«Σωσίβιο» από Γιούνκερ εν όψει του Eurogroup- Ψηφίστε «κόφτη» και πάρτε τη δόση

Λύση «σωσίβιο» για την Ελλάδα προωθεί η Κομισιόν εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Το σχέδιο που προωθεί ο κ. Γιούνκερ προβλέπει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Η πρόταση της Κομισιόν γίνεται την τελευταία στιγμή και αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις καθώς είναι εμφανές ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

Στόχος του κ. Γιούνκερ είναι να βρεθεί μία συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει τελική συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων, τον λεγόμενο «κόφτη».

Δεδομένου ότι μεγάλο ταμειακό πρόβλημα αναμένεται να προκύψει στα τέλη Ιουλίου που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, η πρόταση της Κομισιόν υποδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει για μη ολοκλήρωση του ελέγχου έως τα τέλη Ιουλίου.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg νωρίτερα έκανε λόγο για προσχέδιο νέου μνημονίου το οποίο βρίσκεται στα σκαριά ή για αναθεώρηση του υπάρχοντος μνημονίου.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε ξεχωριστό έγγραφο που επίσης έχει στην κατοχή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».

Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως.

Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».

Αν προωθηθεί η λύση Γιούνκερ είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, το ίδιο και η κυβέρνηση, θα πάρουν μια ανάσα από τη μεγάλη πίεση που δέχονται τόσο από την έλλειψη ρευστότητας όσο και από το μπαράζ μέτρων σε βάρος των φορολογουμένων. Η πολιτική πίεση ωστόσο προς την κυβέρνηση θα συνεχισθεί καθώς πλέον είναι εμφανές ότι τα μέτρα του ασφαλιστικού- φορολογικού που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή, είναι απλά η «κορυφή του παγόβουνου» και πως σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα περιοριστικού χαρακτήρα μέτρα.