Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας για τον προϋπολογισμό

Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στη Βουλή πραγματοποιούν το απόγευμα της Τρίτης εργαζόμενοι και μέλη της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ διαμαρτυρόμενοι για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, η ψήφιση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα στη Βουλή.

Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι η υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη βάση του πλαισίου της Ομοσπονδίας τους, η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, η επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Ομόνοια, και γι’ αυτό το λόγο παραμένει κλειστή η οδός Σταδίου.

Το ΠΑΜΕ αναφέρει πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεση της μέσα από την ψήφιση στη Βουλή ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2019. Ο πρώτος τάχα «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες, εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων, προσθέτει νέα. Παίρνει δέκα από τους φτωχούς και δίνει ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους με την προϋπόθεση ότι έχουν πιαστεί τα ματωμένα πλεονάσματα! Παράλληλα προβλέπει επιπλέον δώρα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ανάκαμψη των κερδών τους με μειώσεις στη φορολογία, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.α.

Την ίδια στιγμή που έχει εξαπολύσει κύμα φοροεπιδρομής προς τον εργαζόμενο λαό χτυπώντας ακόμα παραπάνω το λαϊκό εισόδημα, ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον καρατόμηση κοινωνικών κονδυλίων, νέα επίθεση στην υγεία και την ασφάλιση. Κάνουμε πέρα τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που δεν θέλουν αλλά ούτε έχουν προσανατολισμό να οργανώσουν κίνημα απέναντι στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Το «διεκδικητικό πλαίσιο» που έχουν άλλωστε, ταυτίζεται με τα συμφέροντα των εργοδοτικών ενώσεων και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Οι εργατοπατέρας επεδίωξαν με κάθε υπονομευτικό τρόπο να υπάρξει σιγή νεκροταφείου».