Συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου για επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό

Το τετ α τετ των δυο υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί πριν τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Στόχος να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν τον κρίσιμο Οκτώβριο, οπότε είναι προγραμματισμένες οι γεωτρήσεις στην ΑΠΖ του νησιού.

Στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στα μέσα Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την επανέναρξη ή όχι του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο αυτό, τέλη Αυγούστου ή, το αργότερο, αρχές του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει κρίσιμη κατ’ ιδίαν συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ώστε να καθοριστούν οι πιθανότητες για την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και το πλαίσιο και οι προοπτικές που αυτές μπορεί να έχουν.

Στόχος του διεθνούς παράγοντα είναι οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν πριν τον κρίσιμο Οκτώβριο, μήνα για τον οποίο είναι προγραμματισμένες οι γεωτρήσεις από την Mobil σε κρίσιμα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ έως τότε η Άγκυρα απειλεί με δικές της γεωτρήσεις σε κυπριακές εκτάσεις.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, τέλος, θα βρίσκεται στη Λευκωσία, αναλαμβάνοντας παρασκηνιακές πρωτοβουλίες για την επανέναρξη του διαλόγου, η νέα ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.