Στον  εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη περνάει ο ΔΟΛ  με  23  εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς η περιουσία του.

Στο τετράγωνο  εξουσίας  στο MEGA,οι μεγιστάνες  Ιβάν Σαββίδης, Βαρδινογιάννης  και Μπόμπολας και τώρα Μαρινάκης.

Σχέδια, φόβοι και  ελπίδες  για το μέλλον στους δύο μεγάλους οργανισμούς  των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Χαμηλή τελικά ήταν  η   προσφορά  του Ιβάν Σαββίδη  για τον ΔΟΛ. Στα μισά περίπου..Η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε προσφορά 22.892.600 ευρώ, την υψηλότερη από τις άλλες εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές, δηλαδή τον Ιβάν Σαββίδη, την κυπριακή εταιρεία Vegata και την εταιρεία Centric του Ροδόλφου Οντόνι.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν για τον ΔΟΛ 

 • Αlter Εgo (Βαγγέλης Μαρινάκης)892.600 ευρώ

Εγγυητικές 12+5+9

 • Vegata holdings (Κυπριακή εταιρεία)000.000 ευρώ

Εγγυητικές 10+5+5+1

 • Dimera (Ιβάν Σαββίδης)926.000 ευρώ

Εγγυητικές 7,1+226.000+600.000+1+1+1+1

 • NewMile000 ευρώ

Οι προσφορές για τα ακίνητα του ΔΟΛ

 • Αlpha Βank 3.780.000 ευρώ
 • Linder Σαντορίνη 3.001.000 ευρώ
 • Νew Mile 100.000 ευρώ
 • Μπορεί ο μεγάλος ντόρος στο πλειστηριασμό του ΔΟΛ να αφορούσε τους τίτλους του ομίλου όμως παράλληλα διεξάγονταν διαδικασία και για τα ακίνητα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Πλειοδότης σε αυτό το σκέλος της δημοπρασίας ήταν η Alpha Bank η οποία κατέθεσε πρόσφορα 3,78 εκατ. ευρώ.
 • Στην ιδιωτική τράπεζα περνούν τα ακίνητα στην Χρήστου Λαδά 1 και 3 όπου φιλοξενούνταν οι εφημερίδες και οι υπόλοιπες εταιρείες του ΔΟΛ έως και το 2004, οπότε και μετακόμισε στο κτήριο της Μιχαλακοπούλου.
 • Παράλληλα στην Αθήνα μεταβιβάζονται το πρώην ακίνητο που φιλοξενούσε τα “Ελληνικά Γράμματα”, στην Ζωοδόχου Πηγής καθώς και εξι όροφοι σε πολυκατοικία  στην οδό Δοϊράνης 104 στην Καλλιθέα. Στον νομό Αττικής ο ΔΟΛ κατείχε και δύο αγροτεμάχια στην Παιανία, το πρώτο στην Λεωφόρο Μαρκόπουλου, συνολικής έκτασης 8.887,041 τ.μ. το οποίο είχε αποκτηθεί το 2003 και ένα στην Λεωφόρο Λαυρίου 13.226 τ.μ. που είχε περιέλθει στον όμιλο το 2001.
 • Στην Θεσσαλονίκη ο ΔΟΛ διέθετε αγροτεμάχιο 7.350 τ.μ. στη Νά Ρεδαιστό του Δήμου Θέρμης ενώ στα Σφακιά στην κατοχή του είχε αγροτεμάχιο 16.758 τ.μ.. Στο εν λόγω κτήμα υπάρχουν 270 ελαιόδεντρα και 65 αμυγδαλιές.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΞΕΛΊΞΕΙΣ

Κατόπιν αυτών, δημιουργείται για πρώτη φορά και μια ουσιαστική προοπτική για την εξυγίανση του MEGA, αλλά και για την αποδέσμευση των κεφαλαίων του που έχουν δεσμεύσει οι πιστώτριες τράπεζες.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το μετοχικό σχήμα του MEGA CHANNEL διαμορφώνεται ως εξής:

***Οικογένεια Βαρδινογιάννη 35%

***Βαγγέλης Μαρινάκης 22,11%

***Ιβάν Σαββίδης 19,63%

***Φώτης Μπόμπολας 13%

***Δημήτρης Κοπελούζος 4,5%

***Βίκτωρ Ρέστης 3,13%

Είναι προφανές  ότι αν συμφωνήσουν σε μια στρατηγική συνεργασία οι δύο μεγαλύτερη μέτοχοι, αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσουν όλοι οι υπόλοιποι.

Το μεγάλο ερωτηματικό, είναι τι θα πράξει τώρα ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του MEGA, αλλά μετά την είσοδο Μαρινάκη, αυτό δείχνει πλέον σχεδόν αδύνατον.

Επιπροσθέτως, ο Ιβάν Σαββίδης που δύο ημέρες νωρίτερα είχε εκφράσει με επιστολή του στις τράπεζες, την βούληση να επενδύσει 25 εκατομμύρια ευρώ σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει τώρα να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του και να αποκαλύψει αν προτίθεται να παραμείνει μέτοχος σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που δεν θα ελέγχει, ή αν σκοπεύει να αποχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση των μετόχων για να ληφθούν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του καναλιού, όπου θα εξακριβωθούν και οι προθέσεις όλων και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και πάλι οι επαφές με τις τράπεζες για την εκπόνηση ενός νέου και βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου που θα επιτρέψει στο MEGA να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.

O διαγωνισμός για τον ΔΟΛ δεν αφορά μόνο την τύχη του οργανισμού, αλλά θα φέρει μεγάλες ανατροπές στον χάρτη των μίντια. Ο πλειοδότης Βαγγέλης Μαρινάκης θα αποκτήσει εκτός από τις ιστορικές εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα», το 22,11% των μετοχών του Mega, τις ιστοσελίδες in,gr, vima.gr και nea.gr, τον ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα FM το 50% των μετοχών της IRIS Εκτυπωτική και τέλος το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής ΑΡΓΟΣ.

Αναλυτικά, Οι  τίτλοι του Οργανισμού

Ο διαγωνισμός αφορούσε 211 τίτλους, μεταξύ των οποίων «Το Βήμα», «Τα Νέα», το «in.gr», ο «ΒΗΜΑ FM», πλήθος περιοδικών, γνωστοί ιντερνετικοί τίτλοι, ιστορικοί τίτλοι όπως «Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Εποχές». Πλειοδοτήθηκαν επίσης άλλα 143 σήματα ΜΜΕ, η ισχύς των οποίων έχει λήξει.

Άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι το ψηφιοποιημένο και έντυπο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, στο οποίο έχει καταγραφεί ολόκληρη η σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1922 και περιλαμβάνει κείμενα σχεδόν του συνόλου του πνευματικού κόσμου της χώρας, αποτελώντας ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο.

Το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ περιλαμβάνει:

α) Αθηναϊκά Νέα (1931-1945)

β) Βήμα (1945 – σήμερα)

γ) Ελεύθερον Βήμα (1922 – 1944)

δ) Οικονομικός Ταχυδρόμος (1926- 2004) και

ε) Τα Νέα (1944 – σήμερα)

Επιπλέον περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, slides και λοιπά περιοδικά.

Σημαντικό περιουσιακό στοιχείο από την «προίκα» του ΔΟΛ είναι η συμμετοχή του με ποσοστό 22,11% στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, καθώς και συμμετοχές του Συγκροτήματος και σε άλλες 16 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η εκτυπωτική «Ίρις» (50%) και το πρακτορείο Τύπου «Αργος» (41,22%).

Ακόμα, το ενεργητικό του ΔΟΛ που βγήκε στο «σφυρί» συμπεριλαμβάνει και την ιστορική έδρα του Συγκροτήματος στη Χρήστου Λαδά μαζί με άλλα επτά ακίνητα.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-Ποιος είναι ο Ευάγγελος Μαρινάκης

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης διατελεί Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Maritime & Trading Corp. από την ίδρυσή της. Επίσης διαθέτει σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, της ναυτιλίας και του real estate. Ο κ. Μαρινάκης έχει σπουδάσει στη Μεγάλη Βρετανία και διαθέτει Πτυχίο στη «Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων» και Master’s στις «Διεθνείς Σχέσεις».

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης τον Αύγουστο του 2010 συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και έγινε κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου με ποσοστό 70%, αφού ήλθε σε συμφωνία με τον τότε Πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, η ομάδα κέρδισε τα Πρωταθλήματα της περιόδου 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015 και 2015/2016 ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας το 2011/12, 2012/13 και 2014/15. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Superleague, από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011. Τον Μάιο του 2014 ο κ. Μαρινάκης εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά κερδίζοντας περισσότερο από το 50% των ψήφων του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», του οποίου ηγείται ο κ. Γ. Μώραλης, Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Μέσω της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και ιδιωτικά, ο κ. Μαρινάκης τελεί σημαντικό κοινωνικό έργο. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, τον Οκτώβριο του 2013 ανακοινώθηκε η μεγάλη διεθνής συνεργασία της ΠΑΕ Ολυμπιακός με την UNICEF για τη χρηματοδότηση του 100% Campaign, του σημαντικότερου προγράμματος εμβολιασμού παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής ο Ολυμπιακός έχει αναλάβει να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους για τον εμβολιασμό παιδιών σε περιοχές όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, ενώ η φανέλα του συλλόγου φέρει με υπερηφάνεια το λογότυπο της UNICEF.

Υποστηρίζει οικονομικά τη λειτουργία του μουσείου Καζαντζάκη στην Κρήτη, του σπουδαίου Έλληνα ποιητή και συγγραφέα του οποίου τα έργα έχουν κάνει γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, έχει στηρίξει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Πακιστάν και την Αϊτή, την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας από το καταστροφικό τσουνάμι, την περιβαλλοντική οργάνωση ‘Αρκτούρος’, το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, την παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, καθώς και τις οργανώσεις για τα παιδιά ‘Αργώ’, ‘Μαζί για το Παιδί’ και το ‘Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα’.

Σημαντική είναι και η συνεχής στήριξη του προς το Ίδρυμα ‘Ελπίδα’ και την τεράστια προσπάθεια που κάνει για τα παιδιά και τις οικογένειες τους που δίνουν την δική τους καθημερινή «μάχη». Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της προσφοράς του είναι η κάλυψη όλων των εξόδων για τα καθημερινά συσσίτια και τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις των Ιερών Μητροπόλεων Πειραιά και Νίκαιας, καθώς και για τα συσσίτια που διανέμονται μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου σε όλες τις ενορίες των γειτονικών νησιών για πολύτεκνες οικογένειες και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη τη στήριξή μας.

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος και στο μεγάλο, παγκόσμιο, θέμα των προσφύγων. Με εντολή του Προέδρου του Ολυμπιακού ετοιμάζονταν καθημερινά στις κουζίνες του «Γ. Καραϊσκάκης» χιλιάδες μερίδες φαγητού, τις οποίες μαζί με χιλιάδες είδη ρουχισμού, μοίραζαν κάθε μέρα οι άνθρωποι και οι ποδοσφαιριστές του Συλλόγου στους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Λιμάνι του Πειραιά.