Συνθηκολόγηση στις απαιτήσεις των δανειστών- Αυστηρότερα κριτήρια στο ΕΚΑΣ- Το κόβουν νωρίτερα

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί επώδυνος συμβιβασμός, αλλά μάλλον πρόκειται για άνευ όρων συνθηκολόγηση, ή μάλλον με μοναδικό όρο την εκταμίευση της δόσης.

Όλες οι «κόκκινες γραμμές» καταστρατηγήθηκαν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην τηλεδιάσκεψη για να κλείσουν οι εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων και μαζί τους η αξιολόγηση είτε πλήττουν άμεσα τους πολίτες είτε μεταχρονολογημένα, έχοντας ως δεδομένο η παρούσα κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να είναι η ίδια στην εξουσία όταν θα έλθει η ώρα για να εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές.

Μετά την αντίδραση που προκάλεσε στους θεσμούς η απόφαση να μην ζητηθούν πίσω αναδρομικά τα επιδόματα του ΕΚΑΣ του α’ εξαμήνου του 2016 από 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σε τηλεδιάσκεψη που χθες Τρίτη, μεταξύ υπ. Εργασίας και δανειστών κατέληξαν να επιστραφεί αναδρομικά μόνο το ΕΚΑΣ του Ιουνίου του 2016.
«Έχουμε κλείσει σχεδόν τα πάντα» ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς. Εντός της ημέρας αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη.

Ωστόσο οι θεσμοί επιμένουν και για περαιτέρω αναπροσαρμογές που θα πλήττουν τους χαμηλοσυνταξιούχους ακόμη περισσότερο. Τα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι:

• Το κόστος του α’ εξαμήνου να καλυφθεί με ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ και αντί για την 1/12020 να καταργηθεί νωρίτερα, το πρώτο εξάμηνο του 2019
• Να μπουν πιο αυστηρά κριτήρια, για το β’ εξάμηνο του 2016, κάτι που σημαίνει ότι θα το χάσουν περισσότεροι δικαιούχοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σενάριο αυτό, στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων που θα χάσουν από το β’ εξάμηνο του 2016 το ΕΚΑΣ με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικό νόμος.

Η ασφάλιση στη χώρα μας όμως επιβαρύνεται από σήμερα καθώς τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση των εισφορών υπέρ του επικουρικού ταμείου. Η εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί αλλά σύμφωνα με το ΙΚΑ δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς οι εισφορές κατατίθενται στο τέλος Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, αυξημένες εισφορές θα καταβάλουν από την 1η Ιουνίου οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται για επικουρική ασφάλιση, καθώς η συνολική εισφορά θα είναι 7% αντί 6% (+0,5% για εργοδότες και +0,5% για εργαζόμενους). Αυτό σημαίνει ότι σε μικτό μισθό 1000 ευρώ, οι καθαρές αποδοχές του υπαλλήλου θα υποστούν μείωση επιπλέον 5 ευρώ. Αυξημένη κατά μισή μονάδα (0,25% και 0,25%, αντίστοιχα) θα είναι η εισφορά τους από 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022.

Στη Βουλή σήμερα οι εκκρεμότητες

Χθες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε επίσης σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την συμμετοχή των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Δραγασάκη με σκοπό να συνταχθούν οι τροπολογίες που αφορούν τις εκκρεμότητες με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ώστε να κατατεθούν την Τετάρτη και να περάσουν από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση τρέχει προκειμένου να «προλάβει» την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη για την επαναφορά του waiver.

Οι τροπολογίες αυτές είναι του υπ. Ανάπτυξης για τον ΑΔΜΗΕ, του υπ. Εργασίας για το ΕΚΑΣ, του υπ. Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια και τροπολογία-σκούπα του ΥΠΟΙΚ με όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Στόχος να σωθούν τα δάνεια των σεισμοπλήκτων- πυροπλήκτων

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πάντως οι επαφές συνεχίζονται. Οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στα ειδικά μισθολόγια, την ασφάλιση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος (οι δανειστές ζητούν αυτή να γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες) και τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα δάνεια» η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια ώστε οι αποφάσεις να μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο, ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Παράλληλα πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι θα επιμείνουν ώστε μην πωληθούν σε funds τα «κόκκινα» δάνεια πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων στα οποία υπάρχουν εγγυήσεις του Δημοσίου, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένουν δύο ακόμη μείζονα ζητήματα:

1. Αλλαγές στις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου στους επιστήμονες (από 5% έως 50% για εισοδήματα από 7.000 ευρώ έως 58.000 ευρώ).
2. Την υπαγωγή των επαγγελματιών που ζουν σε περιοχές έως 2.000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ και όχι στον ΟΓΑ, όπως ισχύει σήμερα
Οι ίδιες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι και στις δύο περιπτώσεις καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι τελικές αποφάσεις να μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο ώστε να υπάρξει χρόνος για περεταίρω διαβουλεύσεις.