Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Λύση στην ενεργειακή ακρίβεια θα προσπαθήσουν να δώσουν οι 27 ηγέτες.

Μια σειρά από ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, όπως η οικονομική στήριξη και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η ασφάλεια της επισιτιστικής αλυσίδας, η ενέργεια και η άμυνα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα ξεκινήσει σήμερα στις Βρυξέλες.

Το «παρών», μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δώσει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο πεδίο της μάχης και την κατάσταση στη χώρα του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επαναλάβει την πρόταση του για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή.

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την κλιμάκωση από την πλευρά της γειτονικής χώρας και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. Αναμένεται, μάλιστα, να τονίσει πως η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή.

SHARE