Συνταγή για αλμυρή τάρτα με ντοματίνια

Θα μου πεις έχει ζέστη πια, ποιος κάθεται να ψήνει τώρα; Θα σου πω ότι έχεις δίκιο, εκτός κι αν έχεις να κάνεις διάφορες φωτογραφίσεις και σου έχουν περισσέψει τυριά και αλλαντικά στο ψυγείο και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις… πόσα τοστ να φτιάξεις; Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι βρέθηκα σε μια τέτοια θέση και έπρεπε κάπως να τα αξιοποιήσω. Και όλα αυτά έγιναν νυχτερινές ώρες, εκεί που δε σε πιάνει ο ύπνος και λες, δεν φτιάχνω μια αλμυρή τάρτα;

Θυμήσου λοιπόν αυτή τη συνταγή, την επόμενη φορά που θα βρεθείς με μερικά τέτοιου είδους αποθέματα στο ψυγείο. Και άλλα τύπου μια πιπεριά μισή, μερικά ντοματίνια κτλ. Θα τα βάλεις όλα μέσα και θα γλείφεις τα δάχτυλά σου μετά.

Αλμυρή τάρτα με ντοματίνια

Υλικά για 2 τάρτες ή 1 μεγάλη

  • 1 φύλλο σφολιάτας

Γέμιση:

  • 140 γρ. αλλαντικό επιλογής
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. γιαούρτι 2%
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ. τυρί τύπου ένταμ τριμμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης
  • 10-12 ντοματίνια

Εκτέλεση

  • Βγάζουμε το φύλλο σφολιάτας από τη ζελατίνα και απλώνουμε σε μια ταρτιέρα ορθογώνια μήκους 35*11 εκ. Αυτό που περισσεύει το απλώνουμε σε μια στρογγυλή διαμ. 21 εκ.
  • Τοποθετούμε λαδόκολλα στην επιφάνειά τους και γεμίζουμε με ξερά φασόλια (για βάρος!).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C αέρα για 15’.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά και το γιαούρτι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
  • Προσθέτουμε τα τυριά, το αλλαντικό ψιλοκομμένο,καθώς και την πιπεριά ψιλοκομμένη.
  • Γεμίζουμε με το μείγμα τις δύο τάρτες. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα μοιράζουμε στην επιφάνεια τους.
  • Ψήνουμε (ομοίως στους 180 βαθμούς C )για 35-40’ μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

Σημειώσεις:

  • Αν δεν έχετε δύο ταρτιέρες, μπορείτε να φτιάξετε μια μεγάλη τάρτα σε ταρτιέρα διαμ. 28-30 εκ.
  • Αν η γραβιέρα είναι αρκετά αλμυρή, χρησιμοποιήστε ελάχιστο αλάτι.
  • Αναλόγως το μέγεθος που έχουν οι ταρτιέρες μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγη κρέμα γάλακτος ή να αφαιρέσετε.
  • Τα φασόλια που χρησιμοποιούμε για βάρος (να μη φουσκώσει το φύλλο), αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε κουτί και τα χρησιμοποιούμε πάντα για τάρτες! Όχι για φαγητό!