Είσαι από εκείνους τους τύπους που θεωρούν ότι δεν πρόκειται να τους συμβεί τίποτα όσο είναι νέοι. Που αδιαφορούν επιδεικτικά και ακολουθούν ένα βλαβερό lifestyle, αγνοώντας το τι θα τραβήξουν στο μέλλον.
Καιρός να αλλάξεις σκεπτικό. Και η αλλαγή ας έρθει πρώτα και κύρια από μικρά πράγματα. Όπως την υγιεινή των δοντιών σου. Η οποία, αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και τόσο μικρό πράγμα.
Αν έχεις την αίσθηση ότι με ένα βούρτσισμα την ημέρα έχεις καθαρίσει, τότε πλανάσαι πλάνην οικτράν. Γιατί έχεις μια σειρά από συνήθειες που δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το βούρτσισμα.
1. Το ίδιο το βούρτσισμα vol.1. Η επιλογή της οδοντόβουρτσας και της οδοντόκρεμας είναι πολύ σημαντική. Γιατί κάποια μοντέλα προσφέρουν όντως καθάρισμα από λεκέδες, αλλά προκαλούν ζημιά στα ούλα.
2. Το ίδιο το βούρτσισμα vol.2. Πλένεις τα δόντια σου πολλές φορές μες στην ημέρα; Το κάνεις άγαρμπα και με δύναμη; Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια. Μόλις κατέστρεψες τα ούλα σου και διακινδυνεύεις τις ρίζες των δοντιών. Κι αν οι ρίζες εκτεθούν, τότε τα πράγματα είναι ζόρικα.
3. Τρως τα νύχια σου. Άλλη μια άριστη τακτική αν θες να χαλάσεις εντελώς τα ούλα σου, αλλά και να πειράξεις τον φλοιό των δοντιών.
4. Αφήνεις την ζάχαρη να κατακάτσει ανάμεσα στα δόντια. Για παράδειγμα όταν πίνεις κρασί, το κινείς λίγο μες στο στόμα σου, με αποτέλεσμα να απλωθεί η ζάχαρη του. Αν δεν έχεις σκοπό να πλύνεις δόντια στο επόμενο 20λεπτο, φρόντισε τουλάχιστον να πιεις νερό άμεσα. Τα οξέα που αρχίζουν να δρουν δεν φεύγουν εύκολα μετά.
5. Πίνεις εμφιαλωμένο νερό. Αυτό που κάνει το νερό της βρύσης καλύτερο είναι ότι περιέχει μπόλικο φθόριο, που προστατεύει τις κοιλότητες. Το εμφιαλωμένο δεν έχει κάτι τέτοιο.
6. Τρως πολλές σαλάτες. Η μεγάλη δικαίωση των κρεατοφάγων. Το πράσινο φαγητό περιέχει μαγνήσιο και κάλσιο, που είναι καλά για τον οργανισμό. Όχι όμως και για τα δόντια. Αυτό γιατί δημιουργούν μια κρούστα από βακτήρια που παρενοχλούν τα δόντια και τα ούλα.