Συναγερμός για τα τελευταία ρέματα της Αττικής

Τα ελάχιστα ρέματα που έχουν απομείνει σε φυσική κατάσταση στην Αττική κινδυνεύουν να καταστραφούν από τους παρωχημένους και αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς της πολιτείας. Χτυπώντας συναγερμό, περιβαλλοντικές κινήσεις καλούν σήμερα στις 14.30 σε συγκέντρωση-εκδήλωση για τη διάσωση των ρεμάτων έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λεωφ. Συγγρού 15). Τη διαμαρτυρία διοργανώνουν οι κινήσεις Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (ΚιΠΗ), Μικρογεωγραφίες, ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Αττικής (Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Ομιλος Αττικής).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αφορμές για την κινητοποίηση υπάρχουν αρκετές, καθώς προσφυγές κατά μελετών «αντιπλημμυρικής προστασίας» βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε εκκρεμότητα είναι η προσφυγή φορέων και πολιτών κατά της μελέτης για το ρέμα της Πικροδάφνης, για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και οι δύο προσφυγές των Δήμων Αθηναίων και Νέας Φιλαδέλφειας για τον Ποδονίφτη. Τα συγκεκριμένα έργα προωθούνται από την Περιφέρεια Αττικής και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Δυστυχώς όλες οι μέχρι τώρα μελέτες προωθούν την αποψίλωση της κοίτης των ρεμάτων και την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, δηλαδή πετρών τυλιγμένων με συρματόπλεγμα. Τα έργα υποτίθεται πως αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία, αλλά τελικά πετυχαίνουν το ανάποδο. Η φυσική κοίτη, με το ανάγλυφό της, το ριζικό σύστημα, τις πέτρες και τους μαιανδρισμούς, προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία. Εχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα, μειώνει την ταχύτητα του νερού», λέει στην «Κ» η κ. Ευαγγελία Δημητρίου, γραμματέας της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης, με ιδιαίτερη δράση για το ρέμα της Πικροδάφνης. «Απεναντίας, όταν η κοίτη ευθυγραμμίζεται και στρώνεται με συρματοκιβώτια η ορμή των υδάτων και ο κίνδυνος πλημμύρας μεγαλώνουν», τονίζει.

Η γραμματέας της ΚιΠΗ υπογραμμίζει πως οι συνέπειες των συνηθισμένων μελετών είναι πολύπλευρα αρνητικές. «Κόβονται πολλά δένδρα, που στο σύνολο των ρεμάτων της Αττικής που ετοιμάζονται παρεμβάσεις υπολογίζονται σε 2.500. Οι πόλεις χάνουν πολύτιμες οάσεις πρασίνου και φυσικού τοπίου, σε μια εποχή που σφραγίζεται από την κλιματική αλλαγή και ενώ είναι έντονα τα προβλήματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση», συμπληρώνει. Σημαντικό είναι και το πλήγμα στη βιοποικιλότητα, που βρίσκει καταφύγιο στα ρέματα.

Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως οι μελέτες δεν προβλέπουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, που καταφανώς περιορίζουν δραστικά το πλάτος της κοίτης των ρεμάτων, δημιουργώντας κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων. «Η μελέτη για την Πικροδάφνη που έχουμε προσβάλλει, προστατεύει με υποστήριξη πασσαλώσεων αυθαίρετο κτίσμα κατοικίας. Στη Ραφήνα, στη συμβολή του Μεγάλου Ρέματος με το ρέμα του Βαλανάρη, υπάρχει εργοστάσιο»!

Οι οργανώσεις προστασίας των ρεμάτων μιλούν για μάχη υπεράσπισης 6 χιλιομέτρων του ρέματος της Πικροδάφνης, 15 χλμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 770 μέτρων του Ποδονίφτη και του Ερασίνου ποταμού.

«Εγκαταλείπουν τα ρέματα μέσα στη βρωμιά και στα σκουπίδια και μετά εμφανίζουν την αποψίλωση της κοίτης και τα συρματοκιβώτια ως μόνη λύση. Κάποτε η Αττική είχε 700 ποτάμια, ρέματα και ρυάκια. Θα αφήσουμε κανένα;», αναρωτιέται η κ. Δημητρίου.