Συντήρηση μνημείου της εθνικής αντίστασης, στου Μανούσου το γεφύρι

Η διαδικασία ξεκίνησε ύστερα από βανδαλισμούς του μνημείου αρχές Ιουλίου του 2018 και επικοινωνία μαζί μου από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Πύλου Νέστορος κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο.

Με ευχαρίστησή μου ανέλαβα εθελοντικά το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ενδόμυχα σκεπτόμουν για πολλά χρόνια και επειδή ‘‘ουδέν κακό αμιγές καλού’’, αστραπιαία μαζί με την προετοιμασία μου για τις διακοπές του καλοκαιριού στην ιδιαίτερη πατρίδα Χώρα, συγκέντρωσα τον απαραίτητο εξοπλισμό και υλικά και στις 12-07-2018 πρωί πρωί ήμουν παρών στην αγαπημένη πατρίδα.

Επικοινώνησα πριν για συνεργασία με τον αγαπητό μου φίλο Τάσο Καλογερόπουλο ή Χορευτή, για την απαραίτητη βοήθεια στο έργο.

Την επόμενη μέρα βέβαια παρουσιάστηκε αυθόρμητα και εθελοντικά ο αγαπητός φίλος και συμμαθητής μου Πέτρος Καλογερόπουλος ή Μπαρίτσας, για πολύ σημαντική βοήθεια.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Έγινε χρήση χημικών ουσιών για τον καθαρισμό του μνημείου, με ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρηθεί η ευγενής πατίνα (NOBLE PATINA) του γλυπτού και στερεώθηκαν τα σαθρά σημεία. Ειδική εφαρμογή χημικών για ανθεκτικότητα στην υγρασία και εφαρμογή ειδικού υλικού ANTIGRAFITI για προστασία από μελλοντικές φθορές.

Του Βασίλειου Ν. Λαμπρόπουλου

Καθηγητής Συντήρησης Μνημείων

Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

E-mail: blabro@teiath.gr

Website: www.vlampropoulos.gr