Συνέδριο ΝΔ: Σε πορεία επανεκκίνησης η ΝΔ

Παρουσία τριών πρώην πρωθυπουργών ξεκινά σήμερα τις τριήμερες εργασίες του το 10 τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Γεγονός χαρακτηριστικό της εμπιστοσύνης τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος με τη στήριξη των περίπου 400.000 οργανωμένων μελών του κόμματος, έχει λάβει εντολή να οδηγήσει εκ νέου την ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δυο ομιλιών του(μια στο άνοιγμα των εργασιών και η δεύτερη το απόγευμα της Κυριακής) θα επιχειρήσει να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στη κοινωνία. Παράλληλα το κεντρικό μήνυμα του θα επικεντρωθεί στο πολιτικό δίπολο που επιχειρεί να οικοδομήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ., μεταξύ της «ασφυξίας» που προκαλεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (οικονομία, θεσμοί, κομματικοποίηση του κράτους, προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία) και του «οξυγόνου» που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα η πρόταση της Ν.Δ.

Το «οξυγόνο» στην προκειμένη περίπτωση θα είναι το εναλλακτικό γαλάζιο σχέδιο για την οικονομία και τα απτά επιχειρήματα για να πειστούν οι δανειστές σε αυτό.

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει ριζοσπαστικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό ενός γερασμένου κόμματος που φτάνει αισίως τα 42 χρόνια.

Ο Κώστας Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα θα είναι παρών στο συνέδριο της ΝΔ. Αποτελεί πλέον μια εμβληματική φυσιογνωμία για το κόμμα και αναμένεται να κάνει μια πανηγυρική είσοδο που θα συνοδευτεί από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τους γαλάζιους συνέδρους. Θα είναι ένα χειροκρότημα φόρος-τιμής για την πολύχρονη προσφορά του στη ΝΔ αλλά και στην Ελλάδα.

Παρών θα είναι και ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος παραμένει ενεργός πολιτικός και στηρίζει τις επιλογές της νέας ηγεσίας. Ο μεσσήνιος πολιτικός έχει αγαστή συνεργασία με το νέο πρόεδρο της ΝΔ και αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αποδεκτό το αίτημα Σαμαρά να έχει στη νέα Πολιτική Επιτροπή δέκα δικά του στελέχη.

Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι δύο «ορκισμένοι» εχθροί είναι πλέον «σύμμαχοι» καθώς στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεκτός με ενθουσιασμό θα γίνει και ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος παραμένει ο «πρόεδρος της καρδιάς μας» για πολλούς νεοδημοκράτες. Ο πρώην πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα της εκλογής Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι στηρίζει απόλυτα τη νέα ηγεσία, όπως έκανε και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Δυστυχώς, όμως, οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή και στάση. Καθ όλη τη διάρκεια του προσυνεδριακής πορείας και κυρίως κατά τη διάρκεια της ανάδειξης νέων διοικήσεων στις ΝΟΔΕ και αντιπροσώπων για το συνέδριο, πήραν ενεργό μέρος και πολλές φορές δόθηκαν άγριες παρασκηνιακές μάχες για την εκλογή των δικών της.

Φυσικά αντίστοιχες μάχες έδωσαν και οι λεγόμενοι μητσοτακικοί, με αποτέλεσμα τα γνωστά ευτράπελα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
Γεγονότα που πήραν μεγαλύτερη διάσταση στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στη διάλυση της νεολαίας του κόμματος και στην επανίδρυση της μετά το συνέδριο.

Η διάλυση της ΟΝΝΕΔ είναι σκιά για το 10 συνέδριο καθώς για πρώτη φορά δεν θα υπάρχει οργανωμένη εκπροσώπηση της νεολαίας. Πάντως νεολαίοι θα υπάρχουν καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν εκλεγεί σύνεδροι μέσα από τις κομματικές οργανώσεις.
«Η μάχη των κουπονιών»

Ο φόβος πάντως που υπάρχει στη Συγγρού είναι για το πώς θα διαμορφωθούν οι κομματικές ισορροπίες στις δομικές καταστατικές αλλαγές που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό το πεδίο θα υπάρξει κόντρα. Το θέμα είναι πόσο μεγάλη θα είναι και αν ξεφύγει εκτός των ανεκτών ορίων.

Ανησυχία υπάρχει και για τη «παραδοσιακή» μάχη εξεύρεσης των απαραίτητου αριθμού κουπονιών (15 για την ακρίβεια) για να είναι κάποιος υποψήφιος για τη Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Στην προκειμένη περίπτωση και υπό το φόβο των γνωστών «περιχαρακώσεων» (μητσοτακικοί- καραμανλικοί), κάποιοι στη Συγγρού φοβούνται μήπως υπάρξουν ευτράπελα και κάπου εκεί θα χαθεί το μήνυμα του Συνεδρίου.