«Σύντομα θα υπάρξουν μέτρα ελέγχου και ανακούφισης για τα Εξάρχεια». Ο αρμόδιος Υπουργός Ν. Τόσκας υπόσχεται να λυθεί το πρόβλημα.

«Θα κάνουμε κινήσεις για απενεργοποίηση των μπαχαλάκηδων των Εξαρχείων», δηλώνει μετά τα προκλητικά επεισόδια του τελευταίου καιρού και την γενική αγανάκτηση που έχει εκδηλωθεί.

«Τα προβλήματα λύνονται με μέθοδο»

Φαίνεται ότι η κατάσταση πλήρους ανοχής στις καταστροφές και τις προκλήσεις από αναρχικούς στην Πατησίων, γύρω από το Πολυτεχνείο και στην περιοχή των Εξαρχείων, τα διαρκή «άβατα» και απαγορευμένες περιοχές, θα αντιμετωπιστεί σοβαρά, καθώς έχει προκύψει μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος για την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με Δυσφορία όχι μόνο των πολιτών, των εργαζομένων και των κατοίκων στις περιοχές αυτές αλλά και των ίδιων των αστυνομικών. Δράσεις της Αστυνομίας στα Εξάρχεια «για την απενεργοποίηση των μπαχαλάκηδων», ώστε να αποτραπούν στο εξής επεισόδια όπως αυτά της περασμένης εβδομάδας, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9, ο Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στα Εξάρχεια, μίλησε για «προβλήματα που έχουν βάση και κοινωνική και σέρνονται πάρα πολλά χρόνια» και γι’ αυτό «δεν λύνονται μέσα σε ένα βράδυ. Όμως εμείς θα κάνουμε κινήσεις στο επόμενο διάστημα και για την απενεργοποίηση αυτών των ανθρώπων για να μην ξανακάνουν παρόμοια προβλήματα. Δεν είναι τόσο εύκολο και δεν υπόσχομαι θαύματα, αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε.

Υποστήριξε ότι «ήδη έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα για την περιοχή των Εξαρχείων, πράγματα που δεν τολμούσαν να κάνουν άλλοι, όπως είναι οι επιχειρήσεις για τα ναρκωτικά και το χτύπημα της αλβανικής μαφίας. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τα ναρκωτικά και τις ληστείες στα σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια, την ξέρουν αυτοί που ζουν εκεί πέρα. Δε λέω ότι λύθηκαν τα προβλήματα, ξέρουν όμως τη βελτίωση της κατάστασης οι κάτοικοι και προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα, «τα πράγματα πήγαν πολύ καλά στην επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια, στη διάρκεια της πορείας, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Για πρώτη φορά εννιά η ώρα το βράδυ είχαν λήξει τα επεισόδια στα Εξάρχεια και στην όλη περιοχή εκτός από τον περίγυρο του Πολυτεχνείου, όπου έληξαν στις δώδεκα το βράδυ».

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό, «η υπερβολή και τα ψέματα κάνουν καλό στην τηλεόραση, στην τηλεθέαση, βλάπτουν όμως την αλήθεια, βλάπτουν και τον τόπο, άρα να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Πράγματι εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν αυτές οι ομάδες ‘μπαχαλάκηδων’ στην περιοχή των Εξαρχείων. Προσπάθησαν και έκαναν κατάληψη, με έγκριση πανεπιστημιακών Αρχών έκαναν συνέλευση, κατέληξε σε κατάληψη. Θέλησαν να συγκεντρωθούν μέσα στο Πολυτεχνείο πολλοί περισσότεροι κι αυτό το αποτρέψαμε με κινήσεις πολύ γρήγορες την τελευταία στιγμή. Γιατί είχε μείνει κόσμος πίσω, εκτός πορείας, που θέλησε να μπει μέσα στο Πολυτεχνείο και τώρα ίσως να είχαν μπει 500 άτομα μέσα στο Πολυτεχνείο. Και να δω τι θα πρότειναν τότε κάποιοι που νομίζουν πως με λογικές εφ’ όπλου λόγχης θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα».

Ερωτηθείς για τυχόν ευθύνες των πρυτανικών Αρχών, με αφορμή την κατάληψη του κτηρίου Γκίνη που αποδείχτηκε ως το ορμητήριο των κουκουλοφόρων την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Τόσκας αρνήθηκε να παίξει «το πινγκ πονγκ τού ποιος ευθύνεται. Εμείς συνεργαζόμαστε, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Και πριν από τη 17η Νοέμβρη ήρθαν εδώ οι πρυτανικές Αρχές, μιλήσαμε, δεν μου αρέσει να πετάω τα προβλήματα από δω κι από εκεί. Προσπαθούμε, συνεργαζόμαστε και με τις πρυτανικές Αρχές, προκειμένου να λυθούν ή να μετριαστούν τα προβλήματα.

Τα προβλήματα λύνονται με μέθοδο, με σχέδιο. Από εκεί και πέρα, να αφήσουν τα υποκριτικά, αν θέλουν να συμβάλουν κάποιοι στο να επιλυθούν πράγματι τα προβλήματα στον τόπο. Ποια είναι η κατάσταση τώρα και ποια ήταν πριν δύο χρόνια σε όλες αυτές τις πορείες και σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, πότε υπήρχε μεγαλύτερη ησυχία, πότε καιγόταν η Αθήνα, να αφήσουν αυτά κάποιοι που λένε ότι καιγόταν η Αθήνα με τα μικρά επεισόδια που έγιναν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή τις συνεχείς καταστροφές και καταστάσεις βίας σχεδόν κάθε εβδομάδα πλέον.