Συμβολικός αποκλεισμός υπουργείου Οικονομικών από οδηγούς ταξί

Διαμαρτυρόμενοι για τις νέες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι οδηγοί ταξί προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης.

Οι οδηγοί ταξί βρίσκονται σε 24ωρη απεργία, η οποία θα λήξει τις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Ιδιοκτητών – Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), οι ρυθμίσεις αυτές «θα αφανίσουν τον ήδη εξαθλιωμένο κλάδο των ταξί», καθώς εάν εφαρμοστεί το νέο φορολογικό σχέδιο «τα περίπου 30.000 ταξί της χώρας θα κληθούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος των 20.000.000 ευρώ».

Οι ιδιοκτήτες των ταξί, ζητούν να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13%, να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης (26%), όπως και ο αντίστοιχος της προείσπραξης των φόρων, οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ να είναι αντίστοιχες του εισοδήματος, να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, να παραταθεί η λειτουργία των σημερινών ταμειακών μηχανών μέχρι την εγκατάσταση των νέων ταμειακών και την ομαλοποίηση της αγοράς.

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας οδηγών Ταξί Ελλάδος, Θύμιος Λυμπερόπουλος, είπε στο Mega, ότι οδηγοί ταξί δεν αντέχουν άλλο το ΦΠΑ στο 23%, «και θέλουν να το κάνουν 24%», και δεν αντέχουν να πληρώνουν εισφορά στο Ταμείο 5.000 – 5.500 το χρόνο.

«Τα χρέη μόνο για τον ΟΑΕΕ είναι πάνω από 50.000 για τον κάθε ταξιτζή», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οδηγούνται στο ξεπούλημα των ιδιοκτησιών τους.