Συνάντηση Σκουρλέτη-Θεσμών για ΑΔΜΗΕ, δημοπρασίες ενέργειας, Κτηματολόγιο

Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σχέδιο για ΑΔΜΗΕ και Κτηματολόγιο τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, από τη συνάντηση προέκυψαν τα εξής:

Αυτήν την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της μελέτης των συμβούλων για τον ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ενέργειας) αναφορικά με το σχέδιο απόσχισης από τη ΔΕΗ και πώλησης της μειοψηφίας των μετοχών. Είναι πιθανό να ακολουθήσει η αποστολή παρατηρήσεων από την πλευρά των εταίρων.

Σχετικά με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που προωθούνται ως μεταβατικός μηχανισμός για την απελευθέρωση της αγοράς, τονίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα πρέπει να εγκυμονούν κινδύνους για τη ΔΕΗ και την αγορά αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι ελκυστικές για τους ιδιώτες.

Επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη να σχεδιαστούν με ευελιξία, καθώς -όπως τονίστηκε- αν εφαρμόζονταν με βάση τις περυσινές προτάσεις του κουαρτέτου, θα είχαν αποτύχει εξαιτίας της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου που άλλαξαν τα κοστολογικά δεδομένα σε σχέση με το λιγνίτη.

Από την πλευρά του υπουργείου έγινε επίσης μια πρώτη παρουσίαση των σχεδίων για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες που θα οδηγήσουν σε μείωση του μεριδίου της κρατικής εταιρίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά των εταίρων ότι δεν υπάρχει διαφωνία ως προς την ακύρωση του διαγωνισμού κτηματογράφησης, για την οποία άλλωστε ήταν ενήμερη η Κομισιόν.

Τι επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τη διοίκηση του Κτηματολογίου, για να εξεταστούν τα δεδομένα αναφορικά με το νέο διαγωνισμό.

Τέλος, από ελληνικής πλευράς τέθηκε το μισθολογικό, αλλά και η ανάγκη προσλήψεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Λειτουργό της Αγοράς Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως έγινε γνωστό το θέμα θα εξεταστεί συνολικά για όλες τις ανεξάρτητες αρχές.