Στριμωγμένη η κυβέρνηση- Φόβοι για κινήσεις πανικού με άγνωστα αποτελέσματα

Χωρίς να αναμένεται οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναχωρεί εντός της ημέρας για την Ολλανδική πρωτεύουσα όπου την παρασκευή θα διεξαχθεί το Eurogroup.

Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου τη Μεγάλη Εβδομάδα, πιθανότατα τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η κυβέρνηση ωστόσο βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση. Διαπραγματευτικά και πολιτικά είναι με την «πλάτη στον τοίχο» χωρίς πολλά περιθώρια ελιγμών, γεγονός που ανησυχεί Ευρωπαίους και αντιπολίτευση, καθώς ανησυχούν για κινήσεις πολιτικού πανικού από την πλευρά του κ. Τσίπρα που πιθανόν φέρουν σε δυσχερή θέση τη χώρα.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να στηρίζεται στη δήλωση του κ, Γιούνκερ ότι δεν είναι απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων, και στηριζόμενος σε αυτό να δηλώνει ότι δεν συζητά τη λήψη προληπτικών μέτρων 3 δις ευρώ, αλλά οι εκτιμήσεις και οι προθέσεις των δανειστών, αλλά και του οικονομικού επιτελείου του Eurogroup και γενικά των διαπραγματευτών από την πλευρά των δανειστών είναι διαφορετικές, με σημαντικότερη την εκτίμηση που προκάλεσε «ψυχρολουσία» στην κυβέρνηση του επικεφαλής του EWG κ. Τόμας Βίζερ.

«Δεν πρόκειται για διγλωσσία της ΕΕ αλλά για την γνωστή πολιτική απόκλιση Γιούνκερ από την οικονομική πραγματικότητα», επισήμαιναν στελέχη των Βρυξελλών όταν ρωτήθηκαν για το θέμα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του Eurogroup είναι εκείνες που θα ληφθούν υπ’ όψιν και όχι οι ευχές και προθέσεις του κ. Γιούνκερ.

Επικίνδυνα στριμωγμένη όμως είναι και στο εσωτερικό η κυβέρνηση. Όχι μόνο λόγων του σκληρού pressing της Αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από τη στάση της ομάδας των «53» στην οποία ηγετικό ρόλο έχει ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, αλλά και του συνόλου της κοινοβουλευτικής Ομάδος που δυσφορεί για τις εξελίξεις.

«Με τι μούτρα θα πάμε στα χωριά μας το Πάσχα;» αναρωτιούντο χθες στους διαδρόμους της Βουλής μεταξύ τους οι κυβερνητικοί βουλευτές, τονίζοντας πως «έτσι όπως τα πάει η κυβέρνηση, όντως θα δικαιωθεί ο Μητσοτάκης και σε λίγο δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους». Είναι χαρακτηριστική η δήλωση λαλίστατου βουλευτή από τη νότιο δυτική Ελλάδα, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά «Περίσσεψαν οι δικαιολογίες στους ψηφοφόρους μας. Τι άλλο πια να τους πούμε και ποια άλλη δικαιολογία να επικαλεστούμε;».

Η εκτίμηση πάντως που επικρατεί τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και σε πολιτικούς κύκλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι ότι εκτός απροόπτου, η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει παρά μόνο μέσα στο Μάιο, και μάλιστα μετά τα μέσα του μήνα. Ως «απρόοπτο» δεν το μόνο που προσδιορίζουν είναι κινήσεις πολιτικής απελπισίας του κ. Τσίπρα, αντίστοιχες του περσινού καλοκαιριού που είναι άγνωστο πού θα οδηγήσουν τη χώρα.

Φυσικά όλο αυτό το κλίμα προκαλεί έντονη ανησυχία στην αγορά, η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας αναμένεται να περάσει το πιο σκληρό και «στεγνό» Πάσχα από το 2010 και μετά.