Συμφωνία της Αρμονίας και της Ειρήνης από όλες τις Θρησκείες

Η πίστη είναι δύναμη, και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη για το καλό. Η πολιτικοποίηση της θρησκείας είναι πολύ καταστροφική. Η βούλησή μας να κινηθούμε από κοινού προς την ευημερία και την ανάπτυξη μπορεί να επιφέρει ειρήνη, σταθερότητα και εθνική ενότητα.
Πρώτον, καθώς η ποικιλομορφία είναι η φύση του σύμπαντος, η αμοιβαία κατανόηση είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη εθνικής ενότητας και παγκόσμιας ειρήνης. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον παρά τις διαφορές μας. Είναι επικίνδυνο να αγνοούμε τους άλλους ή να προσπαθούμε να τους αλλάξουμε επιβάλλοντας ορισμένες πεποιθήσεις και πρακτικές.
Δεύτερον, η πίστη στην πατρίδα πρέπει να είναι πάνω από κάθε εθνική, θρησκευτική ή θρησκευτική ένταξη. Αποτελεί εγγύηση της εθνικής συνοχής και αποτρέπει τις κοινωνικές αναταραχές σε κάθε χώρα. Η Ρωσία αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στο πλαίσιο αυτό. Χριστιανοί, μουσουλμάνοι, βουδιστές και άλλοι στέκονται χέρι-χέρι στην καταπολέμηση της επιθετικότητας του νεοναζισμού. Έτσι θα έπρεπε να είναι όλος ο κόσμος. Όλοι πρέπει να αντιταχθούν στον εξτρεμισμό κάθε είδους.
Τρίτον, η πίστη είναι δύναμη, και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη για το καλό. Η πολιτικοποίηση της θρησκείας είναι πολύ καταστροφική. Για παράδειγμα, υπάρχουν 1,8 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού του. Αυτές οι μουσουλμανικές κοινότητες, είτε πλειοψηφούν είτε μειοψηφούν, αποτελούν σημεία άγκυρας ενός παγκόσμιου δικτύου αλληλεπιδράσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιδίωξη συνεργασίας ή σύγκρουσης. Τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS (που απαγορεύεται στη Ρωσία) το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό εδώ και πολύ καιρό. Χρησιμοποίησαν αυτούς τους θρησκευτικούς δεσμούς για να εξυπηρετήσουν τους καταστροφικούς και διασπαστικούς τους στόχους. Χιλιάδες τρομοκράτες από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν στον αγώνα στο Αφγανιστάν στα τέλη της δεκαετίας του ’70, και πιο πρόσφατα στη Συρία και το Ιράκ με το πρόσχημα της “Τζιχάντ”. Αυτό οδήγησε στην καταστροφή αυτών των χωρών, στην ταλαιπωρία των λαών τους και σε σοβαρές απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα.

Είναι σημαντικό η θρησκευτική πίστη να χρησιμεύει ως κίνητρο για τη συνεργασία, την ανάπτυξη και την ευημερία. Η οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των μουσουλμανικών κοινωνιών και με άλλες θα πρέπει να ενισχύσει την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω δύο βασικών πυλώνων, του πολιτιστικού και του οικονομικού.
Από τη μία πλευρά, είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους να γνωρίζουν και να κατανοούν το Ισλάμ καθώς και άλλες θρησκείες. Πρέπει να γνωριστούμε μεταξύ μας. Η διατήρηση μιας μυωπικής άποψης για το Ισλάμ, η οποία περιορίζει τα πάντα στην εμφάνιση, είναι επιβλαβής. Το πέπλο και η γενειάδα δεν πρέπει να συνδέονται με βίαιες, καταστροφικές και απάνθρωπες συμπεριφορές. Το Ισλάμ, όπως όλες οι θρησκείες, καλεί για ειρήνη με τον εαυτό του, την κοινωνία και όλη την ανθρωπότητα. Τονίζει τις αρετές της ανατροφής των παιδιών σε οικογενειακό περιβάλλον και θεωρεί την εκπαίδευση ως αναγκαιότητα. Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά σε όλους, χωρίς διακρίσεις σε θρησκευτική βάση.
Από την άλλη πλευρά, η οικονομική συνεργασία είναι επίσης εξαιρετικά ζωτικής σημασίας. Υπάρχουν πολλές μουσουλμανικές κοινωνίες που πρέπει να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, ώστε οι άνθρωποι να μην πέφτουν θύματα της φτώχειας ή της εκμετάλλευσης από τρομοκρατικές ομάδες. Οι τρομοκρατικές ομάδες δελεάζουν τους ανθρώπους με οικονομικά οφέλη, τα οποία αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τους πιθανούς οπαδούς τους.

Το ISIS αποτελεί προφανές παράδειγμα, και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον νεοναζισμό στην Ουκρανία.
Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που απωθεί και αντιστέκεται στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και αποδυναμώνει την τοπική υποστήριξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Η οικονομική ανάπτυξη μειώνει επίσης τη συμμετοχή νέων μελών σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ιδίως σε κοινωνίες όπου η τρομοκρατία θεωρείται γενικά αντίδραση στην επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Ανακουφίζει από την οικονομική στέρηση, ικανοποιεί τις ανάγκες τους και παρέχει στα μέλη αυτών των κοινοτήτων εναλλακτικές λύσεις έναντι των πειρασμών των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ωστόσο, η ικανότητα των πολιτικών οικονομικής ανάπτυξης να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία εξαρτάται από την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Πρέπει να καλύπτει ανάγκες που αντικατοπτρίζουν τις πιο επείγουσες απαιτήσεις των κοινοτήτων- στόχων. Το “Homeland” είναι για όλους. Η βούλησή μας να κινηθούμε από κοινού προς την ευημερία και την ανάπτυξη μπορεί να επιφέρει ειρήνη, σταθερότητα και εθνική ενότητα.

Erol User

SHARE