρα και το Συνταγματικό Δικαστήριο», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Το ζητούμενο για την οργάνωση δεν ήταν η προσευχή, αλλά ο ισχυρός συμβολισμός, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, που εκτιμά ότι για αυτό τον λόγο θα υπάρξουν νέες προσφυγές από Τούρκους εθνικιστές αλλά και ισλαμιστές.
«Θα ήταν σοφό να θυμηθούμε τι σημαίνει “Αγία Σοφία” και να αφήσουμε αυτή την παγκόσμια κληρονομιά στην ησυχία της ή απλά να τη θαυμάζουμε», καταλήγει το δημοσίευμα.