Αποφάσεις ερήμην της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, που έρχονται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στην οποία μετέχει, ενορχήστρωσε η Αυστρία, μέλος της Ενωμένης Ευρώπης, σε συνεργασία με εκπροσώπους της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.
Η λεγόμενη «Διάσκεψη της Βιέννης» στην απόφαση που έλαβε αγνοώντας τις Βρυξέλλες, Βερολίνο και την Αθήνα αναφέρει ότι οι εννέα χώρες που απαρτίζουν τη λεγόμενη «διαδρομή των Βαλκανίων», συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους για να μειωθούν οι ροές προσφύγων που ταξιδεύουν προς την Κεντρική Ευρώπη.
Παράλληλα, κάλεσαν Σκόπια και Αθήνα να συνεργαστούν καλύτερα, χωρίς να ζητήσουν κλείσιμο των ελληνικών συνόρων.
“Η συνεργασία με την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σημαντική.
Κρίνεται απαραίτητη και ενθαρρύνεται η περαιτέρω επικοινωνία και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ”, τονίζει το κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα.
Οπως ανέφερε η Αυστριακή Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις περαιτέρω ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως “θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων”, ενώ η ίδια η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η “πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας” (όπως αποκάλεσε τα Σκόπια), καθώς επίσης ότι θα υπάρξει, αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται.
Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.