Συμπτώματα του θυρεοειδή που πρέπει να μας ανησυχούν

Αισθάνεσαι υπερβολικά κουρασμένος στο τέλος της ημέρας; Μήπως ώρες-ώρες η σκέψη σου θολώνει; Και τι γίνεται αν για ανεξήγητο λόγο βάζεις κιλά, ή βλέπεις τα μαλλιά σου να πέφτουν; Όλα αυτά μπορούν να είναι συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή σου. Παρακάτω θα διαβάσεις πιο αναλυτικά ποια είναι τα πιο συνηθισμένα, αλλά και σοβαρά, συμπτώματα, και ίσως μετά θα ήταν καλό να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου, αν τα σημάδια αυτά σού φαίνονται… οικεία.

Ανεξήγητες αλλαγές στο βάρος

Ίσως το πιο συνηθισμένο σημάδι. Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο θυρεοειδής, μπορεί να παρατηρήσεις αύξηση ή μείωση στα κιλά σου. Η αύξηση είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού, ενώ η μείωση υπερθυρεοειδισμού—δηλαδή, αντίστοιχα η παραγωγή λιγότερων ή περισσότερων ορμονών.

Πρήξιμο στον λαιμό

Γίνεται εύκολα φανερό, και υποδηλώνει μια ποικιλία προβλημάτων—από υπο- ή υπερθυρεοειδισμό, μέχρι και καρκίνο του θυρεοειδούς, συνεπώς αν παρατηρήσεις πρήξιμο στον λαιμό που δεν υποχωρεί, είναι καλό να μιλήσεις άμεσα με τον γιατρό σου. Ο πιο εύκολος τρόπος για να ελέγξεις τον θυρεοειδή σου για εξογκώματα είναι να σταθείς μπροστά από ένα καθρέφτη, να πιεις λίγο νερό και να παρατηρήσεις την περιοχή ανάμεσα στο μήλο του Αδάμ και την κλείδα.

Αλλαγές στον καρδιακό παλμό

Ο θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει πρακτικά κάθε άλλο όργανο στο σώμα μας, όπως και την καρδιά. Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό ίσως παρατηρήσουν ότι η καρδιά τους χτυπάει πιο αργά, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός την κάνει να χτυπάει πιο γρήγορα. Επιπλέον, είναι πιθανό να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, και να προκαλέσει φτερουγίσματα.

Αλλαγές στην ενέργεια και την διάθεση

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένος, δυσκίνητος και σαν να περνάς καταθλιπτικό επεισόδιο. Αντιθέτως, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αυξημένο στρες, προβλήματα στον ύπνο, ανησυχία αλλά και ευερεθιστότητα.

Τριχόπτωση

Τα μαλλιά μας μπορούν να πουν πολλά για το τι συμβαίνει με τις ορμόνες μας. Και οι δύο μορφές (υπο- και υπερ-) μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Μην ανησυχείς, δεν είναι μόνιμη αν σχετίζεται με τον θυρεοειδή. Τα μαλλιά σου θα αρχίσουν να επιστρέφουν όταν ρυθμίσεις το πρόβλημα.

Αίσθηση κρύου ή ζέστης

Ένα ακόμα πράγμα που γίνεται προβληματικό όταν ο θυρεοειδής πάσχει είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Συγκεκριμένα, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κρύο, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός να σου προκαλεί έντονη εφίδρωση.